Turkce Kelimeler Haberleri

Müşteki nedir, müşteki ne demek? Müşteki kime denir?

Halk arasındaki günlük konuşma dilinde karşılığı olduğu gibi aynı zamanda farklı alanlarda da kullanılan bazı kelimeler, terimler ve kavramlar vardır. Hukuki alanda yeri olan müşteki kelimesi de bunlardan biridir. Mahkemelerde, resmî belgelerde geçen, avukatlar ya da hakimler tarafından sıkça kullanılan bu kelime daha çok görülen davalarda geçer.

Haber 2024-04-23 22:13:45

Manipüle nedir, manipüle ne demek? Manipüle etmek ne anlama gelir?

Modern çağın başlamasıyla birlikte diller arasındaki kelime aktarımları da günümüzde oldukça yaygın görülen bir unsurdur. Bilhassa Fransızcadan ve İngilizce kelimeler, son dönemin dilimize en çok geçen yabancı kelimeleri arasında bulunmaktadır. Hayatın pek çok noktasında sıklıkla manipüle kelimesiyle karşılaşılmaktadır. Peki, manipüle ne demek?

Haber 2024-04-02 22:32:09

İstanbul trafiğine dayanamadı! Avrupalı turistin Türk sürücüyle yaşadığı panik anları sosyal medyada viral oldu

Louis isimli bir turistin İstanbul trafiğinde yaşadığı panik anları sosyal medyada viral oldu. Arnavutköy sokaklarında bir arkadaşının aracına binen Louis, yolculuk sırasında adeta panik atak geçirdi. İkili bir türlü orta noktayı bulamazken İngilizce olarak tartıştı. Türk sürücünün tartışma sırasında Türkçe kelimeler seçmesi herkesi gülümsetti.

Trend 2024-03-12 08:20:04

Başlı başına nasıl yazılır? Başlı başına ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir sözcüğün birden fazla ögeden oluşması o ifadenin ikilemeler, birleşik kelimeler veya kalıplaşmış sözler arasında yer aldığını gösterir. Bu kapsamda incelenebilen ifadelerden biri olan başlı başına da cümle içerisinde zarf olarak kullanılır. Ayrı mı bitişik mi yazıldığı üzerine sıkça araştırma yapılan bu zarf sözcüğünün ikilemeler arasında yer aldığı söylenebilir. Bu da TDK onaylı olan başlı başına yazılışının hem kurallar çerçevesinde hem de cümle örnekleriyle birlikte açıklanmasını sağlar.

Egitim 2024-03-11 21:18:18

Başvuru nasıl yazılır? Başvuru mu baş vuru mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yazılı ve sözlü dilde yaygın olarak yer alan ifadeler arasında sıralanan başvuru kelimesi iki ayrı anlamda kullanılır. Bu sözcüğün temel anlamı başvurmak işi, müracaat olarak açıklanabilir. Başvuru doğru yazılışı ise bu ifadenin birleşik yapıda olduğunu düşünen bireyler tarafından sıklıkla araştırılır. Fakat birleşik yapıdaki kelimeler arasında yer almayan başvuru sözcüğünün doğru yazılışının nasıl olduğu bu ifadenin kökünden yola çıkılarak açıklanmalıdır.

Egitim 07-03-24 19:03

Fidye nedir, fidye ne demek? Fidye hangi durumlarda gerekir? Fitre ve fidye arasındaki fark

Farklı türlerdeki bazı kelimeler türlü kullanım alanlarında terim ya da kavramların isimlendirilmesinde de kullanılabilirler. Çoğu zaman birbirleriyle karıştırılan ve özellikle Ramazan ayı boyunca adı çokça geçen fidye ve fitre kelimeleri de bu kelimeler arasında yer alır. Anlamları ise birbirlerinden farklıdır. Peki fidye nedir, fidye hangi durumlarda gerekir?

Haber 04-03-24 18:55

Submarining nedir, submarining ne demek? İlişkide submarining ne anlama gelir?

Günümüz modern ilişkilerini doğru anlayabilmek için neredeyse bir sözlüğe ihtiyaç duyulmaktadır. Zira, modern ilişki terimlerine her geçen gün bir yenisi eklenmektedir. Sosyal medyanın iletişiminden etkilenen bu kelimeler Z ve Y kuşağı arasında oldukça popüler hâle gelmiştir. İnsan ilişkilerinde ne yaşadığını anlamak ve ortak bir deneyim olduğunu fark edebilmek için bu kelimeleri öğrenmek önemlidir. Modern ilişki terimlerinden biri de submarining’dir. Peki submarining nedir?

Kadin 04-03-24 17:22

Abur cubur nasıl yazılır? Abur cubur mu abır cubur mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, binlerce kelime ve kelime türünü dağarcığında bulunduran ifade imkânı oldukça geniş bir dildir. Kelime türleri içerisinde birleşik kelimeler olarak adlandırılan kelimeler de bulunur. Birleşik kelimeler gündelik yaşamda, konuşma dilinde ve yazı dilinde sıklıkla kullanılır. Bilhassa deyimler genellikle birleşik kelimelerden oluşur. Birleşik kelimelerin doğru yazılışı ise sıklıkla sorgulanır. Doğru yazılışı merak edilen kelimelerden biri de abur cubur’dur. Peki abur cubur nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:35

Ön plan nasıl yazılır? Ön plan ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe dili bölgesel dinamiklerinden dolayı diğer dillerden pek çok sözcük almış ve kendi içinde kelimeler türetmesiyle birlikte kelime haznesini oldukça genişletmiştir. Türkçedeki sözcükler içerisinde, iki sözcüğün birleşmesiyle yeni bir anlamın oluştuğu sözcükler de bulunur. Dil bilgisi kurallarına özen gösteren kişiler, bu sözcüklerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiğini sorgulamaktadır. Türkçedeki kelimelerin doğru yazılış biçimlerine TDK karar verir. Peki, ön plan nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:27

Yok oluş nasıl yazılır? Yok oluş ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, sözcük hazinesi oldukça geniş ve bünyesinde pek çok kelime grubu yer alan zengin diller arasında bulunur. Türkçe kelimeler arasında, iki kelimenin birleşmesiyle yeni anlam kazanan kelimeler de mevcuttur. Yazım hatası yapmaktan kaçınan kişilerin merak ettiği konulardan biri, bu kelimelerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiğidir. Yok oluş gibi kelimelerin doğru yazım biçimlerine TDK karar verir. Peki, yok oluş nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:20

Yazıhane nasıl yazılır? Yazıhane mi yazane mi, TDK'ye doğru yazılışı nedir?

Türkçe sözcük ve sözcük öbekleri bakımından oldukça geniş bir yapıya sahiptir. Bu sözcük grupları içerisinde sıklıkla kafa karıştıran bir konu olan birleşik kelimeler bulunur. En fazla yazım hatası yapılan kelimeler ise birleşik kelime gruplarıdır. Yazıhane sözcüğü de sıklıkla kullanılan, ancak doğru yazılışı konusunda merak edilen bir kelimedir. Bu tür kelimelerin doğru yazılışı konusundaki ilgili merci Türk Dil Kurumudur. Peki yazıhane nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:18

Yara bandı nasıl yazılır? Yara bandı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Sözcüklerin yanlış telaffuz edilmesi çok fark edilmese de yazı dilindeki doğru kullanımı son derece önemlidir. Kelimelerin kurallara uymadan, hatalı bir şekilde yazılması anlam bütünlüğünü bozabilir. Günlük yaşamda sıklıkla kullanılan kelimelerin hatalı yazımı ise yayılarak doğru kabul edilmesine neden olabilir. Yara bandı sözcüğü yazım yanlışı yapılan ve doğru yazılışı merak edilen kelimeler arasındadır. Yara bandı nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:17

