Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Göz Göre Göre Tuzla Buz Etmeye Çalıştığımız Tuz Gölü

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, 10 firmanın daha Tuz Gölü’nde tuz üretimi için ihaleleri kazandığına işaret ederek “Tonlarca hafriyat göle boşaltılacak.

Göz Göre Göre Tuzla Buz Etmeye Çalıştığımız Tuz Gölü

1 milyon metrekarelik göl yüzeyi hafriyat ile kaplanacak. Bu alan 134 futbol sahası büyüklüğünde. Böylelikle Tuz Gölü hızla ölüme sürüklenecektir” dedi.

Bozoğlu, bir dizi davaya konular mahkemelerin iptal yönünde karar verdiği uygulamanın 3 yıl önce yapılan ihaleler sonrası gündeme geldiğine işaret etti. Mahkemelerin verdikleri iptal kararlarının görmezden gelindiğini savunan Bozoğlu “Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Temmuz ayında suç duyurusunda bulunmasına rağmen, herhangi bir işlem yapılmıyor” dedi.

Tuz Gölü’nde kuraklığın kritik bir seviye geldiğine işaret eden Bozoğlu “Tuz Gölü üzerinde, birbirine bitişik halde 10 yeni tuzla için Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ihale yapıldı. İhaleyi 10 firma kazandı. Resmi kurumlar da Tuz Gölü’nün yok olacağına işaret ediyor. Devlet Su İşleri 5. Bölge Müdürlüğü’nün 25 Aralık 2012 tarihli yazısı var. Ayın şekilde DSİ 4. Bölge’nin bu konuda tespitleri var. Yine, üniversitelerin, bilirkişilerin hazırladıkları raporlarda Tuz Gölü’ndeki projelerin durdurulması isteniyor” dedi.

PROJELER İPTAL EDİLMELİ

Tuz Gölü’ndeki faaliyetlerin iptal edilmesi gerektiğine işaret eden Bozoğlu “10 tesis için Tuz Gölü’nün üzerine kamyonların da dolaşabileceği yaklaşık 100 km’lik seddeler yapılacak, tonlarca hafriyat göle boşaltılacaktır. Bazı işletmelerde bu aşamaya gelinmiştir. 10 metre genişliğinde olan bu seddelerin tamamı yapıldığında 1.000.000 m2 göl yüzeyi hafriyatla kaplanmış olacaktır. Yani 134 futbol sahası kadar bir alan doldurulacaktır… Bu hafriyat Tuz Gölünü besleyen gözelerin üzerine gelmektedir. Yani Tuz Gölü hızlıca ölüme sürüklenecektir” şeklinde konuştu.

GÖZ GÖRE GÖRE KURUTULUYOR

Tuz Gölü’nde mevcut 3 tuz üretiminin bulunduğuna dikkat çeken Bozoğlu "İlave olarak; yanyana planlanan 10 yeni tuzlanın Tuz gölüne ve çevreye etkileri kümülatif olarak değerlendirilmediği görülmektedir. ÇED raporlarında bu bilgiler yer almamaktadır. Örneğin her bir tesis için işletme sırasında günde 70 kamyon çalışacağı raporlarda belirtilmiştir. Yani 10 tesis için 700 kamyon/gün bir sirkülasyon olacaktır. 10 saat aktif çalışma olduğu düşünüldüğünde saatte 70 kamyon sit alanından ve çeperdeki yerleşkelerden geçecektir. Yoğun bir hava kirliliği, gürültü kirliliği yaşanacağı su götürmez bir gerçektir. Ancak bu gerçeklik bile ÇED raporlarında ortaya konulmamıştır" bilgisini verdi.

Tuz Gölünde bu tesislerin yapılması ile birlikte, tuz üretiminde önemli bir yeri olan “su” gölün diğer alanlarından pompa yardımı ile çekilerek seddelerin içerisine alınacaktır. Yani Tuz Gölü fiilen, göz göre göre kurutulacaktır” dedi.

ÖNEMLİ BİR KUŞ VE BİTKİ ALANI

Son 3-4 yılda yapılan çalışmaların Tuz Gölü’nün yok olma noktasına getirdiğine işaret eden Bozoğlu Tuz Gölü’nün Özel Çevre Korumu Alanı olma özelliği yanı sıra Birinci Derece Doğal Sit Alanı olduğuna işaret etti. Bozoğlu’nun verdiği bilgiye göre Tuz Gölü aynı zamanda önemli bir kuş ve bitki alanı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler