HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cizre’de Berivan Kürtçe ilkokulu törenle açıldı

Cizre'de Kürdi-Der'in düzenlediği yürüyüş ve basın açıklamasından sonra okulları boykot kararı alınırken, Kürtçe eğitim verecek olan Berivan İlkokulu da törenle eğitime açıldı.

Anadilde eğitim için okulların boykot edildiği Şırnak'ın Cizre ilçesinde kurulan Berivan Kürtçe İlkokulu törenle eğitime açıldı. Okul boykotunu destekleyen çok sayıda kişi anadilde eğitim talebiyle Kurdi-Der Cizre Şubesi önünde bir araya gelerek buradan İlçe milli eğitim Müdürlüğü'ne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, DBP ve HDP Şırnak il ve ilçe eş başkan ve yöneticileri, Cizre Belediyesi Eşbaşkanları Leyla İmret ve Kadir Kunur'un yanı sıra bölge belediye eşbaşkanları, KCD, KESK, Eğitim-Sen, Maper, Göç-Der, Meya-Der, Kurdi-Der, Tuhad-Der, Botan Din Alimleri, Dayiken Aştiye, Baro, Ses, DÖKH, MKM çalışanları ve yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

ANADİLDE EĞİTİM İÇİN OKULLAR BOYKOT EDİLDİ

Alkış, zılgıt ve sloganları eşliğinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önüne gelen grup burada basın açıklaması yaptı. Gurup adına açıklama yapan Kurdi-Der Cizre Şube Yöneticisi Abdurahman Aşkın, bir dilin yasaklanmasının o halkın yasaklanması anlamına geldiğini söyledi. Aşkın, Dil, halkların kimliğidir. Dilini kaybeden halk, kültürünü ve onurunu da kaybetmiştir. Bunun için her halk kendi diline sahip çıktığı kadar vardır ve dilini özgürce yaşadığı kadar varlığını koruyabilir. Devlet her ne kadar Kürt halkını varlığını inkar etmese bile Kürt halkının dilini yok sayması ve anadilde eğitimin verilmemesi aslında inkarın ta kendisidir. Bunun için diyoruz ki, anadilde eğitim önü açılsın ve Kürtler kendi anadilinde eğitim görsün. Kürtçe resmi dil olsun. Aksi takdirde Kürt halkı kendi okullarını açıyor ve açmaya da devam edecektir. Bir hafta boyunca bu talebimizi duyurmak amacıyla devlet okullarını boykot ediyoruz ve okula gitmiyoruz" dedi.

BERİVAN KÜRTÇE İLKOKULU DAVUL, ZURNA VE ZILGITLAR EŞLİĞİNDE AÇILDI

Yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık Orhan Doğan Caddesi üzerinden Nur Mahallesi'nde kurulan Berivan İlkokulu'na geçti. Okul açılışına katılan kalabalık okul bahçesinde uzun bir süre canlı müzik eşliğinde halay çekti. Ardından da açılış konuşması yapıldı.

Berivan Kürtçe İlkokulu'nun açılış töreninde konuşma yapan Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Leyla İmret, Kürt halkının bu günleri görmek için büyük bedeller verdiğini söyledi. İmret, "Bundan sonra artık kendi kendimizi yönetebileceğimizi bütün dünyaya göstereceğiz. Bundan önce okullarımız yoktu ama artık kendi okullarımız da oldu. Burada kendi anadilimizde eğitim alacak çocuklarımız. Kürt çocukları bilmedikleri başka bir dilde eğitim almak zorunda değiller. Bizler tüm imkanlarımızla bu okulumuza sahip çıkmaya hazırız. Tüm halkımıza hayırlı olsun" diye konuştu.

"BERİVAN İLKOKULU'NA SAHİP ÇIKACAĞIZ"

İmret'in ardından konuşma yapan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da, "Kürt halkı çok önemli bir süreçten geçiyor. Bu önemli süreçte bütün Kürt halkı birçok mevzide onurlu bir direniş sergiliyor. Halkımız kazanımlarını canları pahasına koruyor. Bizim açılışını yapacağımız Berivan İlkokulu da bizim bir kazanımımızdır. Bu kazanımımıza herkesin onurlu bir şekilde sahip çıkması gerekiyor. Hiçbir tehdit ve yönelim bizi anadilimizde eğitim görmekten alıkoyamaz. Anadilde eğitim Kürt halkının en temel ve doğal hakkıdır. Bu hakkımızı görmezden gelene karşı onurlu bir direniş göstermek herkesin boynunun borcudur" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Berivan İlkokulu'nun açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından vatandaşlar sınıfları dolaşarak Kürtçe eğitim görecekleri sıralara oturdu.

(İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler