Sevilerek tüketilmesinin yanında, insan sağlığı açısından da oldukça faydalı bir besindir. Anavatanı Türkiye olarak bilinen incirin Türkiye üzerinden Suriye, Filistin, Ortadoğu, Çin ve Hindistan'a yayıldığı bilinir. Türkiye'de ise en çok Ege Bölgesi'nde yetişse de, ortalama sıcaklığı 15 ila 20 derece arasında olan yerlerde yetişebildiği bilinir.
İncir içerisinde bulundurduğu zengin lif, vitamin, mineral, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve bakır ile sağlık açısından oldukça faydalı bir meyvedir. Yılın her mevsiminde taze olarak bulunamayan incirin birbirinden farklı birçok çeşidi bulunur ve her mevsimde marketlerde de bulunması mümkündür.
Miktar (g): 100
Kalori (kcal): 74
Yağ (g): 0,3
Karbonhidrat (g): 19
Protein (g): 0,8
Ekolojik dengenin devamlılığında 1200 canlı çeşidinin beslenmesine yardımcı olan incir ağacı, insan sağlığında da oldukça önemli bir paya sahiptir. İncirin faydalarından yararlanmak için ise düzenli tüketimi oldukça önemlidir.
Zengin lif içeriği ile incir, bireylerin tok hissetmesini sağlarken aşırı yeme isteğini azaltır, böylece mide aşırı yorulma ile karşılaşmaz. Ayrıca incir mideyi kuvvetlendiren bir yapıya da sahiptir. Düzenli tüketilen incir, vücudun ülser gibi rahatsızlıklardan da korunmasına yardımcı olur.
Yüksek lif içeriği, bağırsak çalışmasını belirli bir düzene sokar ve bağırsak tembelliğinin önüne geçer, bu durum sağlıklı bağırsak oluşumunda etkilidir. Sağlıklı ve düzenli çalışan bağırsaklarda kabızlık oluşmasının ihtimali azalır. İncir kabızlık dışında ishal ve düzensiz bağırsak hareketlerinin de düzelmesine yardımcı olur.
Antioksidan bakımından oldukça zengin bir kaynaktır. İçerisinde bulundurduğu antioksidanlar kanser oluşumuna neden olan hücrelerin bölünmesini engeller, böylece kanser ilerlemesi yavaşlar ve ortadan kalkar. Ayrıca içerisindeki lif, bağırsağı kuvvetlendirirken kolon kanserinin oluşmasının da önüne geçmeye yardım eder.
İncir özellikle soğuk havaların etkisiyle kendini gösteren grip, nezle vb. hastalıklarda oluşan ağrılara iyi gelir. Bunun için bir kuru inciri, bir bardak ılık su ve bir kaşık balla karıştırmalısınız. Kuru incirin faydaları arasında boğaz ağrılarına iyi gelmesi gösterilebilir.
Afrodizyak etkisi sorgulanmakta olan 2 ya da 3 adet incirin sütle ıslatılarak yenmesi, cinsel dalgalanmaların önüne geçer. Böylece incir erektil sorunların, kısırlığın, dayanıklılık gibi sorunların problem olmasını engeller. Ayrıca düzenli olarak tüketilen incirin doğurganlığı arttırdığı da bilinir.
Kurutulmuş incir içerisinde bulunan omega 3, omega 6 ve fenol yağ asitleri kalp hastalıklarını önleyici bir etkiye sahiptir. Bunun dışında incir yaprakları trigliserit miktarını önemli ölçüde düzene sokar. Bu durum korener kalp rahatsızlıklarının önüne geçilmesinde etkili olduğu gibi bireylerin kalp krizi riskini de en alt seviyeye indirir.
İncir yaprakları, insülin iğnesi vurulmak zorunda olan bireylerin insülin değerlerinin düşmesine yardımcı olur. Ayrıca potasyum bakımından zengin olan incir, vücuda alınan şeker emilimini düzene sokarak kan şekerini dengeler. Buna bağlı olarak "incir şekeri yükseltir mi" sorusunun cevabı, elbette düşürür olacaktır. Yüksek şeker sıkıntısı çeken kişilerin şeker oranının dengelenmesi için faydalıdır. İncir, şeker hastalığının ortadan kalkmasını sağlayamaz ancak düzenli kullanımında yaşam kalitelerini arttırır.
İncir özellikle potasyum seviyesi düşük olan kişilerde, içerisinde bulundurduğu yüksek potasyum ile tansiyonun dengelenmesinde önemli bir rol oynar. Günlük düzenli incir tüketimi tansiyonu dengeleyerek, tansiyona bağlı birçok hastalıktan korunmayı sağlar.
İçerisinde pektin isimli çözülebilir lif bulunduran incir, bu lif aracılığıyla sindirim sisteminde kümeler halinde biriken kolesterolü kendisine bağlayarak dışarı atar. Böylece kolesterol seviyesi düşer ve kolesterola bağlı hastalıklara yakalanma riski düşer.
İncir içerdiği lif oranı ile tok tutucu özelliğe sahiptir. Tok tutan incir özellikle obezlikle mücadelede ve zayıflama diyetlerinde kullanılan bir meyvedir. Aşırıya kaçılmadan belirlenen ölçüde kullanıldığı sürece zayıflamaya yardımcı olur.
İncirin faydaları arasında yukarıda belirtilenlerin dışında; bronşları açtığı, metabolizmayı güçlendirdiği, çıban ve iltihap oluşumunu engellediği, hücreleri yenilediği, beynin büyümesine yardımcı olduğu, halsizlik ve unutkanlığı önlediği bilinir. Ayrıca incir C ve E vitaminleri açısından zenginliği ile saçları besleyici bir özelliğe de sahiptir.
İncirin birbirinden farklı birçok çeşidi vardır. Bu çeşitlerinin ise sağlığa birbirinden farklı faydaları bulunur.
İncir abartılmadan düzenli olarak tüketildiği takdirde sağlığa çok faydalı! Peki günde kaç incir yenmeli?
Cilde iyi gelen incirin sütü de cilde çeşitli faydalar sağlar. Özellikle ciltte oluşan siğil üzerine sürülen incir sütü, siğillerin kuruyarak ortadan kaybolmasını sağlar.
Ayrıca topukların sertleşmesi sonucu oluşan nasıra da düzenli olarak sürülen incir sütü, nasırların yumuşayarak ortadan kaybolmasına yardımcıdır.
Bütün bunların dışında ciltteki lekelerin giderilmesi için de incir sütü kullanılabilir.
İncirin fazla tüketilmesi ve incire karşı vücudun hassasiyeti bazı zararları ortaya çıkarabilir.