Yanardağ nasıl yazılır? Yanardağ ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe pek çok dil arasında kelime haznesi açısından en zengin dillerden bir tanesidir. Kelime sayısının fazla oluşu pek çok kelimenin yazımında hata yapılmasına neden olabilir. Bununla birlikte birçok kelime grubu bulunur. En fazla yanlış yazılan kelimeler ise birleşik kelimelerdir. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yanardağ gibi kelimelerin doğru yazım biçimleri açıklanmıştır. Peki yanardağ nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:14

Yalıçapkını nasıl yazılır? Yalıçapkını ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe içerisinde bulunan kelimeler ile ifade olanağı en geniş dillerden biridir. Ancak birçok dil kuralı olması bazı sözcüklerin yazımında hatalar yapılmasına neden olabilmektedir. Türlerine göre sınıflandırmalara ayrılan kelimeler mevcuttur. Yazı dilinde en çok hata yapılan kelimeler ise birleşik kelimelerdir. Kelimelerin doğru kullanımlarına önem veren kişiler, yalıçapkını gibi sözcüklerin doğru yazım biçimini sorgular. Peki yalıçapkını nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:12

Canlı yayında kelimeler boğazında düğümlendi, sözü stüdyoya devretti: Kahramanmaraş'taki mezarlıktan canlı yayında duygusal anlar

6 Şubat'ın yıldönümünde Kahramanmaraş'taki bir mezarlıktan canlı yayın yapan muhabir Emrah Çakmak konuşmakta güçlük çekti, kelimeler boğazında düğümlendi ve sözü stüdyoya bıraktı. Çakmak'ın mezarlıktaki duygu dolu anları anlatırken "Çok zor, kusura bakmayın" deyip sözlerini sürdürmeye devam etmesi de dikkat çekti.

Haber 06-02-24 10:23

Türk’üm nasıl yazılır? Türk’üm mü Türküm mü, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dil bilgisi konuları içerisinde yer alan yazım kuralları başlığı oldukça geniş kapsamlıdır. Her kuralı detaylı bir şekilde öğrenmek, Türkçemizi güzel kullanmamız yönünden büyük bir öneme sahiptir. Dilimizde var olan bazı sözcüklerin yazımında yaygın olarak imla hatası yapılmaktadır. Kimi kelimeler ayrı kullanılırken kimileri ise bitişik bir şekilde yazılmaktadır. Yazım hatası görülen kelimelerden biri de Türk’üm sözcüğüdür. Peki, Türk’üm nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 03-02-24 18:35

Sımsıkı nasıl yazılır? Sımsıkı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime haznesi ve ifade olanağı son derece geniş bir dildir. Türkçede birçok kelime grubu mevcuttur ve bu kelime grupları arasında 2 kelimenin yan yana gelmesiyle oluşan yeni kelimeler de bulunur. Birleşik kelimelerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiği çok fazla sorgulanan bir konudur. Günümüzde sözcüklerin anlamları ve yazılışları konusunda bilgi alınabilecek pek çok internet kaynağı bulunur. Peki sımsıkı nasıl yazılır?

Egitim 28-01-24 17:14

Suspus nasıl yazılır? Suspus ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe binlerce kelime ve kelime grubunu bünyesinde bulunduran ifade olanağı oldukça geniş bir dildir. Bunların içerisinde birleşik kelimeler olarak adlandırılan kelimeler de yer alır. Birleşik kelimeler gündelik hayatta, konuşma dilinde ve yazı dilinde çokça kullanılır. Bilhassa deyimlerin büyük oranda birleşik kelimelerden oluştuğu görülür. Birleşik kelimelerin doğru yazılışı ise sıklıkla sorgulanmaktadır. Doğru yazılışı merak edilen kelimelerden biri de suspus’tur. Peki suspus nasıl yazılır?

Egitim 28-01-24 17:10

İş gücü nasıl yazılır? İş gücü mü işgücü mü, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İş gücü kelimesinin birleşik yapıda olduğu pek çok kişi tarafından bilinirken söz edilen bu ifadenin bitişik mi ayrı mı yazıldığı ise kafa karışıklığı yaratabilir. Bu nedenle iş gücü sözcüğünün Türkçe yazım kuralları ihlal edilmeden nasıl yazıldığı sıklıkla araştırılır. İki ayrı sözcükten oluşan iş gücü ifadesinin içerdiği kelimeler birleşirken anlam değişikliğine uğramamıştır. Bu bilgiden yola çıkıldığı zaman ise iş gücü kelimesinin yazılı dildeki TDK onaylı kullanımı kolaylıkla açıklanabilir.

Egitim 27-01-24 23:21

Pastane nasıl yazılır? Pastane mi pastahane mi, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimizde var olan birçok sözcük yaygın olarak hatalı yazılmaktadır. Bunun ana sebeplerinden biri kelimelerin gündelik konuşma dilindeki telaffuz şekillerinden dolayıdır. Kelimeler söylendiği gibi yazıya aktarıldığında ortaya yazım hatalarıyla birlikte ciddi mana kaymaları da çıkmaktadır. Türkçemizde yaygın olarak yazımında hata yapılan kelimelerden biri pastane sözcüğüdür. Peki, pastane nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 25-01-24 18:18

Herhâlde nasıl yazılır? Herhâlde ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede yazımı merak edilen binlerce kelime bulunur. Günlük yaşamda çok fazla görülen kelimeler bile bazen fark etmeden yanlış yazabilir, doğru yazım şekilleri konusunda tereddütler yaşanabilir. En fazla yazım yanlışı yapılan kelimeler arasında ise herhâlde kelimesi yer alır. Yazım hatalarını önlemek için kelimelerin TDK sözlüklerindeki doğru kullanım şekillerini bilmek gerekir. Peki, herhâlde sözcüğün doğru yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 06-01-24 23:29

Hemcins nasıl yazılır? Hemcins ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, kelime türlerinin çok çeşitli olduğu zengin diller arasında bulunur. Bundan dolayı birçok kelimenin yazılışında hatalar yapılır. Yazım şekli en çok araştırılan kelimelerin ise birleşik kelimeler olduğu görülür. Hemcins gibi birleşik yapılı sözcüklerin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılacağı oldukça merak konusudur. Peki hemcins nasıl yazılır? TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 06-01-24 23:28

Hanımeli nasıl yazılır? Hanımeli ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime haznesi ve ifade olanağı en geniş dillerden biridir. Dil öğelerinin fazlalığı, pek çok sözcüğün yazımında hatalara neden olabilir. Ayrıca yapılarına göre ayrılan birçok kelime grubu mevcuttur. Yazımı esnasında en çok hata yapılan kelimeler ise birleşik kelimelerdir. Kelimelerin doğru yazılışına önem veren bireyler, hanımeli gibi sözcüklerin doğru yazım biçimini araştırır. Peki hanımeli nasıl yazılır?

Egitim 06-01-24 23:25

Hamam böceği nasıl yazılır? Hamam böceği ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçedeki tüm dil öğelerinin doğru ifade biçimi Türk Dil Kurumu tarafından belirlenir. Bireyler arasında anlaşılır bir iletişim gerçekleşebilmesi için sözlü ve yazılı dil kurallarına uymak son derece önemlidir. Günümüzde internet ortamında pek çok sözcüğün doğru yazılışı konusunda araştırma yapılır. TDK resmi internet sitesinde yayımlanan sözlükte anlamı ve yazımı merak edilen kelimeler kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Peki hamam böceği nasıl yazılır?

Egitim 06-01-24 23:22

Hak ediyorsun nasıl yazılır? Hak ediyorsun ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından yayımlanan güncel imla kurallarına internetten erişilebilmektedir. Türkçedeki her dil öğesinin doğru kullanım biçimi bu güncel sözlükte dijital olarak aranabilmektedir. Sözlükte en çok aranan kelime türleri ise bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gereken sözcükler olmaktadır. ‘Hak ediyorsun’ sözünün doğru yazım şekli de sıklıkla araştırılır. Bu tür sözcük tipleri en çok yazım hatası yapılan kelimeler arasında öne çıkar. Peki hak ediyorsun nasıl yazılır?

Egitim 06-01-24 23:21

Güler yüz nasıl yazılır? Güler yüz ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Kelimelerin yanlış ifade edilmesi çok fazla fark edilmiyor olsa da kelimelerin yazı dilindeki doğru kullanımı son derece önemlidir. Sözcüklerin dil bilgisi kurallarına uymadan, yanlış bir biçimde yazılması anlam bütünlüğünü bozar. Gündelik yaşamda çok fazla kullanılan sözcüklerin hatalı yazımı ise bu hataların yayılarak doğru kabul edilmesine sebep olabilir. Güler yüz kelimesi ise yazım hatası yapılan ve doğru yazılışı merak edilen kelimeler arasında yer alır. Peki güler yüz nasıl yazılır?

Egitim 06-01-24 23:18

Değerbilmez nasıl yazılır? Değerbilmez ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Sözcük bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan Türkçemizi güzel kullanmamız oldukça önemlidir. Dilimizde bazı kelimeler yabancı kökenliyken bazıları ise Türkçe kökene sahiptir. Her kelimenin kendine özgü yazılış şekli ve okunuş biçimi vardır. Özellikle bazı kelimelerde sıklıkla yazım yanlışına rastlanılmaktadır. Değerbilmez sözcüğü de yazımında hata yapılan kelimelerden biridir. Peki, değerbilmez nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 03-01-24 19:03

Yılbaşı nasıl yazılır? Yılbaşı ayrı mı birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime ve kelime öğeleri bakımında oldukça geniş bir dildir. Türkçede bulunan kelime türleri arasında sıklıkla kafa karıştıran bir konu olan birleşik kelimeler yer alır. En fazla yazım yanlışı yapılan kelimeler birleşik kelime gruplarıdır. Yılbaşı sözcüğü sıklıkla kullanılan ancak nasıl yazılması gerektiği konusunda tereddütler yaşanan bir kelimedir. Türkçe dilbilgisi konusunda ilgili merci Türk Dil Kurumudur. Peki yılbaşı nasıl yazılır?

Egitim 29-12-23 00:38

Deniz yolu nasıl yazılır? Deniz yolu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemizde yer alan sözcükleri güzel ve doğru kullanabilmemiz için yazılışlarıyla söyleniş biçimlerini iyi kavramamız gerekir. Dilimizde çok sık hatalı yazılan kelimeler genellikle iki sözcükten meydana gelen birleşik sözcüklerdir. Bunun temel sebebi birleşik kelimelerinin bazılarının ayrı, bazılarının ise bitişik yazılmasından kaynaklıdır. Deniz yolu sözcüğü için de aynı durum geçerlidir. Peki, deniz yolu nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 28-12-23 16:54

Üstünkörü nasıl yazılır? Üstünkörü mü üstün körü mü, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede binlerce kelimenin bulunması nedeniyle pek çok kelime grubu da mevcuttur. Bunların arasında birleşik kelimeler olarak adlandırılan kelimeler yer alır. Birleşik kelimeler gündelik yaşamda, konuşma dilinde veya yazı dilinde sıkça görülür. Bilhassa deyimlerin birçoğu birleşik kelimeler ile oluşmuştur. Bu durumda sıklıkla kullanılan sözcüklerin doğru yazım şekilleri konusu ciddiye alınmalıdır. Doğru yazım biçimi merak edilen kelimelerden biri de üstünkörüdür. Peki üstünkörü nasıl yazılır?

Egitim 10-12-23 17:58

Çıkageldi nasıl yazılır? çıkageldi ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede en fazla hata yapılan sözcüklerin genellikle birleşik kelimeler olduğu görülmektedir. Bu sözcüklerden birçoğu gündelik yaşamda kullanılan sözcüklerdir. Yazım kurallarına uymaya özen gösteren ve hata yapmak istemeyen kişiler sıklıkla kelimelerin doğru yazılışlarını araştırır. Araştırılan kelimelerden biri de ‘çıkageldi’ kelimesidir. Bu tür sözcüklerin doğru yazım şekilleri için Türk Dil Kurumunun çevrim içi ortamda yayımladığı sözlüklerden yararlanılabilir. Peki, çıkageldi nasıl yazılır?

Egitim 10-12-23 17:57

Öteberi nasıl yazılır? Öteberi mi öte beri mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede yüzlerce kelime bulunması nedeniyle birçok kelime grubu oluşmuştur. Bunların arasında birleşik kelimeler olarak adlandırılan kelimeler de bulunur. Birleşik kelimeler günlük yaşamda, konuşma dilinde ve yazı dilinde sıklıkla kullanılır. Bilhassa deyimlerin birçoğu birleşik kelimelerden oluşur. Bu durumda çok fazla kullanılan sözcüklerin doğru yazılışları ciddiye alınmalıdır. Doğru yazılışı merak edilen kelimelerden biri de öteberidir. Peki öteberi nasıl yazılır?

Egitim 10-12-23 17:55

Antrenman nasıl yazılır? Antrenman mı antreman mı, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimiz hem sözcük hem de birleşik kelimeler açısından çok zengin bir dil olarak karşımıza çıkar. Her kelimenin kendine göre yazım şekli ve okunuş biçimi vardır. Dilimizi güzel ve doğru kullanabilmemiz için yazım kurallarına özen göstermemiz oldukça önemlidir. Türkçemizde yaygın olarak yazım hatasına rastlanılan kelimelerden biri antrenman sözcüğüdür. Peki, antrenman nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 09-12-23 19:15

Ana yurt nasıl yazılır? Ana yurt ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

İki kelimeden meydana gelen sözcüklerin yazımına dikkat edilmesi gerekmektedir. İki sözcüğün yan yana gelmesiyle oluşan kelimeler, birleşik sözcük olarak tabir edilmektedir. Yazım kurallarına göre bu tür sözcüklerin kimisi bitişik, kimisi ise ayrı olarak yazılmaktadır. Ana yurt sözcüğü de bir birleşik sözcük olmakla birlikte yaygın olarak yazımında hataya düşülebilen bir kelimedir. Peki, ana yurt nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 09-12-23 19:14

Cübbeli Ahmet, Mansur Yavaş’a hakaretten ifade verdi

Kamuoyunda "Cübbeli Ahmet" olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a hakaret ettiği gerekçesiyle Beykoz’da ifade verdi. Ünlü, ifadesi sonrası yaptığı açıklamada, “İfademizi verdik. Maksadımız Mansur Bey’e hakaret değil ancak orada HDP lafları geçmiş, o kelimeleri diğer kelimeler ile yan yana getirince Mansur Bey’e hakaret gibi anlaşılıyor” dedi.

Haber 30-11-23 12:59

Uyurgezer nasıl yazılır? Uyurgezer ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime gruplarının çok çeşitli olduğu zengin diller arasında yer alır. Bundan dolayı pek çok kelimenin yazılışı karıştırılabiliyor. Yazılışı en çok kafa karıştıran kelimelerin ise birleşik kelimeler olduğu görülüyor. Uyurgezer gibi birleşik kelimelerin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılacağı oldukça merak konusudur. Peki uyurgezer nasıl yazılır,? TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 29-11-23 19:23

Ulu orta nasıl yazılır? Ulu orta ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede binlerce kelime olması nedeniyle pek çok kelime grubu oluşmuştur. Bunlar içerisinde birleşik kelimeler de bulunur. Birleşik kelimeler gündelik yaşam içerisinde, konuşma dilinde veya yazı dilinde sıklıkla kullanılır. Bilhassa deyimlerin pek çoğu birleşik kelimeler ile oluşur. Bu durumda sıkça kullanılan kelimelerin nasıl yazılması gerektiği konusu ciddiye alınmalıdır. Doğru yazılışı merak edilen kelimelerden biri de ulu ortadır. Peki ulu orta nasıl yazılır?

Egitim 29-11-23 19:21

Çalı kuşu nasıl yazılır? Çalı kuşu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede birden fazla kelime bir araya getirilerek yeni anlamlara karşılık gelen ve farklı bir türde olan kelimeler türetebilirler. Bu tür kelimeler birleşik türde kelimelerdir. Her birleşik türde kelime bitişik ya da ayrı olarak yazılmayabilir. Hangi kelimenin nasıl yazılacağı Türkçe yazım kurallarına göre belirlenmiştir. Kurallara uyulmadığı sürece yazım hatasına düşülür.

Egitim 28-11-23 20:34

Yüz ölçümü nasıl yazılır? Yüz ölçümü ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir

Türkçede bir kelime birden fazla anlama karşılık gelebilir. Aynı şekilde bir kelimenin eş anlamlı karşılıkları da birden fazla olabilir. Dilimizin zengin bir kelime dağarcığına sahip olması da bu ve benzeri nedenlere bağlıdır. Ayrıca yabancı kökenli kelimeler ve birleşik türde kelimeler de bu zenginliğin başka nedenleridir.

Egitim 28-11-23 20:12

Yüksekokul nasıl yazılır? Yüksekokul ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dünyadaki en zengin kelime dağarcığına sahip dillerden biri de Türkçe dilidir. Türkçenin geniş kelime dağarcığında birden fazla anlama karşılık gelen kelimeler, yabancı kökenli kelimeler ve birkaç kelimenin bir araya gelmesi ile oluşturulmuş olan birleşik kelimeler yer alır. Ancak bu zenginlik aynı zamanda yazım yanlışlarına da neden olabilir.

Egitim 28-11-23 19:36

Yeğen nasıl yazılır? Yeğen mi yiğen mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Halk arasındaki günlük konuşma dilinde bazı kelimelerin telaffuzları farklı şekilde yerleştiği hali ile kullanılır. Bu durum bu kelimelerin yazımları sırasında da hata yapılmasına neden olur. Yeğen ya da yiğen olarak da telaffuz edilebilen bu kelime de en sık yazım hatası yapılan kelimeler arasında yer alır. Türkçe yazım kurallarına uygun yazılmadığı sürece yazımında hataya düşülür.

Egitim 28-11-23 18:27

Voleybol nasıl yazılır? Voleybol mu valeybol mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yabancı dillerden Türkçe kelime dağarcığına yerleşmiş ve zaman içinde uğradığı türlü değişiklikler ile Türkçeleşmiş olan birçok kelime vardır. Türkçenin dünyadaki en zengin diller arasında yer almasının nedenlerinden biri de bu durumdur. Ancak bu tür kelimeler aynı zamanda yazımında en sık hataya düşülen kelimelerdir.

Egitim 28-11-23 18:02

Video nasıl yazılır? Video mu vidyo mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede farklı dillerden gelip dilimize yerleşmiş ve zaman içinde söyleniş şekilleri ile ya da aldıkları eklerle dönüşerek Türkçeleşmiştir. Bu yabancı kökenli kelimelerin nasıl yazılacağı konusunda sık olarak hataya düşülebilir. Çünkü bu kelimeler orijinal dillerindeki gibi kalmaz ve değişim geçirirler. Sadece söylenişleri değil yazılışlarında da Türkçe yazım kuralları geçerlidir.

Egitim 28-11-23 16:57

Veri tabanı nasıl yazılır? Veri tabanı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe’de bir kelime farklı kelimeler ile bir araya gelerek yeni anlamlara karşılık gelen kelimeler üretebilir. Bu tür kelimeler birleşik türde kelimeler olarak adlandırılmıştır. Birleşik türde kelimelerin bazıları bitişik bazıları ise ayrı olarak yazılmalıdır. Nasıl yazılacakları Türkçe Yazım Kuralları’na göre belirlenmiştir. Kurallara uyulmaması halinde yazım hatası yapılmış olur.

Egitim 28-11-23 16:29

Paramparça nasıl yazılır? Paramparça ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir sözcüğün pekiştirmeli kelimeler kategorisine dahil olması durumunda nasıl yazılması gerektiğini belirleyen kurallar mevcuttur. Bu kurallar sayesinde paramparça gibi pekiştirmeli sözcüklerin doğru yazılışları kolaylıkla hatırlanabilir. Parça sözcüğünün pekiştirilmesi sonucunda ortaya çıkan bu kelimenin nasıl yazıldığı TDK tarafından hazırlanan kaynaklar sayesinde kısa sürede öğrenilir. Dolayısıyla paramparça doğru yazılışının bitişik mi ayrı mı olduğu kısa ve net bir şekilde açıklanmalıdır.

Egitim 25-11-23 19:37

Semizotu nasıl yazılır? Semizotu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe diğer dillere göre kelime haznesi en fazla olan dillerden biridir. Kelime sayısının fazlalığı, birçok sözcüğün yazımında hatalara neden olabiliyor. Ayrıca birçok kelime grubu mevcuttur ve yazılışı en çok karıştırılan kelimeler ise birleşik kelimelerdir. Kelimelerin doğru yazılışına dikkat eden kişiler semizotu gibi sözcüklerin doğru yazım biçimini araştırıyor. Peki semizotu nasıl yazılır?

Egitim 19-11-23 18:57

Mahvetti nasıl yazılır? Mahvetti mi mafetti mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçedeki yazım yanlışları ve telaffuz hataları dilimizin aynı zamanda son derece zengin bir kelime dağarcığına sahip olmasından kaynaklanır. Çünkü Türkçede kelimeler birçok farklı anlama karşılık gelebilir. Ayrıca Türkçede yabancı kökenli ve eş anlamlısı birden fazla olan çok kelime vardır. Birleşik türde olan kelimeler de yazım hatalarının bir başka nedenidir. Birleşik türde kelimelerin ayrı ya da bitişik yazılması durumu sık olarak karıştırılabilir.

Egitim 14-11-23 04:04

Laubali nasıl yazılır? Laubali mi labali mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yabancı dillerden Türkçeye birçok kelime geçmiştir. Bu kelimeler zaman içinde halk arasındaki söyleniş biçimleri ile aldıkları ekler ile değişir, dönüşür ve Türkçeleşirler. En sık yazım yanlışı da bu kelimelerin yazımlarında yapılır. Yabancı kökenli kelimeler Türkçeleşirken değişime uğrarlar ve böylece Türkçede rahatlıkla kullanılabilirler. Yazım yanlışlarının önüne geçebilmek için Türkçe yazım kuralları hazırlanmıştır. Kurallara uyulması yazım hatası yapılmaması adına son derece önemlidir.

Egitim 14-11-23 03:45

Kuş üzümü nasıl yazılır? Kuş üzümü ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dünyadaki en geniş kelime dağarcığına sahip dillerden biri de Türk dilidir. Türkçenin bu zenginliğinin de birden fazla nedeni vardır. Farklı dillerden gelen yabancı kökenli kelimeler, birleşik türde kelimeler, birden fazla anlama karşılık gelen kelimeler bu zenginliğin sebeplerinden birkaçıdır. Ancak bu zenginlik aynı zamanda Türkçe bir kelimenin telaffuzunda ya da yazımında hata yapılmasına da neden olabilir.

Egitim 14-11-23 03:34