Basit görünüyor ama, yeteri kadar dinlenebilmek için, vücudunuzun ihtiyacını karşılayacak yeterli uyku saatini tanımanın kilit bir önemi var. Yatak saatinizi belirlemek için geriye dönük düşünmeye çalışın. Her insanın sekiz saat uykuya ihtiyacı yoktur, bazı insanlar için sadece altı saat yeterlidir. Kaç saate ihtiyacınız olduğunu belirleyin ve planınızı buna uygun yapın.
Işıkları söndürün, mumları yakın ve üzerinize rahat kıyafetler giyin. Evinizi uyumadan önce bir saat kadar dinleneceğiniz bir sığınak haline getirin. Buna sıcak bir duş veya uykuya daha kolay dalmanıza yardımcı olacak bir fincan rahatlatıcı bitki çayı da dahil olabilir.
Uyurken ışıklar sönük bile olsa , uyku döngünüzü etkileyece dışarıdaki çevrenin ışıkları ve elektronik eşyaların yaydığı ışıklar bulunmaktadır. Tam bir REM (Rapid Eye Movement , Hızlı Göz Hareketi) uyku moduna girmek ve melatonin (iyi bir uykudan sorumlu hormon) salgısını arttırmada , ışığı bloke eden bir uyku maskesi giyilmesinin daha çok dinlendirici etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
Zaten uykulu iseniz uyuyabilmeniz daha kolay olacaktır. Basit. Yorgun iseniz öğleden sonraki şekerlemenizi unutun. Bir elma alın veya ferahlamak için yürüyüşe çıkın. 20 dakika veya daha az bir şekerleme süresi muhtemelen iyi. Bundan fazlası ise ve zaten kendinizi dermansız hissediyorsanız , geç vakitlere kadar ayakta kalmaya meyillisinizdir.
Merak uyandıran filmleri seyretmek bile sizi uykusuz tutabilir. Eskiden “asla yatağa kızgın girme” derlerdi. Şimdilerde ise pek çok uzman sabahları daha zinde ve sakin uyanmanız için, tam da bunun üzerine uykuya gitmenizi öneriyor. Yapmanız gereken bir şey her ne kadar acil de görünse, neredeyse hemen her zaman sabaha kadar bekleyebilir.
Gece geç vakitlerde yemek yemek sıklıkla sizi uyanık tutacaktır. Eğer yatak vaktine yakın bir zamanda birşeyler yerseniz, vücudunuzun dinlenmesi gerekirken, mideniz yediklerinizi sindirmek için çalışacaktır. Bu alışkanlık aynı zamanda hazımsızlık ve mide ekşimesine sebep olabilir.
Alkolün sizi rahatlattığını düşünüyorsanız bir boyutta haklısınız. Ama yatağa girmeden önce alkol almak uyku döngülerini sekteye uğratır, ertesi sabah daha zor uyanmaya sebep olur ve sizi dermansız hissettirir. Eğer akşamdan kalma uyanırsanız büyük ihtimalle kendinizi saatin alarmına basmak için daha istekli bulacaksınız.
Küçük bir çocukken, üzerinde dermansız köpek Snoopy’nin bir resminin olduğu ve “sanırım sabahlara alerjim var” yazan bir yastık kılıfım vardı. Çevremiz bize sabahların kötü olduğunu öğretir. Sabahlardan nasıl nefret ettiğinizden bahsetmeyi veya “kahveden önce olmaz” alışkanlığınızı bırakın.
Eğer güzel bir gündoğumu için uyanıyorsanız, çok daha iyi. Gününüze güneş doğarken başlayın ve vücudunuzun güneş ile uyumlu doğal ritimlerini uyandırın.
Erteleme düğmesine tekrar ve tekrar basma alışkanlığını edinmek kolaydır. Erken uyanmaya niyetiniz olsa da kendinizi uykuya devam etmeye ikna etmek daha kolaydır. Kendinizi ne olursa olsun erken uyanmak için eğitin. Bu önerileri takip ederseniz erken kalkmayı alışkanlık haline getireceksiniz. Kayıp zaman bulma duygusu uyandıran harika bir tecrübedir.