Askmen.com'da yayınlanan habere göre 2022 Kış Olimpiyatları için sadece iki şehir yarışacak. Pekin (Çin) ve Almatı (Kazakistan) arasında geçecek mücadele öncesi, aday olması beklenen birçok şehir en baştan adaylıklarını koymadı, aday olan diğer şehirler ise bir süre sonra adaylıktan çekildi. Sebebi ise çok basit: Şu ana kadar Olimpiyat düzenlenen hiçbir ülke bundan uzun vadede fayda görmedi. Uzun lafın kısası, Olimpiyatlara ev sahipliği yapmak çok kötü bir fikir.
Borç batağı, insan hakları ihlalleri, ekonomik kriz ve yolsuzluk Olimpiyat düzenlenen her şehrin çektiği dertlerden sadece birkaçı. Ekonomi profesörü Andrew Zimbalist Olimpiyat düzenlemeyi düşünen şehirlerin ekonomiye zararlarının henüz adaylık sürecinde başladığını belirtiyor. Birbirlerine üstün gelme yarışında hiçbir masraftan kaçınmayan yönetimler, ya yolsuzluk yapıp para aklayor ya da Olimpiyatları televizyondan izlemeye bile fırsatı olmayacak vatandaşların vergi yükünü arttırıyorlar.
Fotoğraf: Atina Olimpik Köyü'ndeki Antrenman Havuzu
Zimbalist, ulusların Olimpiyat komitelerindeki birçok insanın kişisel ya da ticari rant için Olimpiyatların kendi ülkelerinde yapılmasını istediklerini ve bu komitelerin genelde avukat, inşaat/yapı şirketi sahipleri veya temsilcileri, finans sektörü yöneticileri gibi şehirdeki dönüşümden kâr sağlayacak isimler olduğunu belirtiyor.
Fotoğraf: İnşaat Ya Resunullah (Aydan Çelik), I. İstanbul Tasarım Bienali
1976 - Montreal Olimpiyatları için inşa edilen Olimpik stadyum yılda 10 milyon dolardan fazla masraf çıkarıyordu ve bunu engellemek için 300 milyon dolara mal olan bir renovasyondan geçecek.
2002 - Salt Lake Kış Olimpiyatları sırasında Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nden üyelerin de dahil olduğu bir yolsuzluk ortaya çıktı.
2004 - Atina Olimpiyatları ardında bıraktığı, yıllık bakım masrafı 500 milyon Avro'yu aşan tesisleriyle Yunanistan'ın 2008 ekonomik krizini atlatamamasında büyük rol oynadı.
2014 - Soçi'de düzenlenen Kış Olimpiyatları tesisleri inşası birçok işçiye mezar oldu.
Fotoğraf: Atina Olimpik Köyü'nden bir kare (2014)
Bu sorunun cevabı, "aslında evet ama..." ile başlıyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, eğer şehrin Olimpiyatlara ev sahipliği yapmak için yaptığı harcamaların, Olimpiyat sonrası stabil bir ekonomi sağlayıp sağlamayacağını da hesaba katarsa bu tarz problemler tarihin tozlu sayfalarında, alınmış bir ders olarak kalabilir.