KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Kabızlığa ne iyi gelir, neden olur? Kabızlığa iyi gelen besinler ve evde tedavi için doğal yöntemler nelerdir?

    Kabız olma durumu bağırsak kaslarının çok yavaş ya da yetersiz kasılmasıyla ortaya çıkar. Zaten kabız olduğunuzu bağırsak hareketlerinizin azlığından anlayabilirsiniz. Peki genellikle hareketsiz bir yaşam süren ve az sıvı tüketenlerde görülen kabızlığa ne iyi gelir? Bu problemi düzeltmek için sadece lif yönünden zengin beslenmek yeterli midir, gelin bir de kabızlık nasıl geçer bunun cevabına bakalım.

    Tedavi edilmeyen kabızlık ciddi bağırsak problemlerine, rektumda yırtılmaya, hemoroide ve daha pek çok ciddi hastalığa sebep olarak kronikleşebilir ve tedavisi mümkün olmayan bir hal alır. Bu nedenle dışkılamanın çokça geciktiği veya zorlaştığı zamanlarda ihmal etmeyip tedavi için gerekli adımların atılması gerekir. Bu yüzden kabızlığa ne iyi gelir, kabızlık nasıl geçer sorularının cevabını bilmek gerekir.

    KABIZLIĞA NE İYİ GELİR?

    Kabızlık tedavisi aranırken ilk olarak odaklanılan seçenek doğal yöntemler olur. Bu nedenle kabızlığa iyi gelen besinler araştırılır. Kabızlığa iyi gelen besinler arasında erikten fasulyeye, incirden lahanaya kadar birçok seçenek vardır.

    Aşağıdaki maddeleri kabızlığa ne iyi gelir diyenler için sıraladık:

    • Genellikle omega yağ asitleri ve lif içeren gıdalar kabızlığı giderir.
    • Fasulye ve baklagiller,
    • Tahıllar,
    • Lif içeren sebzeler (havuç, kuşkonmaz, lahana, enginar, tatlı patates)
    • Erik, armut, ananas, incir, kayısı, elma, ahududu, böğürtlen ve şeftali gibi meyveler kabızlık üzerinde oldukça etkilidir.

    KABIZLIK NASIL GEÇER, KABIZLIĞA ANINDA ÇÖZÜM VAR MIDIR?

    1. İlaç tedavisi

    Kabızlık nasıl giderilir? Kabızlık eğer kısa süreli ise ilaca ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak uzun süren kabızlık için 6 çeşit ilaç kullanılmaktadır. Birincisi ve en çok kullanılanı kalın bağırsakta kitle oluşumunu sağlayan ilaçlardır ki bu ilaçların içerisinde lif bulunur. Etrafında su tutulumunu gerçekleştirerek bağırsak içinde yumuşak ve kayan bir kitle meydana getirir. Ancak yan etkileri mevcuttur. Bazı vitamin ve ilaçların emilmesini önleyebilir.

    İkincisi bağırsak hareketlerini hızlandıran ilaçlardır. Bu ilaçlar direkt olarak kas dokusuna ve kalın bağırsağa etki ederek kalın bağırsak hareketlerini hızlandırır. Üçüncüsü dışkılamayı yumuşatan ilaçlar, dördüncüsü kayganlık sağlayan ilaçlardır. Beşinci sırada maden tuzu içeren ilaçlar ve son olarak da propulsif ilaçlar gelir.

    2. Bitkisel yöntemler

    Bazı bitkisel yöntemler kabızlığın önlenmesine ve giderilmesine yardımcı olur. Dışkılamayı yumuşatır ve kalın bağırsağın hareketini artırır. Kabızlık hemen nasıl geçer diye merak ediyorsanız cevap sinameki bitkisidir. Bu bitki bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığı kısa sürede giderir. Ancak fazla miktarda kullanmamaya özen gösterin çünkü tam tersi etki ile karşılaşarak ishal olabilirsiniz.

    Kabızlığı hemen ne söker sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt ise ılık limonlu sudur. Kabızlıktan muzdaripseniz sabah kalktığınızda aç karına bir su bardağı ılık suyun içerisine yarım limon sıkın ve yavaş yavaş için. Bu yöntem ile bağırsaklarınız hızlı bir şekilde yumuşayacak ve kabızlığınızın birkaç gün sonra tamamen yok olduğunu göreceksiniz.

    KABIZLIK NEDEN OLUR?

    Kabızlık nedenleri birçok farklı sebeple meydana gelebilir. Yanlış beslenmeden hareketsiz yaşama, huzursuz bacak sendromundan lif eksikliğine kadar sayılabilecek tüm kabızlık nedenleri:

    kabizlik-nedenleri-tedavisi

    1. Lif eksikliği
    Diyetlerinde lifli gıdalara yer veren kişilerin, kabızlıktan şikayet etme olasılıkları oldukça azdır. Meyve, sebze ve kepekli tahıllar gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketilmesi sindirim sisteminin sağlığı bakımından önemlidir. Lif, bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı önler. Lif bakımından yetersiz olan gıdalar peynir, et ve yumurta gibi yüksek yağ içeren yiyeceklerdir ve kararında tüketilmelidir.

    2. Ağrı kesiciler
    Özellikle opioid yani narkotik ağrı kesicilerin (morfin, kodein, meperidin gibi) kabızlığa neden olma olasılıkları çok yüksektir. Bu kuvvetli ağrı kesiciler için birçok reseptör sindirim sistemi üzerinde etkilidir. Ayrıca yapılan bazı çalışmalarda ibuprofen ve aspirin gibi non steroidal antienflamatuar ve asetilsalisilik asit içeren ilaçları kronik şekilde kullanan kişilerde kabızlık riskinin çok daha yüksek olduğu gözlenmiştir.

    3. Hareketsiz yaşam
    Fiziksel olarak inaktif hale gelmek, yani hareketsiz bir yaşam sürmeye başlamak kabızlık riskini de beraberinde getirir. Bu özellikle yaşlı kişiler için geçerli bir durumdur. Ayrıca bir hastalık sebebiyle uzun süre yataktan çıkmaması gereken kişilerin birkaç gün ya da bir hafta boyunca kabızlık problemiyle yüz yüze gelmesi kaçınılmazdır. Bununla birlikte bazı uzmanlar fiziksel aktivitenin metabolizmayı hızlandırdığını düşünmektedir. Yetişkinler, genç insanlarla karşılaştırıldığında daha yerleşik bir yaşama sahip oldukları görülür. Bu yüzden hareketsiz yaşamı benimsemiş olan kişilerde kabızlık riski daha yüksektir. Fiziksel olarak aktif insanların, inaktif insanlardan daha az kabız olma olasılığı vardır.

    4. Huzursuz bağırsak sendromu (İrritabl bağırsak sendromu)

    Ülke nüfusunun %22'si hayatının bir döneminde huzursuz bağırsak sendromuyla mücadele etmiş ya da etmeye devam ediyor. Genellikle 35 yaşın altındaki kadınlarda ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromunun en sık karşılaşılan belirtileri; aşırı gaz, karında şişkinlik, ağrı, ishal atakları ya da kabızlıktır. Bu hastalık kronik bir hal almaya oldukça meyillidir. Eğer huzursuz bağırsak sendromu tekrarlarsa sindirim sisteminde çeşitli sorunlar meydana gelir ve bağırsak hareketlerinde değişiklikler görülür.

    5. Hamilelik
    Hamileliğin belirli evrelerinde mide ve bağırsak ile ilgili problemler baş gösterir. Hamilelikte en sık rastlanan sindirim problemlerinin başında mide bulantısı ve şişkinlik gelir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde lif ve su alımının giderek azalması, hamileliğin devam etmesini sağlayan kanda progesteron hormonunun artmış olması ve hamileliğin sebep olduğu kronik yorgunluk yüzünden hareketlerin azalması kabızlığa zemin hazırlayan en büyük etmenlerdir. Özellikle gebeliğin son haftalarında bağırsak ile bebeğin adeta köşe kapmaca oynaması şiddetli ishal ve kabızlığın ortaya çıkmasına sebep olur.

    6. Dışkılamayı sürekli ertelemek
    Genellikle dışkıyı erteleme durumunu hemen herkes yapmaktadır. Bunun sebebi bulunduğunuz mekandaki tuvaletlerin hijyenik olmaması, bir yere yetişmeniz gerektiği için tuvalete girmeye vaktinizin olmaması ya da tamamen psikolojik nedenlerden ötürü dışarıda tuvalet kullanmayı tercih etmemenizdir. Ancak sürekli olarak dışkılamayı ertelemek aslında refleks yolu ile bağırsak hareketlerini tersine çevirmeye sebep olur. Bu durum dışkının bağırsağın son kısmı olan rektumdan daha yukarıya gitmesi ve tuvalet ihtiyacının ortadan kalkması ile son bulur. Bunun sonucunda dışkı kalın bağırsakta olması gerekenden daha uzun kalır ve dışkının su miktarı giderek azalır. Bu durum dışkının sertleşerek rektumdan geçememesine ya da zorlanarak geçmesine sebep olur.

    BEBEKLERDE KABIZLIK NASIL GEÇER?

    Kabızlık bebeklerde sık rastlanan bir durumdur. Ancak bazı doğal yöntemler ile kısa sürede bebeğinizin kabızlığına çözüm bulabilirsiniz.

    • Kayısı, erik ya da kuru üzümü kaynatarak komposto yapın ve yavaş yavaş bebeğinize içirin.
    • Bebeğinize sabah bir çay kaşığı zeytinyağı verebilir daha sonra normal ek gıda ile devam edebilirsiniz. Öğleden sonra da bir armut rendeleyerek yedirirseniz kabızlığına oldukça etkisi olacaktır.
    • Bebeğinize taze elma suyu hazırlayarak içirebilirsiniz.
    • Bebeğinize bir çay kaşığı çörek otu yağı içirirseniz kalın bağırsağı kısa sürede yumuşar ve normal bir şekilde dışkılamaya başlayabilir.

    HAMİLELİKTE KABIZLIK NASIL GEÇER?

    Kabızlık, karın ağrısı veya rahatsızlığı, zor ve seyrek bağırsak hareketleri ve sert dışkıların geçişi olduğunda ortaya çıkar. Ne yazık ki, kabızlık hamilelik sırasında bir noktada tüm kadınların yaklaşık yarısını etkiler. Hamilelikte kabızlığa genel olarak genel olarak endişe, kaygı, minimal fiziksel egzersiz ve düşük lifli gıda tüketimi neden olabilir. Gebe kadınlarda kabızlığın, bağırsak kasını gevşeten hormonlar ve bağırsaklardaki genişleyen uterusun baskısı nedeniyle meydana geldiği düşünülmektedir. Bağırsak kasının gevşemesi, yiyecek ve atıkların sisteminizde daha yavaş hareket etmesine neden olur.

    Bazen demir tabletleri kabızlığa katkıda bulunabilir. Demir takviyesi kullanıyorsanız bol su içtiğinizden emin olun. Farklı bir demir tablet türüne geçmeniz gerekebilir, ancak önce doktorunuzla konuşmanız gerekir.

    Kabızlığın ortaya çıkmasını önlemek veya zaten yaşıyorsanız tedavi etmek için yapabileceğiniz birkaç şey ise şöyle:

    • İdeal olarak, meyveler, sebzeler, kahvaltılık tahıllar, tam tahıllı ekmek, kuru erik yönünden zengin gıdalar tüketin. Özellikle lif alımını arttırırken bol miktarda sıvı içmek önemlidir.Her gün 10 ila 12 bardak sıvı için. Yüksek lifli bir diyet ve atıklarınızı ortadan kaldırmanıza en iyi yardımcı olan bol miktarda sıvının birleşimidir.
    • Ter, sıcak / nemli iklimler ve egzersiz ek sıvı ihtiyacınızı artırabilir. Aktif değilseniz, kabızlık olasılığınız daha yüksektir.
    • Yürüyüş, yüzme ve diğer ılımlı egzersizler bağırsaklarınızı uyararak bağırsakların çalışmasına yardımcı olacaktır. Her biri 20-30 dakika boyunca haftada üç kez egzersiz planlayın.
    • Demir takviyeleri kabızlığa katkıda bulunabilir. İyi beslenme genellikle hamilelik sırasında demir ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Aynı anda hepsini almak yerine gün boyunca daha küçük dozlarda demir almak kabızlığı azaltabilir.
    • Demir düzeylerinizi kontrol etmek ve hamilelik sırasında demir alımını yönetmek için öneriler hakkında doktorunuzla konuşun.

    Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

    Kabızlık yaşam kalitesini ciddi anlamda bozan bir rahatsızlıktır. Bu yüzden kabızlık belirtilerinin bir ya da birkaçından muzdaripseniz vakit kaybetmeden bir hekime başvurmanız en sağlıklısıdır.

    • Dışkılama sırasında zorlanma
    • Her zamankinden daha az tuvalete çıkmak
    • Şişkinlik ve mide bulantısı
    • iştah kaybı
    • Karın ağrısı
    • Gaz
    • Karın krampları
    • Sert ve topaklar halinde görülen dışkı


    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler