HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Balık: Faydaları nelerdir?

Lezzeti ayrı güzel sağlığa faydaları saymakla bitmeyen balık insan sağlığı için en önemli besin kaynaklarından biridir.

Balık: Faydaları nelerdir?

Sağlık deposu olan balık yüksek miktarda protein, düşük miktarda yağ ve kalori içerir. İnsan vücudunun üretemediği asitlerden olan omega 3, balığın içinde bol miktarda bulunur. Omega 3 yağ asitleri ise pek çok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir.

Uzmanlara göre haftanın bir ya da iki günü balık tüketmek insan sağlığı için önem arz eder. İyot, A vitamini, D vitamini ve E vitamini açısından oldukça zengin olan balığın, kırmızı ete oranla zihinsel sağlık ve gelişim için daha etkili ve faydalı olduğu yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıkmıştır.

Yapılan başka bir araştırmada kardiovasküler hastalıklar açısından yüksek risk gurubunda yer alan insanlar beş yıl boyunca düzenli olarak gözlemlenmiştir. Bu gruptaki insanlara düzenli olarak balık tüketmeleri söylenmiştir. Araştırma neticesinde bu kişilerde kalp hastalığı ya da felç riskinin düştüğü sonucuna varılmıştır. Kalp hastalıklarına bağlı olarak ölüm riskini %36 oranında azalttığı tespit edilmiştir.

Balığın Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar : 100 gr

Kalori (kcal) : 82

Yağ (g) : 0,9

Karbonhidrat(mg) : 0

Protein (g) : 18,3

Yukarıda bahsedilen besin değerleri balık türlerine değişkenlik gösterebilir.

Balığın Faydaları

Kalp, beyin ve sinir sistemi sağlığı için çok önemli bir besin kaynağıdır. Ayrıca göz sağlığı için de tüketilmesi tavsiye edilir. Kanser riskini azalttığı da söylenebilir. Bunların yanında eklem iltihabı rahatsızlığının önlenmesine de yardımcı olur. Anlaşılacağı üzere balık, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için olmazsa olmaz bir gıdadır.

1. Kalp sağlığını destekler

heart-4248636_1280

Yapılan araştırmalarda düzenli olarak balığın tüketilmesi halinde kalp hastalıkları riskinin azaldığı tespit edilmiştir. İçinde bol miktarda bulunan omega 3 yağ asidi sayesinde kan daha yumuşak şekilde akar. Özellikle kadınlarda, haftada bir gün tüketilmesi halinde kalp hastalığına yakalanma riskinin, tüketmeyenlere göre üç kat daha az olduğu kanaatine varılmıştır. Kalp ve sağlığını destekleyen balık türleri ise; somon, alabalık, ringa balığı, sardalya, uskumru (konserve), light tuna balığı (konserve) ve istiridyedir. Erkekler üzerinde yapılan araştırmada ise haftada bir gün tüketen erkeklerde kalp hastalığına yakalanma riskinin %15 oranında azaldığı gözlenmiştir.

2. Alzheimer riskini azaltır

yaşlı kadın

Alzheimer en basit şekliyle unutkanlık hastalığıdır. Haftada en az bir gün balık tüketilmesi halinde beyindeki gri madde nöronlarının korunduğu gözlemlenmiştir. Gri madde nöronları (gri madde sinir hücreleri) beyinde hafıza ve bilgi depolama kısmında bulunan sinir hücreleridir. Özellikle fırında ya da ızgarada pişirilen balık etinin (kızartılmış olanı kesinlikle değil) beyindeki sinir hücrelerini koruyarak Alzheimer riskini azalttığı tespit edilmiştir.

3. Cildin daha parlak olmasını sağlar

girl-3141766_1280

Az yağlı diyet yapan insanların yaşadığı en büyük problemlerden birisi, ciltleri yeterli miktarda yağ alamadığı için cilt ve derinin nemini kaybetmesi ve buna bağlı olarak da cildin kurumasıdır. Ancak balığın içerisinde bulunan omega 3 yağ asidi, cildin daha parlak ve sağlıklı olmasını sağlar. Anlaşılacağı üzere diyet yapan kişilerin diyet listelerine balığı eklemeleri cilt sağlığı için oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca omega 3 yağ asitlerinin akne ve alerjik cilt rahatsızlıklarını önleyen ve iyileştiren bir etkisi olduğu saptanmıştır.

4. Saç bakımlı ve güzel görünür

gür saçlar

Balık yemek, nemini ve parlaklığını kaybetmiş saçlarınıza iyi gelir. Omega 3 yağ asitlerinin vücuda alınması ile birlikte saçınızın kaybettiği yağ ve nemin geri kazanılmasını sağlar. Böylece saçlarınız beslenir ve sağlıklı, parlak görünüm kazanır.

5. Depresyon riskini azaltır

cry-62326_1280

Yapılan araştırmalarda balığın tüketilmesi ile vücuda omega 3 yağ asitlerini alan kişilerin, ilaç kullanmadan tek başlarına depresyon ile mücadele konusunda anti-depresan ilaç kullanarak terapiye giden hastalara göre daha başarılı oldukları gözlemlenmiştir. Ayrıca başka bir araştırmada da hamilelik döneminde düzenli olarak balığın tüketilmesi halinde, doğumdan sonra gözlemlenen ve loğusalık döneminde ortaya çıkan bunalım ve depresyon riskinin azaldığı tespit edilmiştir. Ancak yine de hamilelik döneminde balığın tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekir.

Depresyon dışında diğer ruhsal bozukluklar olan motivasyon bozukluğu, hüzün, genel olarak ilgisiz ve isteksiz olma durumu, yaşam enerjisinin azalması gibi durumlarda da omega 3 yağ asidinin olumlu etkisi olduğu bilinir. Nitekim bipolar bozukluğun tedavisinde de balık tüketilmesi en önemli yardımcılardan biridir.

6. Göz sağlığı için önemlidir

gözlüklü bebek

Tüm deniz ürünlerinin göz sağlığı için yararlı olduğu yıllardır yapılan araştırmalar neticesinde kanıtlanmıştır. Gözlerin daha sağlıklı olabilmesi ve daha keskin bir şekilde görebilmesi için mutlaka düzenli olarak balığın tüketilmesi gerekir. Özellikle hamile kadınların hamilelik süreleri boyunca tüketmeleri halinde embriyonun göz gelişimi için faydalı olacağı bilinir.

Yaşlılıktan kaynaklanan göz hastalıklarının önlenmesi için de kesinlikle balık tüketilmelidir. Çünkü balık yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkabilecek körlüğü ve diğer göz hastalıklarının oluşma riskini azaltır. Bu konuya ilişkin olarak yapılan araştırmalarda haftada en az bir kez tüketilmesi halinde bu kişilerdeki neovasküler ve maküler dejenerasyon riskinin %53 oranında azaldığı gözlemlenmiştir.

7. Beyin gelişimi açısından önem arz eder

maket beyni

Somon balığı diğer türlere göre daha zengin besin değerlerine ve yüksek omega 3 oranına sahiptir. Besin değerlerinin yüksek olması nedeniyle çocukların beyin ve zihinsel gelişimi açısından önem arz eder. Aynı zamanda omega 3 yağ asitleri hafızanın güçlenmesine ve canlanmasına yardımcı olur.

8. Kanser riskini azaltır

dna-3539309_1280

Omega 3 yağ asitleri anti enflamatuar özelliği taşır. Bu özelliği nedeniyle kanser hücrelerinin oluşumu ve kanser hastalığı oluşma riski azalır. Omega 3 yağ asitleri dışında içerisinde bulunan diğer mineral ve A vitamini de kanser hastalığının oluşmasını önleyici etkiye sahiptir.

9. Şeker seviyesini düşürür

diabetes-2424105_640

Yapılan araştırmalar omega 3 yağ asitleri ile balık yağının çocuklarda diyabet 1 hastalığının oluşma riskini azalttığını göstermiştir. Aynı araştırmalar neticesinde yetişkinlerde doğuştan diyabet hastalığı oluşma riskinin azaldığı tespit edilmiştir. Nitekim balık kandaki şeker seviyesini düzenler.

10. Kemikleri güçlendirir

anatomical-2261006_1280

İçerdiği D vitamini kemik ve iskelet sağlığı için çok önemlidir. D vitamini tuna, somon ve uskumru gibi türlerde yüksek miktarda bulunur. Ayrıca bu vitaminin, eklem iltihabı ve raşitizm hastalıkları için de faydaları vardır.

Balığın Zararları

  • Bayat balık yenmesi halinde zehirlenme olabilir. Bu nedenle tazeliğine güvendiğiniz yerden alışveriş yapmanızda fayda vardır.
  • Bazı balık türlerinde yüksek miktarda cıva bulunur. Bu cıva ise insan vücuduna zarar verir. Ton balığı yüksek miktarda cıva bulunan türlerinden biridir.
  • Deniz diplerinde yaşayan türlerinden de uzak durulması gerekir. Bunlar denizdeki pis ve zararlı maddeleri yiyerek yaşamlarını sürdürürler. Onları yediğiniz takdirde siz de denizin kirli tabakasını yemiş olursunuz.
  • Haddinden fazla tüketilmesi de zararlı hale gelebilir. Uzmanlara göre haftada en çok iki gün yenmesi gerekirken bundan daha fazla tüketmek sağlığa zararlıdır.
    Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler