HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zenginlerin yeni eğlencesi

Hindistan'ın Andaman adalarında yaşayan...

Zenginlerin yeni eğlencesi

Hindistan'ın Andaman adalarında yaşayan ilkel kabilelerden biri olana Jarawa kabilesi turist tehtidiyle karşı karşıya...


Jarawa Kabilesi ilk kez 90'lı yılların sonunda dış dünyayla temasa geçti. Bazı seyahat acentaları Jarawalıları görme vadiyle bölgeye seyahatler düzenliyor.


Bu seyahatlar bugün utanç safarilerine dönmüş durumda. Bölgeye giden turistler yol kenarlarında bekleyen kabile üyelerine yiyecek vermek için onlara dans ettiriyor.


İngiliz Daily Mail gazetesine göre bunun aşağılanmaktan ve hayvanat bahçesinde hayvanlara yiyecek vermekten hiç bir farkı yok.


Binlerce yıldır Hindistan’da yaşayan ve “Alt Kıta’nın aborjinleri” olarak kabul edilen Jarawalarla (Hintçe’de “orman insanları”) 19’uncu yüzyılda sömürgeci İngiliz güçleri karşılaşmıştı. 1998 yılına kadar “uygar dünya” ile bağlantı kurmayı reddeden yerli kabile, son yıllardaki şehirleşmeyle birlikte Hint toplumuna yaklaşmak zorunda kaldı.


Kabile 2004 tarihinde Hint Okyanusu'nda meydana gelen deprem sonrasında kıyılara vuran tsunamiden sağ kurtulmayı başardı.


Yabancılarla ilişkilere kapalı olan Jarawalar bu güne kadar kültürlerini muhafaza edebildi.


Adada "Jarawa'lılara dikkat", "Arabanıza Jarawa'li bindirmeyin", "Jarawa'lılara yiyecek vermeyin" gibi tabelalar görmek mümkün.



Fakat yol boyunca, araba pencerelerinden yiyecek atıldığı sık görülen bir manzara.



Bu faaliyetler Jarawalıların yaşam alanlarını tehdit ediyor.



Antropologlar kabilenin kurtarılması için bölgeye giden turistlerin ve kaçak avcıların biran önce önlenmesi gerektiğini belirtiyor.



Hindistan hükümetinin tüm uyarılarına rağmen bölgeye giden turistler ve kaçak avcılar kabileye hastalık bulaştırma tehditi altına sokuyor.


Andaman Adaları'nda yaşayan en eski kabilelerden bazıları Onge, Jarawa, Sentinel ve Şompen kabileleri...


Bu kabileler onbinlerce yıl önce Afrika’dan çıkarak, Hindistan üzerinden Endonezya’daki takımadalara yerleştikleri düşünülüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler