HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kilo almadan oruç tutmak mümkün

Onbir Ayın Sultanı' Ramazan ayında beslenme şeklinin ve saatlerinin değişmesi, hareketin azalması sebebiyle kilo almak kaçınılmaz hale geliyor. Oysa sağlıklı beslenmenin püf noktalarını bilerek bu ayı kilo almadan atlatabilirsiniz. İftar zamanı mideye aşırı yüklenmemek gerekiyor. Ramazan ayında ilk dikkat edilmesi gereken nokta sahura kalkmak. Sahurda ağır yiyeceklerden kaçınarak hafif, kahvaltılık gıdaları tercih etmekte fayda var.

Kilo almadan oruç tutmak mümkün

Acıbadem Hastanesi Kozyatağı Beslenme ve Diyet Uzmanı Reyhan Nergiz yaptığı açıklamada, Ramazanda gün boyunca aç kalınacağı için aşırı yemek yerine, yavaş sindirilen, kana geçiş hızı düşük (düşük glisemik endeksli) esmer tahıl ürünleri, sebze, salata gibi gıdaları tercih etmenin daha doğru olduğunu bildirdi.

İftarda hızlı ve çok yemek yenmemesi gerektiğini vurgulayan Diyet Uzmanı Nergiz, "Oruç erken saatlerde açılıyorsa çorba ile orucu açıp hafif yiyip sulu gıdaları tüketmeli. İftardan birkaç saat sonra ana öğün tercih edilmeli. Meyve ve sebzeye ağırlık verilirken yoğurt, ayran veya süt tüketimine dikkat edip 2-3 su bardağın altına düşmemeye özen gösterilmelidir" dedi.

ORUÇ VE KİLO DENGESİ

Nergiz, uzun süre aç kalmak iştahı ve doyma eşiğini arttıracağından normalden çok fazla miktarda ve hızlı yendiğine dikkat çekerek, "Bu sebeple kilo vermek bir yana kilo alınır. Kilo almamak için sahura mutlaka kalkmak, yedikten en az 40 dakika sonra yatmak, suyu yatmadan hemen önce bolca içmek, az şekerli komposto, çorba, yoğurt, etli sebze, sütlü tatlı gibi hafif gıdaları tercih etmek yerinde olur" diye konuştu.

Diyet Uzmanı Reyhan Nergiz'in, kilo almak istemeyenler için örnek mönüsü ise şöyle:

İftar: Su veya zeytin ile oruç açıldıktan sonra, 1 kase çorba, bol salata (az yağlı) ve 1-2 ince dilim esmer ekmek.

Saat 20.00: Bol salata (az yağlı), 6-8 yemek kaşığı sebze yemeği (susuz), 2 köfte kadar kadar az yağlı tavuk veya balık veya hindi veya kırmızı et, 1 kase yoğurt, 1-2 ince dilim esmer ekmek.

Saat 21.00: 1 kase sütlü tatlı veya meyve tatlısı veya az ceviz fındık gibi yağlı tohum, açık çay veya bitkisel çay.

Saat 22.30: 2 porsiyon meyve,

Sahur: Akşam yemeğinde olduğu gibi sebze yemeği + et + ayran + çorba veya kahvaltılık (1 bardak süt veya ayran, 1 haşlanmış yumurta, 1 büyük dilim beyaz inek peyniri, 5 adet zeytin, domates - salatalık v.b sebze söğüş, 1-2 dilim esmer ekmek). Yalnız, en az 40 dk-1 saat sonra 1 porsiyon meyve yenip yatılması gerekiyor.

Kaynak: İHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler