HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gök'ten Müezzinoğlu'na: Bonzai ilaçları bağımlılık yapıyor mu?

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na, "Bonzai tedavisi için kullanılan bazı ilaçların bağımlılık yaptığı doğru mudur?" diye sordu.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Sağlık Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu soru önergesinde, "Son 5 yılda AMATEM ve ÇEMATEM'lere başvuran bağımlıların kaç tanesi bağımlılıktan kurtulmuştur? ve Bonzai bağımlılığına karşı mücadelede kullanılan ilaçların bağımlılığı daha da arttırdığı iddiası doğru mudur?" sorularına Müezzinoğlu,"Bağımlılık, ömür boyu sürebilen ancak tedavi ile maddenin kullanılmadığı sürecin bulunduğu ve bu durumun sürekli olabildiği bir hastalıktır. Tıpkı diyabet hastalığı gibi sağlıklı halin devam edebilmesi için dikkat edilmesi gereken kurallar bulunmaktadır. Sentetik kannabinoid kullanımının tedavisinde bu maddeye özel bir ilaç bulunmamaktadır. Tedavide kullanılan ilaçlar kişilerin genel ruhsal durumuna uygun olarak değişmektedir. Bu ilaçlar bağımlılık yapıcı ilaçlar değildir, ayrıca bağımlılığı artırıcı etkileri de bulunmamaktadır" yanıtını verdi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün "Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezlerinin sayısına ve bonzai isimli uyuşturucuyla mücadeleye ilişkin" verdiği soru önergesine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu şu yanıtları verdi: "Türkiye'de ve Ankara'da kaç tane Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) vardır? Bu merkezlerin kapatılacağı yönündeki iddialar doğru mudur?" sorusuna, "Türkiye genelinde 2'si sadece ayaktan hizmet vermek üzere 33 tedavi merkezi bulunmaktadır. Bunlardan 21 tanesi Sağlık Bakanlığı, 12 tanesi ise üniversite ve özel sektör bünyesinde yer almaktadır. Ankara ilinde ise 3 tedavi merkezi bulunmaktadır. Ayrıca Bakanlığımızca, 24 yeni tedavi merkezi (Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi -AMATEM ve Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi-ÇEMATEM) planlaması yapılmıştır. Dolayısıyla mevcut tedavi merkezlerinin kapatılması durumu söz konusu değildir" yanıtını verdi.

"2013 YILINDA 258.441 KİŞİ TEDAVİ GÖRDÜ"

"Bu merkezlerde kaç bağımlıya ne kadar süreyle tedavi uygulanabilmektedir?" sorusuna,"Tedavi merkezlerimizde hastadan hastaya değişmekle birlikte ortalama 21 gün yatarak tedavi programı uygulanmaktadır. Hastalar tedavilerini ayaktan sürdürebilecek düzeye gelinceye kadar yatarak tedavileri sürdürülmektedir. 2007 yılında yatarak ve ayakta tedavi olan kişilerin toplam sayısı 38.061 kişi, 2013 yılında ise 258.441 kişi"yanıtını verdi.

"HASTALARA MERKEZİN YOĞUNLUĞUNA GÖRE EN YAKIN TARİHE RANDEVU VERİLMEKTEDİR"

"Madde bağımlılarının tedavi başvuruları zamanında karşılanabilmekte midir?" sorusuna, "Tedavi merkezlerimize başvuran tüm hastalar, tıbbi ihtiyaçları doğrultusunda ayaktan ya da yatarak tedavi programına alınmaktadır. Ancak yatarak tedavi olması planlanan hastalara merkezin yoğunluğuna göre en yakın tarihe randevu verilmektedir. Bu durumda yatış için randevu verilenler randevularını bekleme sürelerince de ayaktan tedavileri devam etmektedir" yanıtını verdi.

"5 AY SONRASI İÇİN RANDEVU VEREN TEDAVİ MERKEZİMİZ BULUNMAMAKTADIR"

"Tedavi için başvuranlara 5 ay sonrası için randevu verildiği doğru mudur? 5 ay sonrası için randevu verilmesinin bağımlı üzerindeki olumsuz etkilerin giderilmesi için ne yapmayı düşünüyorsunuz?" sorusuna, "5 ay sonrası için randevu veren tedavi merkezimiz bulunmamaktadır. Ancak verilen randevu sürelerinin azaltılması amacıyla çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca randevu bekleme süresince hastalar ayaktan takip edilmektedir" yanıtını verdi.

"BONZAİNİN AMATEM'LERDE YAPILAN TESTLERDE DE ÇIKMADIĞI DOĞRU MUDUR?"

"Madde bağımlılarının çok büyük bir bölümünün son 5 yılda Bonzai adlı bir maddeye yöneldiği ve bu maddenin uyuşturucu testinde çıkmadığı, Bonzainin AMATEM'lerde yapılan testlerde de çıkmadığı doğru mudur?" sorusuna, "Tedavi merkezlerimizin çok büyük bir bölümünde özellikle başvuruların yoğun olduğu illerdeki tedavi merkezlerimizde bu testler yapılmaktadır" yanıtını verdi.

"BONZAİ İLE MÜCADELEDE KULLANILAN İLAÇLARIN BAĞIMLILIĞI DAHA DA ARTTIRDIĞI İDDİASI DOĞRU MUDUR?"

"Bonzai bağımlılığı ile mücadelede hangi ilaçlar kullanılmaktadır? Bonzai bağımlılığına karşı mücadelede kullanılan ilaçların bağımlılığı daha da arttırdığı iddiası doğru mudur?" sorusuna,"Sentetik kannabinoid kullanımının tedavisinde bu maddeye özel bir ilaç bulunmamaktadır. Tedavide kullanılan ilaçlar kişilerin genel ruhsal durumuna uygun olarak değişmektedir. Bu ilaçlar bağımlılık yapıcı ilaçlar değildir, ayrıca bağımlılığı artırıcı etkileri de bulunmamaktadır" yanıtını verdi.

"BAĞIMLILIK, ÖMÜR BOYU SÜREBİLEN ANCAK TEDAVİ İLE MADDENİN KULLANILMADIĞI SÜRECİN BULUNDUĞU VE BU DURUMUN SÜREKLİ OLABİLDİĞİ BİR HASTALIKTIR"

"Son 5 yılda AMATEM ve ÇEMATEM'lere başvuran bağımlıların kaç tanesi bağımlılıktan kurtulmuştur?" sorusuna, "Bağımlılık, ömür boyu sürebilen ancak tedavi ile maddenin kullanılmadığı sürecin bulunduğu ve bu durumun sürekli olabildiği bir hastalıktır. Tıpkı diyabet hastalığı gibi sağlıklı halin devam edebilmesi için dikkat edilmesi gereken kurallar bulunmaktadır. Bağımlıların da tedavi sürecinin ardından, bu sağlıklı hali sürdürmek için dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Rehabilitasyon programları bu yüzden tedavinin bir parçası olarak sürdürülmektedir. Tedavi ve rehabilitasyon programlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir" yanıtını verdi.

"KAMUYA AİT AMATEM'LERDE SENTETİK KANNABİNOİDLERİN TESPİTİNE YÖNELİK GEREKLİ TEKNİK ALT YAPI BULUNMAKTADIR"

"Devlete ait hastanelerde Bonzai'yi ölçebilecek teknik alt yapı niçin kurulmamıştır?" sorusuna, "Bağımlılık yapıcı maddeler yıllar içinde değişebilmekte, bu maddelere zaman içerisinde yeni maddeler eklenmektedir. Eklenen her yeni madde için laboratuvar alt yapılarının güncellenmesi gerekmektedir. Kamuya ait AMATEM'lerde sentetik kannabinoidlerin tespitine yönelik gerekli teknik alt yapı bulunmaktadır. Diğer hastanelerimizde de bu talebin yoğun olduğu illerde testler yapılmakta, yaygınlaştırılması içinde çalışmalarımız devam etmektedir" yanıtını verdi.

DHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler