HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mavi Balina oyunu yayılıyor: Mavi Balina oyunundan nasıl korunulur?

Mavi Balina oyunu, uluslar arası medya tarafından mercek altında! Araştırmacılar, toplum örgütleri Mavi Balina oyunu ile çalışmalarını sürdürürken, ailelerin çocuklarını Mavi Balina oyunundan nasıl koruyabilecekleri ile ilgili detaylı bilgiler ortaya çıkmaya başladı. Mavi Balina oyunu gün geçtikçe yaygınlaşıyor, aileler nasıl korunacaklarını araştırıyorlar. Peki, Mavi Balina oyunundan çocuklar nasıl korunabilir?

Mavi Balina oyunu yayılıyor: Mavi Balina oyunundan nasıl korunulur?

Mavi Balina oyunu, sadece kendi ekosistemi nedeniyle değil cihazların davranış ve tutumları nedeniyle de bu kadar popüler oldu. Medyanın, skandallardan önce yaptığı haberlerle birlikte merak uyandırdığı ile ilgili de şikayetler bulunuyor. Bu konuyla ilgili sadece medya ve oyun geliştiricileri değil, Mavi Balina oyunu çalışmalara konu oldu ve bu konuyla ilgili cihazların davranışları da sorumlu tutuluyor. Bir araştırma kitabı olan Generation Me kitabnında da şu ifadeler yer alıyor: “Gençler arkadaşlarıyla yüz yüze görüşmeye artık daha az zaman harcıyor." diyor ve ekliyor "Partilere daha az gidiyorlar, alışverişe daha az çıkıyorlar ve genel olarak arkadaşlarıyla eskiden olduğu kadar yüz yüze konuşmuyorlar."

Aynı zamanda Twenge, kitabında yaptığı araştırmanın bir parçası olarak, gençlerde depresyon belirtileri, kaygı ve hatta intihar risk faktörlerinde ciddi bir artış kaydettiğini hatırlatıyor. Twenge, "Gençler bize acı çektiklerini söylüyor. Onlar sadece beş yıl önceki gençlerden daha fazla endişe, daha fazla depresyon hissediyor." ifadesi dikkat çekici.

MAVİ BALİNA OYUNUNDAN NASIL KORUNABİLİR? ÇOCUKLARI MAVİ BALİNA'DAN KORUYABİLİR MİYİZ?

Çocuğunuzu oyalamak ya da kendinize biraz zaman ayırmak için internete bağlı cihazları kullanmaktan kaçının. Ebeveyn rehberliği olmadan çocuklar saatlerce çevrimiçi oyun oynayabilir veya internette sörf yapabilir.

• Aile bilgisayarını ekranı herkesin görebileceği bir yere koyun.

• Kuralları belirlemek önemlidir. Çocuğunuza bilgisayar kullanımı ile ilgili kurallar koyun ve onlarla nelerden endişelendiğiniz hakkında konuşun.

• Çocuğunuzu müstehcenlik ve saldırganlık içeren spam mesajlar, anlık mesajlar ve e-postaları cevaplamaması konusunda uyarın.

• Çocuğunuz sosyal medyada hesap oluştururken, gizlilik ayarları için ona yardımcı olun. Maruz kalacağı içerikleri kısıtlamak konusunda teşvik edin ve çevrimiçi arkadaşlarını gerçek hayatta da tanıdıklarından emin olun.

• Çocuğunuza Android uygulamalar indirirken dikkatli olması konusunda öğüt verin. Uygulamaların bazıları saldırgan reklam yazılımları ve ücretli hatlara mesaj gönderen kötü amaçlı yazılımlar içeriyor olabilir. Oyunları ve diğer Android uygulamalarını sadece Google Play gibi resmi yerlerden indirin.

• Çocuğunuzun çevrimiçi aktivitelerini izleyebileceğiniz Ebeveyn Kontrolü içeren bir güvenlik çözümü edinin. Bitdefender Ebeveyn Kontrolü, uygunsuz içerikleri engeller, internet erişimini belli saatlerle kısıtlar ve ebeveynlere çocuklarının çevrimiçi aktivitelerini uzaktan görüntüleme imkanı sunar.

UNICEF'TEN MAVİ BALİNA İLE İLGİLİ TAVSİYELER

Siber güvenlik şirketleri bir takım uyarılarını gerçekleştirdikten sonra sivil toplum örgütü UNICEF de bir takım tavsiyeler de bulundu. İşte 12 adımda Mavi Balina oyunundan korunma yöntemleri...
Bir konu hakkında doğru bilgi sahibi olmak çok önemli. Basında çıkan haberlerde bu oyunun son zamanlardaki intihar vakalarıyla ilişkili olup olmadığı kanıtlarıyla açıkça belirtilmiyor. Çocuğunuz muhtemelen Mavi Balina oyununu basının bu konuyu yoğun bir şekilde işlemesi nedeniyle biliyordur. Yine de, bu konu hakkındaki belirsizlik nedeniyle, çocukları bilgilendirmek ve herhangi bir talihsiz olaydan kaçınmak için onlarla etkileşimde kalmak gerek.

2-Çocuğunuzun internet yaşına uygun sitelere girdiğinden ve etik olmayan davranışları ya da şiddeti özendiren sitelere erişmediğinden emin olun.

3-Çocuğunuzun internete erişiminin aileyle paylaşılan ortak alandaki bir bilgisayar üzerinden olmasını sağlayın.

4-Çocuğuınuzla daha sık konuşun. İnternet dünyasını birlikte keşfedin ve internet üzerinden uygun davranışların sergilendiği aktivitelerde birlikte yer alın.

5-Çocuğunuzun kullandığı bütün elektronik aletlerde ebeveyn koruma sisteminin açık olduğundan emin olun. Ekrana bakarak geçirdiği zamanı ve faaliyetlerini gözlemleyin.

6-Çocuğunuza rol modeli olun. Kendiniz de internet aracılığıyla yaptığınız aktivitelerin farkında olun.

7-Diğer ebeveynlerle konuşun, endişeleriniz varsa paylaşın ve çocuklarınıza yardımcı olabilmek için en iyi yöntemi birlikte bulmaya çalışın.

8-İnternette yayılan yeni akımlar hakkında bilgi sahibi olun.

9-Çocuğunuz davranışlarını yakından gözlemleyin. Ruh halinde değişiklik, iletişimde azalma, çalışma isteksizliği ve notlarda düşüş gibi beklenmedik değişimler konusunda tetikte olun. Eğer bu tür değişimler farkederseniz, internet üzerindeki faaliyetlerini yakından izleyin, okul yetkilileriyle konuşun ya da bir psikoloğa danışın.

10-Eğer çocuğunuzun Mavi Balina oyununu oynadığını fark ederseniz, hemen bütün elektronik aletlerden internete erişimini kesin.

11-Yaşadığınız yerdeki polis yetkililerine haber verin ve bir sonraki önlemleri almak için onların tavsiyelerine başvurun.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler