HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ankara'daki patlamanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yazılı açıklama

Ankara'daki patlamanın ardından gözler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'na çevrildi. Erdoğan, tarihin en kanlı saldırısı Ankara'daki patlamayla ilgili yazılı açıklamada bulundu.

Ankara'daki patlamanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yazılı açıklama

Ankara'da patlama meydana geldi. Ankara'daki patlama ''Emek, barış, demokrasi'' mitinginin toplanma yeri olan Ankara Tren Garı'nda yaşandı. Patlamalar sonrasında 97 kişini öldüğü bilgisi geldi. Patlamanın olduğu bölgeye, sağlık ekipleri ve itfaiye gönderildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan açıklamada patlamayla ilgili 5 savcının görevlendirildiği bildirildi. Anadolu Ajansı patlamada canlı bomba ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. Ölü sayısının daha da artmasından endişe ediliyor.

Ankara'daki patlama saat 10.04'te meydana geldi. Saatler 10.04’ü gösterdiği sırada korkunç bir patlama kulakları sağır etti. Alevlerle birlikte meydandan çığlıklar yükseldi. İnsanlar panik halinde kaçışmaya başladığı sırada ise, ilkinden sadece 3 saniye sonra bir bomba daha patladı. Hain saldırıyla tren garının önü mahşer yerine döndü. Tarihin en kanlı terör saldırısında 97 kişi öldü. 508 yaralının 317'si tedavileri yapılarak taburcu edildi. 65'i yoğun bakımda olmak üzere, 19 hastanede 160 vatandaşın tedavisinin sürdüğü öğrenildi. Görgü tanığından biri ''Patlamalardan biri, halay çekenlerin ve çantaların bırakıldığı yerde meydana geldi.'' dedi. Ölü sayısının artabileceğinden endişe ediliyor. Ankara'daki patlamanın ardından gelen görüntüler durumun ciddiyetini daha da arttırıyor.

KİMLİK TESPİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İddialara göre, Ankara Numune Hastanesi’ne cesetleri getirilen ve kimlikleri henüz tespit edilemeyen saldırganlardan birinin kadın olduğu tespit edildi. Canlı bomba olan kadının garın içindeki tuvalete girdiği, içeride bir süre beklediği ve çıktıktan sonra kalabalığa doğru hızlı adımlarla ilerleyerek saldırıyı gerçekleştirdiği öne sürülüyor.

Ankara Valisi Kılıçlar ile Ankara Emniyet Müdürü Kartal, olay yerinde incelemelerde bulundu. Patlamaya iki canlı bomba üzerindeki metal bilyelerle güçlendirilmiş TNT patlayıcılarının infilakının neden olduğu tespit edildi. Ölenler arasında iki canlı bombaya ait ceset kalıntıları olduğu, kimliklerinin tespitine ilişkin çalışmaların devam ettiği öğrenildi.

SİYASİLERDEN ANKARA'DAKİ PATLAMAYLA İLGİLİ İLK AÇIKLAMALAR

Ankara'daki üzücü gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Selahattin Demirtaş ve pek çok siyasi açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyıp Erdoğan, Ankara'daki patlamanın ardından ilk açıklamasını yaptı. Erdoğan, ''Birlik ve beraberliğimize, ülkemizin huzuruna kasteden bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Daha önce değişik yerlerde askerimize, polisimize, korucularımıza, kamu görevlilerimize ve masum vatandaşlarımıza karşı yapılan terör eylemleri ile bugün Ankara Tren Garı'nda sivil vatandaşlarımızı hedef alan terör saldırısı arasında hiçbir fark yoktur. Ankara'daki saldırıyı gerçekleştirenlerin amacı, farklı toplum kesimlerini birbirine düşürebilmektir. Bu konuda herkesi sorumlu davranmaya, dikkatli hareket etmeye, terörün yanında değil karşısında yer almaya davet ediyorum. Devletimiz, tüm birimleriyle bu olayı aydınlatmak için çalışmaktadır; faillerin en kısa zamanda belirleneceğine ve adalete teslim edileceğine inanıyorum.'' dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'daki patlamanın ardından İstanbul'daki miting ve programlarını iptal etti. Kılıçdaroğlu açıklamasında şunları kaydetti:
''Yazık günah bu ülkeye, yazık bu millete. Hepimizin inancı, görüşü ne olursa olsun terörü ortak lanetlememiz lazım. Türkiye'nin hak etmediği bir tabloyu dayatmaya kimsenin gücü yetmez. Bütün inancımız ve kararlılığımızla mücadelemizi sürdüreceğiz. Hele AB üyesi olmayı isteyen Türkiye'nin acıya bulaştırılması hak etmediğimiz bir tablo.

Acılıyım, üzüntülüyüm bütün etkinliklerimizi iptal ediyoruz. Ankara'ya geçiyorum, yetkililerimizi toplayacağız. Tablonun netleşmesini bekliyoruz. Gelen rakamlar iç açıcı değil. 2 canlı bombadan söz ediliyor. Bir gerçeğin de altını çizmek istiyorum. Özel bir suçlama getirmek istemiyorum ama bu ülke böyle mi yönetilecek. Ne derdimiz var bizim ne derdimiz var? Bunu hak etmiyoruz, huzur içinde bir ülke diyoruz. Dayatmayı terör noktasına taşımak hangi vicdanın kabul edeceği bir şeydir. Terörü bitirme konusunda açık çek veriyorum, kim ne istiyorsa açık çağrıda bulunuyorum. Bizden bir şey mi istiyorsunuz bütün gücümüzle hazırız. Bütün siyasi partilerin amasız, lakinsiz terörü lanetlemesi lazım. Defalarca uyardık, Ortadoğu bataklığına Türkiye’yi sürükleyenleri. Ben şimdi konuşmayayım da ne yapayım.

Son deredece sıkıntılı bir vaziyetteyim. Ülkeyi yönetenler sabırlı olsun istiyoruz, istihbarat örgütleri var. Yazık günah bu ülkeye ya içim kan ağlıyor. Bütün inancımız ve kararlılığımızla mücadelemizi sürdüreceğiz. Hele AB üyesi olmayı isteyen Türkiye'nin acıya bulaştırılması hak etmediğimiz bir tablo. Acılıyım, üzüntülüyüm bütün etkinliklerimizi iptal ediyoruz. Ankara'ya geçiyorum, yetkililerimizi toplayacağız. Tablonun netleşmesini bekliyoruz.

Gelen rakamlar iç açıcı değil. 2 canlı bombadan söz ediliyor. Bir gerçeğin de altını çizmek istiyorum. Özel bir suçlama getirmek istemiyorum ama bu ülke böyle mi yönetilecek. Ne derdimiz var bizim ne derdimiz var? Bunu hak etmiyoruz, huzur içinde bir ülke diyoruz. Dayatmayı terör noktasına taşımak hangi vicdanın kabul edeceği bir şeydir. Terörü bitirme konusunda açık çek veriyorum, kim ne istiyorsa açık çağrıda bulunuyorum. Bizden bir şey mi istiyorsunuz bütün gücümüzle hazırız. Bütün siyasi partilerin amasız, lakinsiz terörü lanetlemesi lazım.

Defalarca uyardık, Ortadoğu bataklığına Türkiye’yi sürükleyenleri. Ben şimdi konuşmayayım da ne yapayım. Son deredece sıkıntılı bir vaziyetteyim. Ülkeyi yönetenler sabırlı olsun istiyoruz, istihbarat örgütleri var. Yazık günah bu ülkeye ya içim kan ağlıyor.

KILIÇDAROĞLU ANKARA'YA DÖNÜYOR

Kısa bir süre alandaki dev ekranlardan Ankara’daki olayın bir televizyon kanalındaki görüntüleri yayınlanırken vatandaşlar durumu tedirginlikle izledi. Öte yandan CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da patlama haberi sonrası İstanbul’daki miting ve programlarını iptal ederken Ankara'ya dönerek yaşanan patlama ile ilgili gelişmeleri takip edeceği öğrenildi.

DEMİRTAŞ, ANKARA'DAKİ PAYLAMAYLA İLGİLİ ŞÖYLE KONUŞTU

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın düzenleyeceği basın toplantısı öncesi Ankara'daki patlama haberi gelince HDP İstanbul İl binası boşaltıldı. Demirtaş yaptığı açıklamada, 'Saldırı, Diyarbakır ve Suruç'un tıpa tıp benzeri ve devamı. Bilanço çok ağır" dedi.

Gazeteciler ve çalışanlar dışarı çıkarılarak partililer tarafından binada arama yapıldı. Aramanın tamamlanmasından sonra Demirtaş binaya geldi. Tekrar içeri alınan gazeteciler ve katılanların üzerleri arandı.

HDP Eş genel başkanı Selahattin Demirtaş İstanbul İl Binasında düzenlenecek Seçim Koordinasyon toplantısına katılmak üzere binaya geldi. Ancak Ankara'daki patlama sonrası toplantı iptal edildi. Partililerden bilgi alan Demirtaş, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Çok büyük bir katliamla karşılaştık" diyen Demirtaş "Çok sayıda STK'nın, siyasi partinin ülkemizde barış olsun diye akan kan dursun diye toplumun genel beklentisini dile getirmek üzere düzenlediği mitinge vahşice, barbarca, alçakça saldırı gerçekleşti. Diyarbakır mitinginde, Suruç'takinin tıpatıp benzeri ve devamı olduğu anlaşılıyor. Bilanço çok ağır. Maalesef arkadaşlarımızın aktardığına göre onlarca ölü yüzlerce yaralı var. Durumu çok ağır olan arkadaşlarımız var. Çılgınlaşmış, aklını yitirmiş, haysiyetini yitirmiş bir anlayışla karşı karşıyayız. Ülkede yapamayacakları hiçbir çılgınlık yok. Bütün bu olanlar bunu gösteriyor "dedi.

"Diyarbakır ve Suruç'taki saldırıların arkasındaki faillerle ilgili tek bir kişi dahi ortaya çıkarılmış değil. Herhalde bu soruşturmaları yürütmekle sorumlu olan biz değiliz. İktidarda olanlar sorumlu. AKP iktidarının eveleme geveleme şansı çoktan bitmiştir. Katilsiniz. Eliniz kanlıdır. Yüzünüzden ağınızdan her yerinize kan sıçramıştır. Ve en büyük terör destekçisi olduğunuz ortaya çıkmıştır Yurt içinde yurt dışında terör anlayışını halka dayatan zihniyet olduğunuz ortaya çıkmıştır. Bir çete lideri son derece güvenlik içinde miting yapabiliyor. Oluk oluk kan akacak diyor. Çete liderini güven içinde miting yaptırırken barış isteyenlere miting yaptırmıyor. Halka şu mesaj veriliyor. Şu anda devleti ele geçirenlere kabus çökmüşlere biat etmeyenlere yaşam şansı yok deniyor. Bunun başka tanımı yoktur. Ülkede her türlü güvenlikten mevcut iktidar sorumludur. Her gün onlarca genci katleden taş attı slogan attı diye infaz eden devlet Ankara'nın göbeğinde büyük bir katliama imza atmıştır. Kamu güvenliği açısından en büyük tehdit bu zihniyettir. Halklarımız şundan emin olmalıdır evet acı büyük yaşadığımız süreç itibariyle vahim saldırılarla karşı karşıyayız. Ama bu alçakların önünde asla diz çökmeyeceğiz. Şunu bilmeleri gerekir. bedenimizi lime lime etseniz tek bir kirpiğimiz, kaşımız sağlam kalsa bile o kirpiğimiz sizin karşınızda asla kapanmayacak. Sizin gibi alçaklarda korkmayacak onurlu direniş geleneğinden gelen halklar var karşınızda. Bu şekilde toplumu teslim almaya düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Geçmişte de yanılıyorlardı şimdi de yanılıyorlar. Acılarımız saracağız. Barış içinde yaşamak için bizler devam edeceğiz. Bütün Türkiye toplumunun kenetlenmesi lazım. barış ve özgürlük mücadelesi etrafında kenetlenmesi lazım. Bu alçaklık karşısında vicdanı olanların kenetlenmesi gerekiyor. Bizim alçaklarla bir arada yaşama dayanışma gibi isteğimiz yoktur. Bu ülkede zaten ezilmiş olan yok sayılmış olan her türlü zulüm gören ezilmişlerle dayanışma içindeyiz. Türkiye'nin 81 vilayetinde 2 gündür yollarda olan Ankara'da kan dursun diyen insanları paramparça edenlerle kardeş değiliz olamayız da. Haysiyetini yitirmiş olanlarla birlikte yaşam falan da olmaz. Birlikte yaşam mazlumlarla olacak. Bunu savunacağız. Tarihe unutulmayacak bir katliam olarak not düşenler halkımızın ortaya koyacağı dayanışma ve direniş sonucunu da özgürlüğe ulaşacağımız zaferi de not düşsünler. Bizler uzun süredir parti olarak seçim kampanyası yürütemeyiz. gözyaşı içinde bir kez daha insanlarımızın sadece kenetleneceği motivasyonu yaratmanın imkanı yok. Bütün bunları yapanlar tamda ateşkesin tartışıldığı zamanlarda alçaklığın en büyüklüğünü ülkeni başkentinde rahatlıkla yapabiliyor. Çete lideri güven içinde kan miting yapabiliyor. Barış isteyenlere katliam düşebiliyor"

"CANLI BOMBA MIDIR BİLEMEM. ALÇAK BİR BOMBADIR "

Demirtaş, "patlamaya canlı bombanın sebep olduğu iddia ediliyor. Bilginiz var mı? " sorusuna, "Arkadaşlarımızın hepsi acı içinde yaralıları ve parçalanmış cenazeleri kaldırmaya çalışıyor. Bir de polis gaz atıyor. Parçalanmış bedenlerin ortasına gaz atıyor. Polis araçları ambulansların girişini engelliyor. Katliam yaşanmış ilk çevik geliyor ambulans gelmiyor. Copluyor insanları adeti ölü sayısı artsın diye elinden geleni yapan devlet var. Başbakan çıkacak kem küm edecek. Birazdan çıkacak. Sağduyumuzu koruyalım diye bir teraneyi daha kamuoyunun içine baka baka tekrarlayacak. Senin emrindeki polis cenazelere gaz atıyor gaz. Sen nasıl bir hükümetsin. Nasıl devletsin. Diyarbakır'da da benim gözümün önünde yaptınız. Gaz attınız. insanlar orada boğulurken yaralıları taşımaya çalıştılar. Ankara'nın göbeğinde de bu oluyor. Canlı bomba mıdır bilemem alçak bir bombadır. Canlı mı olur cansız mı olur bilemem ancak alçaktır. 2 peş pepe patlama olduğu anlaşıyor. Kalabalığın en yoğun bölgede oluyor. Özellikle ölü artsın diye tesiri yüksek bomba kullanılıyor. Arkasındaki güçler ortaya çıkar mı? Hayır. Çünkü karanlık güç yok. Aleni suç var. Suruç ve Diyarbakır gibi. İstihbaratın güçlü olduğu devlet bizi gece gündüz izleyen devlette bu bilginin olmamasının imkanı var mı? Çok acı bir durum ama mafyalaşmış bunu aleni şekilde uygulayan devlet anlayışıyla karşı karşıyayız. Toplumu korkuyla teslim almaya çalışacaklar. Panik havasıyla şok durumuyla düşünemez hale getirmeye çalışacak.ar. Bugünlerden direniş konusunda zulme karşı boyun eğmeyenlerin direnişleriyle beraber çıkacağız. Bunu da hepsini de atlatacağız. Hukuk çerçevesinde hesap soracağız. Hiçbir zulüm baki değildir. Halkına karşı bu kadar alçakça davranan hiçbir anlayış sonsuza kadar sürdürmüş değil. Halka da hukuku da hesap verecek. biz de buna eminiz" yanıtını verdi.

"ARKADAŞLARIMIZ BÜTÜN SEÇİM PROGRAMLARINI İPTAL ETTİ"

Demirtaş, seçim çalışmalarına devam edilip edilmeyeceğiyle ilgili soruya "Tabii ki arkadaşlarımız bütün seçim programlarını iptal etti. Onlarca cenaze yüzlerce yaralı var. Kim seçim mitingi yapabilir. Cenazelerimiz yerdeyken bunu yapamayız. İstanbul koordinasyonumuz başta olmak üzere bütün planlarımızı iptal etmiş durumdayız. yaralı ve cenazelerimizle ilgileneceğiz. Seçim için değil. Biz özgürlük için kurulmuş partiyiz. Seçimden daha kıymetlidir özgürlük. Bunun sağlanması için çalışmaları yapacağız ama bunun adı seçim çalışması olmayacak." yanıtını verdi.

'DİYARBAKIR VE SURUÇ'UN TIPA TIP BENZERİ'

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara'daki patlamayla ilgili, "Çok büyük katliamla karşılaştık. Vahşice barbarca bir saldırı gerçekleşti. Diyarbakır ve Suruç'un tıpa tıp benzeri ve devamı. Bilanço çok ağır" dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Canlı bomba deniliyor ama…

"Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza baş sağlığı diliyoruz Terörü ve buna sebeb olanları lanetliyoruz, kınıyoruz Sayın Başbakanımız güvenlik toplantısı yapıyor şu an Bu konunun tamamen ele alınıp açığa çıkarılması için çalışıyoruz Ankara'nın göbeğinde bu saldırının gerçekleşmesi tamamen katliama dönük bir eylemdir Canlı bomba deniliyor ama kesin bilgi yok elimizde Kesinleşince hemen açıklarız Bir de güvenlik toplantımızın sonuçlarını beklememiz lazım Tam seçim öncesi bunun yapılması belli şeyleri hedeflendiğini gösteriyor Hemen hemen ilgili bütün birimler görev başında Bu milletçe uğradığımız büyük bir saldırıdır Gereken her şeyi yapacağız. Hepimizin başı sağolsun "

CHP'li Gürsel Tekin: Yürüyüşe CHP'li vekiller de katılacaktı

Bugün yapılmaıs planlanan "Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi, Barış Emek Demokrasi" konulu toplantı ve gösteri yürüyüşüne CHP'li vekiller de katılacaktı. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, başlamasından hemen önce bombalı saldırının gerçekleştiği mitinge destek vermek amacıyla CHP'li vekillerin de katılmasının planlandığını söyledi. Mitingin toplanma yeri Tren Garı olarak belirlenmişti, patlama da burada gerçekleşti.

Başbakan Davutoğlu toplantı yapacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'daki patlamaya ilişkin İçişleri Bakanı Selami Altınok ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan bilgi aldı. Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Davutoğlu, patlamayla ilgili İçişleri Bakanı Altınok ile görüştü. Başbakan Davutoğlu, aynı zamanda Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'ndan da olayda hayatını kaybedenler ve yaralıların durumuyla ilgili bilgi aldı.

Öte yandan, Davutoğlu saat 12.00'de, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Celalettin Lekesiz ve Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar'ı, Resmi Konut'ta toplantıya çağırdı.

Cumhurbaşkanı programlarını iptal etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’daki patlama nedeniyle İstanbul’daki programlarını iptal etti. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, patlamanın ardından İstanbul’daki programlarını iptal etti. Cumhurbaşkanı'nın bugün İstanbul’da biri Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde diğeri de CRR’de olmak üzere iki programa katılması bekleniyordu.

HDP'li Sırrı Süreyya Önder: Ankara'da patlamamış bir bomba tespit edildi. Ankara Tren Garı'nda yaşanan ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği patlamaların ardından bir açıklama yapan HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, bölgede patlamamış bir bomba daha tespit edildiğini söyledi. Önder, polisin bölgede inceleme yaptığını ve kimsenin bölgeye yaklaştırılmadığını da ifade etti.

CHP'li Çam : İki patlama oldu, önüme bilye düştü

Ankara'daki patlama sırasında mitinge katılmak üzara orada olan CHP Milletvekili Musa Çam yaşadıklarını anlattı. Çam, çok kısa arayla iki patlama olduğunu, önüne bir bilye düştüğünü söyledi.

Çam şöyle konuştu;

"Mitinge katılmak üzere oradaydım. Bizil kortejin yaklaşık 30-40 metre arkasında, çok kısa aralıklarla iki patlama gerçekleşti. Benim hemen önüme bir bilye düştü. Büyük bir panik yaşandı. Onganizasyon komitesi derhal mitingi iptal etti. Herkes yaralıların yardımına koştu."

"SURUÇ BENZERİ DÜZENEK..."

Patlamanın nedeninin bir canlı bomba olup olmadığını bilmediğini söyleyen Çam, "ancak önceden hazırlanmış bir düzenek bir plan olduğu belli. Suruç benzeri bir olay yaşandı. Dedi. Çam, olayın çok hızlı şekilde aydınlatılması çağrısında bulundu.

TTB’den doktor çağrısı

Türk Tabipler Birliği Başkanı Beyazıt İlhan patlamanın gerçekleştiği Ankara Garı’na yakın hastanelerde bulunan hekimleri yaralılar için hastanelere çağırdı. ‘Emek, Barış ve Demokrasi’ mitinginin organizatörlerinden TTB Başkanı Beyazıt İlhan patlamada yaralılar olduğunu belirterek bölgedeki Hacattepe, İbni Sina, Numune, ve Ankara Hastanesi gibi hastanelerde görev yapan hekimleri acilen nöbete çağırdı.

SAĞLIK BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

İlhan sağlık bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile de telefonla görüştüğünü belirterek durum hakkında kendisine bilgi verdiğini söyledi.

İLK MÜDAHALEYİ ÖĞRENCİLER YAPTI

Patlamanın TTB binasına yakın yerde gerçekleştiğini belirten İlhan bu sayede hekim arkadaşlarının ve tıp öğrencilerinin yaralılara ilk müdahaleleri yaptığını ifade etti. Beyazıt İlhan TTB genel merkezine giderek bir kriz masası oluşturacaklarını da ifade etti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler