Kan kırmızı rengini, kırmızı kan hücreleri olarak bilinen alyuvarların içinde yer alan hemoglobinden alır. Vücut sağlığı ile ilgili hayatı bilgiler sunan hemoglobin testinin düzenli olarak yaptırılması gerekir. Test sonucunda görülen kan değeri yüksekliği; vücudun susuz kalması, sigara kullanımı, amfizem, tümör gibi durumlardan kaynaklanabilir. Değerlerin düşüklüğü ise; kan kaybı, yetersiz beslenme, kemik iliği problemleri, böbrek yetmezliği, kemoterapi, orak hücre anemisi ile ilişkilendirilir.
Hemoglobin düşüklüğünün yaygın belirtileri; baş dönmesi, yorgunluk ve konsantre olma konusunda zorlanmaktır. Hemoglobin seviyesi düşük kişilerde kalp çarpıntısı görülebilir, tırnaklar ve ciltte solukluk ortaya çıkabilir. Kolay kırılan tırnaklar, yavaş uzayan ve dökülen saçlar hemoglobin seviyesinin düşük olduğunu gösterir. Hemoglobin seviyesine müdahale edilmediğinde ve çok düşük değerlere indiğinde nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi ciddi sorunlar meydana gelir.
Nadir görülen belirtiler arasında, aşırı terleme problemi, kusma ve mide problemleri görülür. Kişilerin kol ve bacakları şişebilir, kanlı dışkı problemi yaşanabilir.
Hemoglobin seviyesi insan vücudunun dengesi ve sağlıklı kalması için oldukça önemlidir. Doktor kontrolünde verilen ilaçlar ve sağlıklı yöntemler ile hemoglobin seviyelerinin normale döndürülmesi mümkündür. Uzun süreli tedavi ve sıkça kontrol gerektirir. Kişinin yapılması gerekenleri bir süre yapıp bırakmaması, bir yaşam tarzı olarak benimsemesi gerekir. Hemoglobin değerleri kolayca eski haline dönebilmektedir, önemli olan değerlerin normal seviyelerde seyretmesinin sürekliliğini sağlamaktır.
Hücreleri yenileyen su vücut için sayısız faydaya sahiptir. Vücudunuzdaki hemoglobin seviyesini düşürüp normal seviyelere çekmek için her gün 8-10 bardak civarında su için. Su içmeyi bir alışkanlık haline getirin
Sigara dumanı insan vücudunun doğal dengesinin bozulmasına sebep olur. Vücudun yaşadığı bu dengesizlik kan üretimine dahi yansır. Sigara tüketimi dokulara aktarılan oksijen miktarını düşürerek hemoglobin seviyesinin yükselmesine sebep olur. Sigara tüketimi sebebiyle normalin üzerinde kan üretilmesi kemik iliğinin yorulmasına da yol açar.
Deniz seviyesinin çok üstünde bulunan yerler hemoglobin seviyesinin yükselmesine sebep olur. Vücudun azalan oksijen miktarını dengelemesi için fazla kan üretmesi gerekir ve bu arzu edilen bir durum değildir.
Kan bağışı yapıldığında olduğu gibi flebotomi yöntemi de fazla üretilen kanın düşürülmesini sağlar. Fakat bu yönteme başvurulmadan önce uzman bir doktorun onayının alınması ve uygulamanın doktor kontrolünde yapılması şarttır.
Süt ürünleri ve demir haplarının bir arada kullanılmaması gerekliliği tüm ilaçların prospektüslerinde yer alan bir bilgidir. Süt ürünleri demir emilimini azaltır ve hemoglobin seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Bu nedenle süt ürünlerinin tüketimini artırın, süt ürünleri hemoglobin oranınızı düşürürken, vücudunuzun toksinlerden temizlenmesini de sağlayacaktır.
Kırmızı renkli besinlerin kan üretimini arttırdığı bilinmektedir. Pancar ve domates gibi sebzelerin tüketimini azaltın ve hemoglobin seviyeniz düşene kadar tüketmemeye çalışın.
Kan vermek hem kan veren kişi için hem de ihtiyacı olan kişiler için oldukça faydalı bir alışkanlıktır. Kan vermek vücudunuzda bulunan yüksek hemoglobin seviyesini düşürüp, vücudunuzun gereğinden fazla kan üreterek yorulmasını engeller.