Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Şapkalı Mantarların Bilmediğiniz Esrarengiz Güçleri

Şapkalı Mantarların Bilmediğiniz Esrarengiz Güçleri

Biyologlar 1969 yılına kadar şapkalı mantarları ve mantar ailesine ait diğer üyelerinde bitki olduklarını düşünmüşlerdi. Ancak gerçek şu ki mantar ailesi bitkilerden ziyade, hayvanlar alemine daha yakından akrabadırlar; ama kendilerine özgü bazı farklılıkları bulunduğundan dolayı hepsinden ayrı bir şekilde sınıflandırılmıştır.

Bu esrarengiz organizmalar üzerine yapılan son çalışmaların sonuçları, doğal yaşamın gizemli sırları ile ilgili daha öğrenecek çok şeyimiz olduğunu göstermiştir. Bu organizmalar üstüne yapılan yeni bir çalışmayla mantarların; doğadaki bitkilerin birbiriyle bağlı olan ilişkilerine yardım ettikleri, besin maddelerini paylaştıkları, zararlı organizmalara ve oluşacak hastalıklara karşı kendilerini korudukları ortaya çıkarılmıştır.

Bu mantarların, sap ve şapkalarından çok daha fazlası toprak zeminde uzanmaktadır. Bu mantarların miselyum adında yeraltındaki bu tabakada birçoğu ince, ipliksi bir kitle halinde bulunmaktadır. Birbiriyle iletişim halinde olan mantarın ipliksi yapıları; mikoriza adlı mantar kökleri aracılığıyla ağaçlar da dahil olmak üzere tüm bitkilere yardım etmekte, bitkilerin birbirlerine bağlanmalarını sağlamaktadır.

Mikolojist olan Paul Stamets’in misel tabakasına (miselyum) “Dünya’nın doğal internet ağı”ismini yakıştırmasının nedeni, misel tabakasının yapısı ve fonksiyonları itibariyle birbirlerine fiziksel anlamda uzak bulunan bitkiler arasındaki ilişkileri sağlamasıdır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler