Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Dünden Bugüne Türk Filmleri

Fuat Uzkınay'ın çektiği "Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı" adlı belgesel Türk Sineması'nın ilk eseri olarak 14 Kasım 1914 tarihinde gösterime girmiştir. 150 metrelik bir belgesel olarak çekilen filmin gün&uum

Dünden Bugüne Türk Filmleri

Dünden Bugüne Türk Filmleri

Fuat Uzkınay'ın çektiği "Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı" adlı belgesel Türk Sineması'nın ilk eseri olarak 14 Kasım 1914 tarihinde gösterime girmiştir. 150 metrelik bir belgesel olarak çekilen filmin günümüze hiçbir kopyası ulaşmamıştır. Filmin çekimleri İstanbul Yeşilköy'de gerçekleşmiştir.
1931-1960 yıllarında ilk sesli film, ilk kısa metraj filmler ve dönem filmleri çekildi. 1949'da Çığlık ilk Türk korku filmi olurken 1953'de Halıcı Kız ilk renkli Türk filmi oldu. 1961-1970 yıllarında kapalı sinemaların hayata geçmesi sonrasında renkli film uygulamalarına hız verilmiştir. 1963'de, Ulvi Doğan, Erol Taş ve Hülya Koçyiğit'in başrollerini paylaştığı Metin Erksan ve David E.Durston'ın yönetmenliğini yaptığı Susuz Yaz filmi uluslararası alanda ödül alan ilk Türk filmi olarak tarihe geçmiştir. Türkiye'de sansüre takılan film 1964'de Berlin Film Festivalinde en büyük ödül olan "Altın Ayı"yı kazanmıştı.
1970-1980 döneminde siyah-beyaz filmlerden tamamen sıyrılıp renkli sinemaya yönelen Türk sineması, yabancı 90'lara gelindiğinde yabancı film festivallerinde ve uluslararası alanda dereceler almaya başladı. Yine bu dönemde yabancı romanlar ve yapıtların Türkçe'ye çevrilerek filme dönüşmesi de hızlandı.
Türk sineması Atıf Yılmaz, Bilge Olgaç, Caner Alper, Çağan Irmak, Ertem Eğilmez, Ertem Göreç, Fatih Akın, Ferzan Özpetek, Halit Refiğ, Hulki Saner, Kartal Tibet, Kerem Topuz, Kutluğ Ataman, Lütfi Ömer Akad, Mehmet Binay, Memduh Ün, Metin Erksan, Nejat Saydam, Nesli Çölgeçen, Nuri Bilge Ceylan, Osman Sınav, Ömer Kavur, Tekin Girgin, Reha Erdem, Remzi Aydın Jöntürk, Semih Kaplanoğlu, Sinan Çetin, Süreyya Duru, Şerif Gören, Tomris Giritlioğlu, Tunç Başaran, Türker İnanoğlu, Ümit Ünal, Yavuz Özkan, Yavuz Turgul, Yeşim Ustaoğlu, Yılmaz Güney, Zeki Demirkubuz ve
Zeki Ökten gibi yönetmenlerin usta ellerinde, Attilâ İlhan, Bülent Oran, Erdoğan Tünaş, Kemal Tahir, Orhan Kemal, Orhan Pamuk, Safa Önal, Tarık Dursun K., Ümit Ünal, Yavuz Turgul gibi yetenekli kalemlerin senaristiliğinde bugüne kadar yükselerek geldi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler