BEYNİN sınırlarını keşfetmek ve geliştirmek, geçmişten günümüze insanoğlunun en büyük hedefleri arasında yer alırken, Dr. Tanju Sürmeli, ABD’deyken öğrendiği ve geliştirdiği Neurofeedback yöntemini, “BEYNİN İYİLEŞTİRME GÜCÜ” isimli yeni kitabında tüm ayrıntılarıyla anlatıyor.
Yale’den Texas Üniversitesi’ne uzanan beyni tanıma sevdası
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Yale Üniversitesi’nde Psikiyatri ihtisasını tamamlayan Sürmeli, “Beynimizde ayrıca bir psikoloji veya ruh merkezi yok, beynimiz her şeyden sorumlu” diyerek, beyni daha iyi öğrenmek için nöropsikiyatri dalında uzmanlaşmaya karar vermiş. Texas Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Nöroloji ihtisasına giden Sürmeli, ve o sırada neurofeedback’le tanışan ve psikiyatride birbirini destekleyen alanların birlikte kullanılmasının iyi sonuçlar vereceğini düşündüğü için aile terapisi, psikoterapi, kognitif terapi, hipnoz, psikofarmokoloji eğitimlerini alarak tam donanımlı bir şekilde beynin sınırlarını tanıma yolculuğuna başlamış.
Neurofeedback, psikiyatri de ilaçlar kadar etkin bir yöntemdir
Geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkardığı ‘Beynin İyileştirme Gücü’ isimli kitabında Neurofeedback ile tedaviyi seçmenin, ilaçların psikiyatride başarısını kabul etmemek anlamına gelmediğini vurgulayan Sürmeli, “İlaçlar kadar önemli bir yöntemi Türk Psikiyatrisinin de kullanması gerektiğine inandığım için bu kitabı yazmak istedim” diyor.
Nedir Neurofeedback ve bu eğitim nasıl verilir?
Neurofeedback; biofeedback disiplini çerçevesinde beyin dalgalarının eğitilmesiyle uğraşır. Nerofeedback tedavi yönteminde amaç; kişinin EEG’sini seçilen referans bir dataya göre değiştirmesini sağlamaktır. EEG’ler beyin dalgalarının pasif bir kaydıdır. Neurofeedback beyin eğitimini alacak kişiye kendi EEG bilgisi verilir. Tedavi süresince sağlıksız beyin dalgalarının düşürülüp sağlıklı beyin dalgalarının arttırılması hedeflenir. NF eğitimi, neuro feedback ekipmanı ile yapılır. Neurofeedback tekniğinin temelinde hastanın seanslarda zihin oyunları oynaması yatar. Hasta, kafasına yerleştirilen elektrotlar vasıtasıyla bilgisayar cihazına bağlanır. Elektrotlar beyinden gelen elektrik paternlerini ölçer ve ekrana yansıtır. Beyne herhangi bir elektrik akımı verilmez.Bilgisayar tarafından sağlanan görsel ve işitsel feedback sayesinde hastalar yavaş dalgaları thetayı deltayı azaltıp hızlı dalgaları betayı smr dalgasını yükseltmeyi öğrenirler. Neurofeedback’ın en önemli özelliği ilaç kullanılmadan beyni eğitmesidir, bazı hastalıklarda gerektiği takdirde ilaçlarla beraber kullanılır.
Aşk bağımlılığı ve kıskançlığı beyin dalgalarını eğiterek yenebilirsiniz
Sınırda öğrenme zorluğu, manik depresyon, şizofreni, migren, alzheimer, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı gibi rahatsızlıkların yanı sıra, yalan söyleme, internet bağımlılığı, kıskançlık, patolojik aşk, iktidarsızlık gibi hastalıkları da tedavi eden Tanju Sürmeli, bu vakaları ‘Beynin İyileştirme Gücü’ isimli kitabında detaylarıyla anlatıyor.
33 yaşında genç ve güzel bir kadın. Sorunu aşk bağımlılığı ve aşırı kıskançlık… Bu kıskançlık o kadar aşırı boyutlara ulaşabiliyordu ki, 8 yıldır birlikte olduğu adama hayatı dar ediyordu. Telefonlarını dinlemekten, her 5 dakikada bir aramaya, adamı öz annesinden ve 12 yaşındaki öz yeğeninden kıskanmaya kadar varıyordu bu kıskançlığı. Kıskançlık, kompülsif davranışlar, dürtü bozuklukları olan hastada geçirilmiş kafa travmasının buna sebep olduğunu düşünen Tanju Sürmeli, hastaya 120 NF seansı uyguladı. 2 ay sonra yapılan kontrol görüşmesinde her şeyin iyi gittiğini bir problem olmadığını söyleyen hasta tedavinin ortalarında kendisine acı veren ilişkisini bitirmiş. “Kıskançlığım artık yok, dürtüsel davranmıyorum” diyerek tüm hayatını olumsuz yönde etkileyen özelliklerinden kurtulduğunu belirtiyor.
