HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP'den HES sorusu

CHP'li Vahap Seçer, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na, "Türkiye genelinde, akarsu havzaları bazında son beş yılda kaç HES'e lisans verilmiş, kaç tanesi proje haline gelmiştir?" diye sordu.

CHP Mersin Milletvekili Seçer, TBMM Başkanlığı'na, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Son beş yılda kaç HES'in lisansının mahkeme kararıyla iptal edildiğini merak eden Seçer, şu soruları yöneltti:

"Mersin'in Çamlıyayla ilçesine bağlı Sebil'de Cehennemdere vadisi olarak da bilinen ve saf kızılçam, sedir, ardıç ağaçlarıyla kaplı, yaban keçileriyle de ünlü doğa harikası alanda 'Sebil regülatörü' olarak bilinen HES projesindeki son durum nedir?

Yapılması planlanan söz konusu HES'in üretim kapasitesi ne kadar olacaktır? Kapasitesi göz önünde bulundurulduğunda bölgedeki ve ülkedeki sıralaması ne olacaktır?

Söz konusu yapının ÇED Raporu sürecinde sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınmış mıdır? Söz konusu raporda çevresel etkiler nasıl değerlendirilmiştir?

Projenin uygulanacağı bölgede tarım ve yaşam alanlarında meydana gelecek tahribata karşı önlem ya da önlemler alınmış mıdır? Alınmış ise bu önlemler nelerdir?

Aynı zamanda yaban hayatı geliştirme sahası da olan Cehennemdere'deki canlılar, sözü edilen HES'ten nasıl etkilenecektir?

Türkiye genelindeki HES projelerinin denetimi kim tarafından yapılmaktadır? Son 1 yılda yapılan denetim sayısı kaçtır ve sonuçları neleridir?

Proje inşaatlarının yapımı sırasında son 5 yılda meydana gelen iş kazalarında kaç kişi ölmüştür? Kazaların kaçı hakkında sorumlular saptanmış ve haklarında yasal işlem yapılmıştır? HES inşaatlarındaki kazaların başlıca nedenleri nelerdir?"

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler