Altın Şafak destekçisi olduğu belirtilen 45 yaşındaki bir kişinin, 34 yaşındaki hip hop şarkıcısı Pavlos Fissas'ı öldürdüğünü itiraf ettiği kaydediliyor.
Altın Şafak cinayetle ilgisi olmadığını savundu ancak yine de sert eleştirilerin odağında kaldı.
Başbakan Antonis Samaras ve koalisyonun küçük ortağı Sosyalist Pasok Partisi'nin Başkanı Evangelos Venizelos, Altın Şafak'a karşı tüm hukuki yollara başvurulması konusunda uzlaşmaya vardı.
Evangelos Venizelos ayrıca Altın Şafak'ın 'suç örgütü sayılması gerektiğini' söyledi.
Ancak Financial Times, bugün yayımlanan 'Şafaktaki Karanlık' başlıklı başyazısında, "Yunanistan aşırı sağı yasaklamamalı, yasaları uygulamalı." diyor. Dikkat çeken satırlar şöyle;
'Bazı milletvekilleri şimdi Altın Şafak'ın yasaklanması çağrılarında bulunuyor. Diğerleri de Altın Şafak'ı bir suç örgütü olarak yaftalayacak yasalar geçirilmesini. Ama anayasa siyasi partilerin yasaklanmasını yasaklıyor. Ayrıca Yunanistan'ın zaten ağır olan hukuk kitaplarının yeni yasalara ihtiyacı yok. Mevcut yasalar şiddeti teşvik eden ve masumları avlayanların peşine düşmek için yeterli. Tüm yapılması gereken, siyasi bedeline aldırmaksızın yasaların uygulanması. Koalisyon hükümetinin başlıca partisi merkez sağcı Yeni Demokrasi, gelecek yılki yerel seçimler öncesi, aşırı sağa daha fazla oy kaybetmekten kaygı duyabilir. Ancak yanıt ne bu alçaklıkları hoş görmek ne de Altın Şafak'ı yeraltına itmek. Bu sadece Altın Şafak'ın düzen karşıtı bir ses olarak çekiciliğini arttıracaktır. Altın Şafak'ı engellemenin en etkili yolu, parti liderlerinin durdurmak için hiçbir şey yapmadıkları parti taraftarlarının barbarca davranışlarını açıkça gözler önüne sermeleridir.'
'Altın Şafak ifşa edilmeli'
Yunanistan'daki gelişmelere geniş yer veren Independent da birkaç hafta önce yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre Altın Şafak'ın aldığı desteğin iki katından fazla arttığını ve partinin ülkenin en büyük üçüncü siyasi gücü haline geldiğini yazıyor. Ancak uzmanların bu durumun değiştirilebileceği görüşünde olduğu vurgulanıyor.
Haberde görüşlerine yer verilen Atina'daki Panteion Üniversitesi'nden siyaset bilimi profesörü Vasiliki Georgiadou, Altın Şafak destekçilerinin üçte birinin inanmış taraftarlar, geri kalanın da ana akım partileri cezalandırmak isteyenler ve 'gezici oylar' olduğunu söylüyor.
Georgiadou, "Bu seçmenler aşırılık yanlısı ya da Nazi değil, şiddeti de onaylamıyorlar." diyor ve partinin suç faaliyetleri ifşa olunursa bu kesimlerin Altın Şafak'ı terk edeceğini ekliyor.