İlaçsız tedaviyle Blumia’ya (yeme bozukluğu) karşı zafer kazandı
15 yaşında güzel bir lise öğrencisi. Sorunu Blumia hastalığı… Arkadaşlarının kilolarıyla dalga geçmesi üzerine bunu bir sorun haline getirmiş, yemeklerini azaltmış ve daha sonra da kusma yöntemini denemeye başlamıştı. Zamanla onu yemek yemeye ve hemen ardından kusmaya yönlendiren, “Ye, neden yemiyorsun, sen salaksın, neden yemiyorsun” gibi sesler duyuyor, ardından da parmağıyla kendini kusturuyordu. Bu kusma krizlerinde artık kendini durduramaz hale geliyor, halsiz kalıyordu. Daha önce ilaç içerek intihar girişiminde bulunmuştu, kusamadığı zamanlarda midesini yıkatmaları için ailesine intihar ettiği yalanını bile söyler olmuştu…
Kitabında bu vakaya yer veren Sürmeli, Blumia gibi tedavisi oldukça güç olan hastalığa karşı nasıl zafer elde ettiğini de detaylarıyla anlatıyor. Küçük yaşlarda cinsel tacize uğrayan, erkeklerden korkan ve bu korkusunu yenemeyen hasta, Sürmeli’ye gelmeden önce oldukça yoğun bir şekilde ilaç tedavisi görmesine ve defalarca hastaneye yatırılmasına rağmen ne Blumia’dan kurtulabilmiş ne de psikolojik çöküntüsünden sıyrılabilmişti. 120 Neurofeedback seansının sonunda yaşadığı tüm sorunların üstesinden gelen hasta; yemek yerken daha önce yanında mutlaka birilerini isterken artık tek başına yemek yiyebilir hale gelmişti. Kusma durumu tamamen ortadan kalkarken, tacize uğraması, yakının ölümü ve arkadaşlarının kendisiyle dalga geçmesi gibi halledemediği sorunlarını artık tek başına çözebilir duruma geldi. 3 senelik takipte hastalığı tekrarlamadı.
Tramplenden atladı hayatı biranda ters düz oldu
Yurt dışında eğitim gören 22 yaşında bir genç kız… Tanju Sürmeli’nin kitabında anlattığı vakalarla ortak bir özelliği var; Kafa Travması geçirmiş olması. Hasta hayatında ilk kez 2.5 metre yükseklikteki bir tramplenden balıklama atlayınca tüm hayatı birden bire değişiyor. Atlayıştan kısa bir süre sonra boyun ve sırt ağrısı yaşamaya başlayan genç kız, uyku bozukluğu yaşamaya başlıyor ve atlayıştan hemen sonra annesini arayarak 3,5 yıllık ilişkisini bitirmek istediğini, onun kendisini aldattığını düşündüğünü söyleyerek paronayasını annesine telefonda söylüyor. 45 NF seansından sonra uyku bozukluğu tamamen ortadan kalkan hasta ilişkisiyle ilgili sorunların da ortadan kalktığını belirtiyor.
Cinsel iktidarsızlık artık bir sorun değil!
4 yıldır süren şikâyetleriyle Tanju Sürmeli’ye gelen 35 yaşındaki nişanlı erkek hasta yapılan görüşmelerde sürekli iş değiştirdiğini 2 yıldır işsiz olmakla birlikte sosyal ilişkilerinde sorun yaşadığını, cinsel hayatında sorunlar olduğunu, cinsel enerjisinin az olduğunu, sertleşme sorunu yaşadığını, iktidarsız olduğunu anlattı. 76 Neurofeedback seansı sonrasında kendisini gayet iyi hissettiğini hiçbir sıkıntısının kalmadığını belirten hasta dikkat, konsantrasyonun arttığını cinsel enerjisinin çoğaldığını ve artık hayatta daha fazla sorumluluk aldığını bildiriyor.
Bu örnekleri onlarca yüzlerce çoğaltabiliriz. Hepsinin sorunu ayrı ayrı… Ortak noktaları ise, hepsinin hayatlarının bir bölümünde bir kafa travması geçirmiş olmaları. Geçirdikleri bu travma, beyin dalgalarını bozmuş ve bu insanlarda davranış bozuklukları ortaya çıkmış. Tanju Sürmeli’nin yazdığı “BEYNİN İYİLEŞTİRME GÜCÜ” isimli kitapta, bu örneklerin yüzlercesini bulunuyor.