HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"İnmemiş testisler kısırlık sebebi"

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yunus Söylet, "inmemiş testis"in her 100 bebekten birinde kalıcı bir hastalık olarak görüldüğünü belirterek, yeni doğan erkek bebeklerde görülen inmemiş testis (erkek yumurtası) rahatsızlığının ileride kısırlığa sebep olduğunu söyledi.

"İnmemiş testisler kısırlık sebebi"

Yeni doğan bir erkek çocuğun testislerinin torbada olmamasının "inmemiş testis" olarak adlandırıldığını ifade eden Prof. Söylet İHA'ya yaptığı açıklamada, rahatsızlığın çoğu zaman tek tarafta, bazen de çift tarafta görüldüğünü belirtti. Prof. Söylet, "Bu rahatsızlık, erkek çocukların cinsel organlarında en sık görülen anormalliktir. Gerçek inmemiş testis, bir ya da iki testisin hiç bir zaman torbada olmamasıdır. Zaman zaman torbada görülüp zaman zaman görülmeyen testisler bir rahatsızlık değildir. Herhangi bir tedavi gerektirmez. Ancak yine de 6 aylık aralarla bir çocuk cerrahisi uzmanı tarafından kontrolü gerekir" dedi.

İnmemiş testis rahatsızlığının erken doğan bebeklerde 3 kat daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Yunus Söylet, testisin çeşitli sebeplerle torbasına inmemiş olabileceğini belirterek, "Testis hamilelik döneminde iken anne karnında tamamen de yok olabilir. Doğum sonrası, rahatsızlığın varlığı yüzde seksen oranında tecrübeli bir elin yapacağı muayene ile anlaşılır. Belli olmayan rahatsızlıklar ise özel tıbbi yöntemlerle tespit edilir. Bu durumdaki çocukların 6 ay ile 1 yaş arasında tedaviye alınması gerekir. Tedavide iki yaş geçilmemelidir. Eğer farkında olunmadan bir gecikme olmuşsa, derhal tedavi başlatılmalıdır" diye konuştu.
İnmemiş testisin ileride çocuk sahibi olmayı önlediğini belirten Prof. Dr. Söylet, "Bu çok bilinen bir kısırlık sebebidir. Bu sebeple testisler ne kadar erken torbaya indirilirse, bu risk o kadar azalır. Ayrıca inmemiş testisli hastalarda ileride kanser gelişme riski vardır. Bu risk normal erkeklere oranla 15 kat daha fazladır" dedi.

Prof. Söylet, hastalığın yaygın ve kesin tedavisinin ameliyat ile mümkün olduğunu belirterek, "Ehil ellerde ve çocuk cerrahisi uzmanlarınca yapılan ameliyatlarda başarı oranı çok yüksektir. Bu tür ameliyatlarda bir risk söz konusu değildir. Ayrıca inmemiş testisli hastaların yüzde 65'inde kasık fıtığı vardır ve ameliyat sırasında bunun da tedavisi yapılır. Hasta ameliyattan bir kaç saat sonra taburcu edilir" ifadelerini kullandı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler