YEMEK

Her Türlü Malzemenin Enfes Yemeklere Dönüştüğü Bolu Mutfağından 10 Eşsiz Yemek

Bolulu aşçılar, hem Osmanlı mutfağında, hem de Atatürk’ün mutfağında yaptıkları hizmetlerle haklı bir şöhrete kavuştular! İçinden dünyaca ünlü aşçılar çıkaran Bolu mutfağının adeta lezzet büyüsüyle süslenmiş yemeklerine bakıp bakıp acıkalım istedik!

Her Türlü Malzemenin Enfes Yemeklere Dönüştüğü Bolu Mutfağından 10 Eşsiz Yemek

Mengen pilavı


Mengen pilavı, etlerin en güzeli olan kuzu etiyle haşır neşir olmasıyla sıradan pilavlardan ayrılıyor. Kuzu etinin yanı sıra mantar, soğan ve domatesle de zenginleşip, kendisini tatmaya gelenlere lezzetli bir hatıra bırakıyor. Mengenli aşçıların elinden çıkan Mengen pilavı sıradanlığı kabul etmeyip, ceviz ve dereotuyla süslendikten sonra servis ediliyor. Tamam, acıktınız ama servis için biraz daha sabretmeniz gerekiyor.

Yedigöller kebabı

Tam anlamıyla kebap cenneti olan ülkemizde hemen hemen her mutfağın kendine has bir kebabı var. Yedigöller kebabı lüks et olarak kabul edilen kuzu etiyle yapılıyor. Sadece kırmızı et görmeye alıştığımız kebapların aksine, piliç eti de kendisine yer buluyor. Etler ızgarada pişirilirken, Bolu köy ekmeği küp küp doğranıp tereyağında kızartılır ve tabağa alınır. Tabağa alınan etlerin üstüne süzme yoğurt dökülür, ardından ızgarada pişen etler yoğurdun üstüne konur. Garnitür olarak, yine ızgarada pişmiş domates ve yeşilbiberle birlikte servis edilir. Kırmızıbiber sosu ve dereotuyla süslendikten sonra Yedigöller kebabı servise hazır.

Kaz tiridi

Kaz tiridi pek az insanın yeme şansına nail olduğu lezzetlerimizden. Adından anlaşıldığı gibi sıradan tiritlerin aksine eti çok lezzetli olan kazdan yapılıyor. Bir bütün kaz, ağızda dağılması için tuzlu suda uzun uzun haşlanıp daha sonra fırına atılır. Bu yemeğin en az eti kadar lezzetli olan pilavını yapmak için bulgur kullanılır. Soğanlı ve tereyağlı bulgur pilavı yiyebileceğiniz en iyi tirit yemeği için kaz etine eşlik edecek! Tiridi için yapılan hamurun piştikten sonra üçgen şeklinde kesilip et suyuna daldırılmasıyla birlikte neredeyse her şey bitmiş sayılır. Kaz tiridi başka nerede yenir diye soruyorsanız, Bolu’dan başka yerde tadına varmak mümkün değil azizim.

Kızılcık tarhanası

Bu lezzetli çorbayı kaç kişi içmiştir bilmiyoruz ama kızılcıktan tarhana yapmak da sadece Bolulu aşçıların aklına gelirdi. Kızılcık tarhanası tıpkı bildiğimiz tarhana çorbası gibi pişiriliyor ancak içine atılan 1 diş sarımsak ve tereyağı onu bildiğiniz diğer lezzetlerden ayırıyor. Kızılcığın insana sağladığı faydalarda cabası!

Keş

Bolu mutfağı etli ve yağlı yemeklerden ibaret değil. Bolu’nun Gerede ilçesinde yapılan ve bir çeşit peynir olan keş, hem makarnalara hem de kahvaltılara inanılmaz bir keyif katıyor. Yağlı ve yağsız olarak iki çeşidi bulunan keşin yağlısı kızartılarak kahvaltı sofralarını süslerken, yağsız keş, üstüne rendelendiği makarnalara boyut atlatıyor. Bolu’ya has bu peynir o kadar seviliyor ki, yıllık 35 tonluk üretimiyle Gerede’nin geçim kaynaklarından birisi haline gelmiş.

Ispanaklı Mengen katmeri

Ispanaklı Mengen katmerinin yapımı biraz zahmetli olsa da gerek malzemeleri, gerekse yapımıyla sıradan kreplerden çok farklı değil. Beşamel sos, kıyma ve rendelenmiş kaşarla en az 8 katlı olması gereken Mengen katmeri fırından çıktıktan sonra aklınızı başınızdan alacak. Hafta sonu kahvaltıları için daha iyi bir seçenek düşünülemez.

Halışka

Bolu’nun merkezinde malzemeler ve tat açısından değiştiği söylense de, ilçelerinde özgün halini yemek mümkünmüş. Buğday unuyla hazırlanan hamurdan açılan yufkalar kare şeklinde kesilir ve tuzlu suyun içinde kaynatılır. Servis tabağına alınan yufkaların üstüne bir kat ceviz veya keş, bir kat hamur dizilir. İşlem bu şekilde devem eder. Bütün yufkalar dizildikten sonra üstüne sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir. Hangi halini yerseniz yiyin, Bolu’dan ayrılırken tadı damağınızda kalacak.

Kaldırık dolması

Konu kebap ve dolma olunca Türk mutfağının bir eşi daha yok! Bolu da kaldırık dolmasıyla mutfaklarda arz-ı endam ediyor. İlk defa duyanlar için kaldırık nedir sorusuna cevap vermek yerinde olur. Kaldırık, ormanlardaki ağaçlardan toplanan bir yaprak. Ekim ve kasım aylarında giderseniz Bolu’nun pazarlarından tazesini alabilirsiniz. Kaldırık dolması için, yapraklar hafifçe haşlanır ve ardından soğuk suya alınır. Ayrı bir tencerede un, süt, yumurta bir miktar suyla karıştırılarak dolmanın içi hazırlanır. Ayrı bir tavada yağla birlikte pembeleşene kadar kavrulan soğanlar salça eklendikten sonra dolmanın üstüne ilave edilip pişirilir. Pişen kaldırık dolması, üzerine bol miktarda sarımsaklı yoğurt ilave edilerek servis edilir. Tatlıdan önce yenecek, harareti yüksek bir yemek!

Saray helvası

Baklava deseninde kesilen saray helvası Bolu mutfağının en bilindik tatlarından birisi. Koyulaşana kadar kaynatılan şeker, bir tepside soğumaya bırakıldıktan sonra yağ ile kavrulmuş unla birlikte, bütün malzemeler birbirine karışana kadar yoğrulur ve ufalanır. Ufalanan helva bir tepside sıkıştırıldıktan sonra baklava deseninde kesilerek servis edilir. Hem tadı, hem de görüntüsüyle saraylara layık olduğu kesin!

Kedi batmaz

Kedi batmaz her mutfağa girebilecek kadar kolay olmasının yanı sıra, tuzlu seçeneğiyle de diğer tatlılardan ayrılıyor. Mısır unu, kaynar suda koyulaşana kadar pişirilip, kaşık yardımıyla lokmalar halinde bir tabağa alınır. Üzerine tereyağı, ceviz, pekmez ve son olarak şeker ilave ettikten sonra tatlı olarak yiyebilirsiniz. Eğer tatlıyla aranız hoş değilse, tereyağının ardından ceviz ve rendelenmiş keş ilave ederek tuzlu olarak yemeği tercih edebilirsiniz.

Chef GPT
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler