HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Adet öncesi veya adet sonrası kahverengi akıntı neden olur?

Adet kanaması, 21-35 gün arasında meydana gelir. Bu döngü hormonlar, çevresel etmenler, fiziksel ve ruhlar nedenlerden etkilenerek bozulabilir. Bazı durumlarda vücuttan atılması gereken kan birkaç gün rahimde kalır.

Adet öncesi veya adet sonrası kahverengi akıntı neden olur?

Rahimde hapsolan bu kan kahverengi bir renk alarak vücuttan atılır. Bu oldukça doğal bir süreçtir. Herhangi bir hastalıktan şüphe duyulmasına da gerek yoktur. Fakat devamlılık gösterdiği bazı hallerde altında yatan nedenlerin araştırılması gerekir.

Kahverengi Akıntı Nedir?

Ortalama olarak 28 günlük süreci kapsayan adet döngüsü bazı durumlar nedeniyle değişiklik gösterebilir. Bu durumda adet öncesi lekelenme veya regl yerine kahverengi akıntı gelmesiyle karşılaşılabilir. Adet zamanına yaklaşıldıkça vajinada salgılanan salgılar farklılık gösterir. Bazı hallerde şeffaf, bazı hallerde ise daha yoğun salgılar oluşabilir. Salgının yoğunluğu, miktarı ve kokulu olup olmadığı üreme sağlığı hakkında bilgi verir.

Kahverengi akıntı önceden oluşan vajina salgılarında kan olması anlamına gelir. Genellikle kanın rahimde beklemesi nedeniyle kahverengi bir hal alması bazı hallerde ise rahimdeki poliplerin varlığından dolayı da ortaya çıkabilir. Adet sonrası kahverengi akıntı ne kadar sürer sorusu için ise gün sayısı her kişinin bünye yapısına göre değişiklik göstereceğinden net bir gün sayısı belirtilemez.

Kahverengi akıntı adetten önce veya sonra görülebilir. Adet öncesi kahverengi akıntı adet sayılır mı? Adete hazırlık aşamasında kanın bekleyip tazeliğini kaybetmesi nedeniyle oluştuğundan kahverengi akıntı adet olarak sayılmaz. Adetten önceki kahverengi akıntı beklemiş kanın göstergesidir. Bu akıntıyı takiben adet görüldüğü için bir hastalığın varlığından söz edilemez.

Adet öncesi kahverengi akıntı hamilelik belirtisi midir? Akıntı normal adetten kısa süreli ve az miktarlı olursa hamilelik belirtisi olarak kabul edilebilir. Bu akıntıya yerleşme kanaması adı da verilir. Yerleşme kanaması spermle döllenmiş yumurtanın tüpten geçerek rahme ulaşmasıyla oluşur. Rahim duvarına yumurtanın tutunması esnasında az miktarda kanama meydana gelebilir.

Kahverengi akıntının ardından adet görülmemiş ve gebelik de yoksa bu durum bir hastalık belirtisi olabileceğinden mutlaka jinekoloğa başvurulmalıdır.

Kahverengi Akıntının Nedenleri Nelerdir?

1. Adet kanamasında tıkanıklık

İyi huylu polipler adet kanamasında değişikliğe neden olduğu gibi, adet kanında kalınlık, renk ve pıhtılaşmadaki değişiklikler tıkanıklığa sebep olabilir.

2. Duygusal rahatsızlıklar

Stres sebebiyle yaşanan ruhsal problemler rahim içi duvarının incelmesine sebep olabilir. Bu durum da endometrial hücrelerin değişmesini geciktirir ve kanın kahverengileşmesine yol açan oksitlenmeye sebep olur.

3. Rahimde genişleme

Gebelikte rahim genişler. Gebelikten sonra normal boyutuna dönmezse kanamaların rengi kahverengi olur.

4. Yumurtlama döngüsü

Ortalama adet dönemi 28 gün sürer. Ancak bu döngünün 14. veya 16. günlerinde kahverengi akıntı oluşursa kaynağı yumurtlamadır. Bazı kişilerde ise olgunlaşan yumurtalar vücuttan kahverengi bir renk alarak atılabilir.

5. Kan pıhtılaşması

Kan pıhtılaşması sebebiyle adet sonrası siyah akıntı görülebilir. Koyu renkli akıntı pıhtılaşmanın etkisi geçtiğinde normal rengine döner.

6. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Korunmasız cinsel ilişki yüzünden virüs, bakteriler kişiden kişiye taşınır. Bu hastalıklar nedeniyle sarı, yeşil veya koyu kahverengi renkte vajina akıntısı görülür. Cinsel yolla bir rahatsızlığın bulaştığı idrarda yanma, cinsel organda kaşıntı ve ağrılı cinsel ilişkiyle anlaşılır.

7. Endometriyoz

Endometriyoz rahim iç duvarını oluşturan dokuların rahmin dışında gelişmesiyle meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık nedeniyle adet kanamasında pıhtılaşma ve renk koyuluğu görülür.

8. Bakteriyel vajinozis

Vajinada floranın korunmasını sağlayan yararlı bakteriler mevcuttur. Bu bakterilerin normalin dışında artması vajina duvarının tahriş olmasına ve kahverengi renkte akıntı oluşmasına neden olur. Aşırı sigara kullanımı, vajinal duş alınması ve çok sayıda cinsel partnere sahip olunması nedeniyle bakteriyel vajinozis meydana gelebilir.

9. Hamilelik

Özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde görülen kahverengi akıntı hamilelik belirtisidir. Yerleşme kanaması olarak da adlandırılır. Bu kanama normal adetten çok daha kısa süreli ve adet kanı kahverengiye yakın bir renktedir. Yerleşme kanaması yumurtanın döllenmesinden sonraki ilk 5-14 gün içinde meydana gelir. Bu aşamada yumurta rahme tutunur ve kanama meydana gelir. Bu normal bir durumdur. Ayrıca gebelikte rahmin büyümesine bağlı olarak kılcal damarlarda çatlama oluşur ve kanama meydana gelebilir. Ancak dış gebelik veya düşük olması halinde de kahverengi renkte akıntı görülebileceğinden mutlaka bir doktora görünülmesi gerekir.

10. Rahim polipi

Rahimde veya rahim ağzındaki kanallarda bazı çıkıntılar meydana gelir ve bu çıkıntılara polip adı verilir. Pek çok kadında polipe rastlanır ve polipler çoğunlukla kahverengi renkte kanamaya neden olur. Polipler ayrıca adet kanamasında da artışa yol açar. Poliplere ek olarak rahim ağzı kanseri, polikistik over sendromu da kahverengi akıntıya yol açar.

11. Atrofik vajinit

Vajinit vajinada meydana gelen kızarıklık, kuruma ve kaşıntı nedeniyle vajinanın dokusunda oluşan zayıflama verilen isimdir. Dokudaki bu zayıflama tahrişe yol açar ve kahverengi akıntı bu tahrişe bağlı olarak görülür. Menopoz döneminde östrojen hormonundaki azalma yüzünden de vajinada tahriş görülür.

12. Diğer nedenler

  • Adet döneminin başlangıcında veya sonunda kahverengi akıntı bir rahatsızlığa bağlı olmaksızın görülebilir.
  • Yumurtlama günlerinde, jinekolijik muayene sonrasında oluşabilir.
  • Menopoz öncesindeki adet zamanlarında da kahverengi akıntı olabilir.
  • Kemoterapi, radyasyon tedavisi, meme kanseri ve kısırlık tedavisinde kullanılan östojen hormonunu düşüren bazı ilaçların kullanımı da kahverengi akıntıyı meydana getirebilir.
  • Kullanılan doğum kontrol hapları sebebiyle adet düzeni bozulur, adet gecikebilir. Bu nedenle adet sonrası kahverengi akıntı ve kasık ağrısı oluşabilir.

Kahverengi Akıntı Nasıl Tedavi Edilir?

Kahverengi akıntıdan şikayet edildiğinde, adetten önce veya adetten sonra bitmeyen lekelenme görüldüğünde yapılması gereken ilk şey bir kadın doğum uzmanına başvurmak olmalıdır. Kahverengi akıntının adet sonrasında 2 günden fazla devam etmesi, üzerinde durulması gereken bir sağlık sorununun olduğuna işarettir. Kahverengi akıntı tek başına bir hastalık olarak kabul edilmez. Mutlaka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkar. Bu sebeple öncelikle doktor tarafında akıntıya neden olan etmen teşhis edilir ve ardından gerekli görülürse antibiyotikle tedavi uygulanır. Doktor tarafından uygulanacak olan tedavi yöntemleri şu şekilde olabilir:

  • Akıntı bakteri kaynaklı ise antibiyotik reçete edilir.
  • Maya, mantar kaynaklı iltihaplarda antifungal kremler önerilir.
  • Rahimde polip varsa küçük bir operasyonla alınır.
  • Vajinitten şikayet edilen hallerde su bazlı nemlendirici kremler ve östrojen hapları reçete edilir.

Ayrıca kahverengi akıntıdan korunmak için kişisel hijyen rutini kapsamında alınabilecek bazı tedbirler ise şu şekildedir:

  • Vajinal duştan kaçınılmalıdır.
  • Pamuktan üretilen iç çamaşırları kullanılmalıdır.
  • Adet döneminde pedlerin sıklıkla değiştirilmesine özen gösterilmelidir.
  • Vajinanın temizliğinde kimyasal içerikli ürünler kullanılmamalıdır.
  • Kokulu tuvalet kağıtları kullanılmamalıdır.

Adet sonrası kahverengi akıntı ilişkiye engel mi? Yoğun olan akıntı miktarı ile birlikte vajinada yanma ve kaşıntıdan da şikayet ediliyorsa cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Bu şikayetler bir enfeksiyon belirtisi olabileceğinden mutlaka doktor muayenesi gerektirir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler