HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fransa'da 150 kişiyi taşıyan yolcu uçağı düştü

Barcelona-Düsseldorf seferini yapan Airbus A320 tipi bir yolcu uçağı, Fransa'nın güneyinde düştü. 150 kişiden kurtulan olmazken, Muradiye Çelik isimli bir Türk'ün de hayatını kaybettiği açıklandı.

Alman havayolları şirketi Lufthansa'ya ait GermanWings havayolu şirketinin Barselona'dan Düsseldorf'a giden uçağının Fransız Alpleri'nin güneyinde düştüğü belirtildi. İspanya'nın Barselona kentinden saat 11.08'de kalkan uçak mürettebat ile birlikte toplam 150 kişiyi taşıyordu. Fransız yetkililer düşen uçaktan kimsenin sağ kurtulamadığını açıkladı.

[

YOLCU UÇAĞI ](https://www.mynet.com/dusen-ucaktan-ve-150-kisiden-geriye-bunlar-kaldi-110101763440)**

Fransız uzmanlar, 150 kişiye mezar olan Germanwings hava yolu şirketine ait Airbus 320'nin enkazında inceleme yapıyor. Alman Die Zeit gazetesi, düşen uçağın teknik bir arıza nedeniyle uzun süre tamir için beklediğini iddia etti.

'TEKNİK ARIZA' İDDİASI

Alman Die Zeit gazetesi, uçağın teknik bir problem nedeniyle uzun süre tamir için beklediğini yazdı.

Lufthansa'dan yapılan açıklamada tekerleklerin açılması sırasında kapaklarda bir sorun olduğu, ancak bunun güvenlik açısından tehlike oluşturmadığı sadece gürültü yaptığı ve tamirinin de rutin olarak zamanında yapıldığı kaydedildi.

Uçak kazasından sağ kurtulmanın 9 yolu

"39 TÜRK VATANDAŞI OLDUĞU DOĞRU DEĞİL"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaptığı basın açıklamasında "Evlenmeden önceki soyadı Çelik olan 50 yaşında Muradiye adında bir soydaşımızın olduğunu tespit ettik. Yolcu listesini kontrol ettik. Bir de Yasmin adında bir yolcu var ama Türk olup olmadığını bilmiyoruz" dedi.

Katalan haber kanalı ’24 Saat’ daha önce yaptığı bir haberinde, Almanya kaynaklarına dayanarak, uçakta 39 Türk soyadlı kişinin bulunduğu bilgisine ulaştıklarını duyurmuştu.

MURADİYE LOHMANN KİMDİR?

Düşen uçakta hayatını kaybeden tek Türk yolcu olduğu iddia edilen 50 yaşındaki Muradiye Lohhman, 2001 yılında evlenerek Alman vatandaşlığına geçmiş.

Lohmann, 5 yılı aşkın bir süredi merkezi Düsseldorf'ta bulunan, çok uluslu bir Alman firmasında yöneticilik yapıyordu.

HOLLANDE: TÜRK YOLCULAR DA VAR

İspanya Kralı ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande yaptıkları ortak basın açıklamasında düşen uçakta Türk yolcuların da olduğunu belirtmişlerdi. Hollande, yaptığı açıklamada yolcular arasında 'muhtemelen' Türkiye vatandaşlarının da bulunduğunu söyledi ve Türk halkına başsağlığı diledi.

Yetkililer Uçakta Türk, Alman ve İspanyol yolcuların ağırlıklı olarak bulunduğunu açıkladılar. Çoğunluğunun Alman vatandaşı yolcuların oluşturduğu uçakta ayrıca 45 İspanyol vatandaşının bulunduğu ileri sürüldü. Kazada ölenlerin kimliklerinin kısa sürede kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

Uçak kazasını aktaran Alman basına göre, uçakta Gelsenkirchen kenti yakınlarında bulunan Hertern kasabasından bir liseden (Gymnasium) 16 öğrenci ve iki de öğretmenden oluşan bir sınıfın da bulunduğu kaydedildi. Okul öğrencilerin, İspanya'dan gelen öğrenci grubuna karşılık İspanya'ya giden öğrenci grubu olduğu belirtildi.

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLUYOR

Öte yandan, uçakta ölenler arasında 2 Avustralyalı ve 2 Japon turistlerin de olduğu netlik kazandı. Düşen uçağın Avustralyalı yolcuları Carol ve Greg Friday adlarında anne-oğul. Uçakta bulunan iki bebeğin de beraber yolculuk ettikleri annelerinin kimlikleri ortaya çıktı. Opera sanatçısı olan Maria Radner ve İspanyol Marina Bandres Lopez-Belio uçakta bebekleriyle beraber yolculuk ediyorlardı. Ayrıca İngiltere vatandaşı Oleg Bryjak da ölenler arasında.

KÜRT KÖKENLİ FUTBOL TAKIMI SON ANDA KURTULDU

Fransa’da düşen Germainwings havayollarına ait Airbus 320 tipi yolcu uçağına İsveç 1. Lig’inde mücadele eden Kürt kökenli Türklere ait Dalkurd takım kafilesinin şans eseri uçağa son anda binmeyerek kurtuldukları öğrenildi. Barcelona dışında hazırlık kampı çalışmalarını tamamlayan Dalkurd takımı 29 kişilik kafilesiyle aynı uçakla İsveç’e geri dönmek için Düsseldorf’a gidecekti. Fakat, Dalkurd takımı kafilesi Düsseldorf’da, İsveç’in Stockholm kentinde Arlanda havalimamına gidecek uçağı uzun süre bekleyecek olmaları nedeniyle kafileyi üçe bölerek Barcelona’dan 3 ayrı uçakla geri dönme kararı alınca düşen uçağa binmekten vazgeçerek kurtuldular.

Dalkurd takımı sportif direktörü Adil Kızıl Barcelona’dan aynı anda 4 tane uçağın kalkarak Alp dağları üzerinden gittiğini ve bu uçakların üçünde takımın futbolcularının bulunduğunu söyledi. Kızıl, kafilenin Göteborg’a inene kadar hiçbir şeyden haberinin olmadığını belirterek inince telefonunu açtığında 200 tane aramanın olduğunu gördüğünü anlattı. Takımın tamamının sağ salim Stockholm’e indiğinin anlaşılmasından sonra ailelere telefon açarak, Facebook ve Twitter’den herkese haber verdiklerini belirten Kızıl, olayın korkutucu olduğunu ifade etti.

2000 METRE YÜKSEKTE RADARDA GÖRÜNDÜ

İspanya'nın Barcelona kentinden Almanya'nın Düsseldorf şehrine giden '4U9525' sefer sayılı uçağın, Nice kentinin kuzeyindeki Barcelonnette kasabasına 100 kilometre uzaklıkta düştüğü belirtildi. Uçak en son 2000 metre yükseklikteyken radarda görüldü.

Uçağın pilotunun TSİ saat 11.47 de Provenza kentinde bulunan havaalanındaki kuleye 11.500 metreden 2 bin metreye ani düşüş yapması üzerine acil durum çağrısı yaptığı kaydedildi.

8 DAKİKADA DÜŞTÜ

Uçağın kalktıktan 50 dakika sonra, Türkiye saati ile (TSİ) 11.53 sıralarında düştüğü bildirildi. Radar kayıtlarına göre, uçak hızla irtifa kaybederek yere çakıldı. Uçağın, TSİ ile 11.47’de Provenza kentinde bulunan havaalanındaki kuleye acil durum çağrısı yaptığı kaydedildi. Firmadan yapılan son açıklamada, imdat çağrısının irtifa kaybeden uçağın bilgisayarları tarafından “otomatik olarak yapıldığı” bilgisi verildi. 38 bin feet’ten 8 dakika içerisinde 6 bin feet’e düşen uçağın enkazı Digne köyü yakınlarında bulundu.

Uçağın Fransız Alpleri’nde dağlık bir bölgede düşmesi sebebiyle enkaz alanına ulaşım güçlükle sağlandı. Fransız yetkililer, 2 bin metre yüksekliğindeki bölgeye ulaşımın yalnızca helikopterler yardımıyla sağlanabildiğini, yürüyerek ise en az 3 saatlik mesafede bulunduğunu açıkladı. Fransa’nın taşımacılıktan sorumlu Devlet Bakanı Alain Vidalies, uçak kazasından sağ kurtulan olmadığını doğruladı.

Uçağın hız ve yükseklik grafiği incelendiğinde 09.33 (merkezi saat) sularında birden irtifa kaybettiği ve düşüşe geçtiği 8 dakika içinde ise çakıldığı anlaşılıyor.

KURBANLARI ÇIKARMAK GÜNLER SÜRECEK

Uçağın enkazı 2 bin metre yükseklikte dağlık ve karlı bir alanda tespit edildi. Uçağın düştüğü bölge dağcıların sıklıkla kullandığı bir alan. Ancak uçağın düştüğü yere ulaşmak için 3 saat yürümek gerektiği belirtildi.

Arama ve kurtarma çalışmalarına 380 itfayeci ve sağlık görevlisi, 300 jandarma, 15 helikopter, bir C135 nakliye uçağı ve bir keşif uçağı katıldı. Fransa Ulaştırma Bakanı Alain Vidalies, kaza yerine ulaşan helikopterlerden enkaz parçalarının ve etraftaki cesetlerin görüldüğünü açıkladı. Fransız yetkililer, cesetleri çıkarmanın ve en büyük parçası bir otomobil büyüklüğünde olan enkazı kaldırmanın günler süreceğini açıkladı. Yakınlardaki bir üniversitenin spor salonu morg olarak hazırlandı.

Bu kaza Fransa topraklarında olmuş en büyük ikinci kaza olarak tarihe geçti. Fransa’nın şahit olduğu en büyük kaza ise 1974 yılında oldu. Türk Hava Yolları’na ait bir yolcu uçağının düşmesi sonucu 346 kişi öldü. 1 Eylül 1953’te kazanın olduğu yere yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta, Paris-Saygon seferini yapan Air France uçağı dağa çakılmış, kazada 42 kişi hayatını kaybetmişti.

UÇAĞIN KARAKUTUSU BULUNDU

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, kurtarma ekiplerinin kazadan yaklaşık altı saat sonra uçağın kara kutularından birine ulaştığını söyledi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise uçağın düşmesinde terör bulgusunun olmadığı ifade edildi. Uzmanlar, eldeki ilk bilgilerin uçağın kabin basıncında sorun olduğunu gösterdiğini söylüyor.

Enkaz kurtarma çalışmaları hakkında bilgi sahibi olan bir uzman Reuters'a yaptığı açıklamada, ulaşılan karakutuda kokpit içindeki ses kayıtlarının bulunduğunu söylerken; uzmanların, hava kazalarını soruşturmada elzem olan uçuş bilgisini içeren ikinci karakutuyu da incelemeleri gerektiğini vurguladı.

'PASAPORT KONTROLÜ YAPILMADI'

Ellerinde bir yolcu listesi bulunduğunu ancak gizlilik gerekçesiyle yolcu listesini açıklayamayacaklarını vurgulayan GermanWings sözcüsü, "önce ailelerine bildireceğiz" dedi. Sözcü ayrıca 'AB sınırları içinde bir uçuş olduğu için yolculara pasaport kontrolü yapılmadığını' belirtti.

İmdat çağrısı konusunda çelişkili bilgiler bulunduğunu belirten sözcü, pilotun bu çağrıyı yaptığına dair kesin bir bilginin bulunmadığının altını çizdi.

Uçakla ilgili sıra dışı bir duruma rastlamadıklarını sözcü, şirketin tüm kaynaklarını bu araştırmaya yönlendirdiğini ve en kısa sürede bir sonuca ulaşılacağını belirtti.

NEDENİ BELLİ DEĞİL

Köln-Bonn Havalimanı'nda basın toplantısı düzeleyen Germanwings CEO'su Thomas Winkelmann, "Düşmeden önce sekiz dakika boyunca iritfa kaybetti. Uçağın hangi sebeple alçaldığını bilmiyoruz. Uçağın düşme nedenini bir an önce bulmaya çalışacağız. Yolcular arasında iki bebek vardı. Uçağın son kontrolleri Lufthansa tarafından dün yapıldı. Uçağın kaptanı 10 yıllık tecrübesi olan bir kaptandı. Airbus uçağıyla 6 bin saatlik tecrübesi olan bir pilottu. Uçak 1991'den beri kullanılıyordu" dedi.

"İSİMLERİ AÇIKLAYAMIYORUZ"

Winkelmann, "Acil durum sinyaliyle ilgili yeni bir bilgi veremiyoruz. Bir sinyal verildiğini doğrulamıyoruz. Uçaktaki yolcuların listesi önümüzde. Ancak gizlilik sebebiyle açıklamıyoruz. Önce ailelerine bildireceğiz" dedi.

Germanwings CEO'su, "Normal uçuşlarımıza devam edeceğiz. Uçağa binerken isim veriyorsunuz ancak yolcularla ilgili detayları biz de bilmiyoruz. İspanya Schengen ülkesi olduğu için pasaport kontrolü yapılmıyor. Yolcularla ilgili yalnızca genel bilgilere sahibiz" diye konuştu.

LOGOLAR SİYAH BEYAZ

Germanwings ve Lufthansa havayolu şirketleri, resmi Twitter hesabında yer alan şirket logolarını siyah beyaz yaptı. Germanwings şirketi, Twitter hesabında “Bütün dualarımız uçaktaki yolcuların ve çalışanların yakınları ile birlikte” ifadesi yer aldı.

GERMANWINGS HAVA YOLU ŞİRKETİ

Alman havayolları şirketi Lufthansa'ya ait Germanwings Almanya, Köln ve Bonn merkezli düşük-fiyatlı düzenli tarifeler düzenleyen bir havayolu şirketidir. Şirket Avrupa'da 66 uçuş noktasına seferler düzenlemektedir.

Ana üssü Köln Bonn Havalimanı'dır. Şirket 1997 yılında kurulmuştur ve günümüzdeki ismini 2002 yılında almıştır.

LUFTHANSA'NIN HİSSELERİ DÜŞTÜ

"GermanWings"ın 148 kişiyle düştüğünün açıklanması sonrası Lufthansa'nın borsadaki hisseleri yüzde 4 değer kaybetti.

MERKEL FRANSA'YA GİDİYOR

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Sözcüsü Steffen Seibert, Şansölye'nin kaza dolayısıyla "şoke olduğunu" söyledi. Seibert, Merkel'in Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'la telefonda görüştüğünü ve tüm programlarını iptal ettiğini duyurdu.

Öte yandan, Almanya Başbakanı Angela Merkel 150 kişinin yaşamını yitirdiği kazayla ilgili olarak yaptığı açıklamada:

"Uçağın düşüş nedeni henüz bilinmiyor. Uçakta yaşamını yitirenlerin yakınlara her türlü yardım yapılacak. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve İspanya Başbakanı ile görüştüm. Kazanın meydana geldiği yere Dışişleri ve Ulaştırma bakanı gidecek. Ben de daha sonra kazanın meydana geldiği yere gideceğim" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler