HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Irak'ta peşmerge krizi

SÜLEYMANİYE (İHA) - Irak ordusunun, 11 Ağustos'ta Hanekin'e bağlı Kara Tepe bölgesine girerek peşmergelere bölgeden çekilmesi için 24 saat süre tanıması ve peşmergelerin bölgeyi terk etmeyi reddetmesiyle oluşan kriz sürüyor.

Bölgesel Kürt Hükümeti Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cebar Yaver, Irak hükümetindeki siyasi taraflar arasında Hanikiyn konusu ve sorununun Irak anayasasıyla düzenlenmesi konusunda görüşmelerin başladığını söyledi. Durumun oldukça sakin olduğunu belirten Yaver, "Başlangıçta oradaki sorunlar şu an devam etmemektedir. İç ve dış basın bu basit sorunu abarttı" dedi. Peşmerge güçlerinin Irak ordusu ve koalisyon güçlerinin talebi ile bölgeye geldiğini ifade eden Yaver, şöyle konuştu: "Yapılması gereken, bu operasyonun liderlerinin 34. Tugay'dan (Peşmerge güçleri) yeni operasyonda görev almasını talep etmesiydi. Bu güçlerin bölge ile ilgili geniş bilgisi var. Yaklaşık bir senedir bölgede bulunuyorlardı. Operasyon tamamlanıp sorun çözümlenince bu güçlerden ve bölgesel hükümetten resmi bir şekilde bir yıl önce bu güçlerin bölgeye gelmesi talep edildiği gibi küçük bir tören eşliğinde gitmeleri istenebilirdi."

Peşmerge güçlerinin bölgede terörle mücadele ettiğini ifade eden Yaver, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu güçler bu bölgelerde geçen 1 yılda terörle mücadelede yaklaşık 30 şehit verdi. Irak hükümetini terörle mücadelede ve bölgedeki Arap, Kürt ve Türkmen vatandaşların güvenliğini sağlamada destekledi."

Peşmerge güçlerinin Irak Savunma güçlerinin bir parçası olduğunu anlatan Yaver, şöyle konuştu: "Irak anayasasının 121. Maddesinin 5. fıkrası gereğince peşmerge güçleri Irak savunma güçlerinin bir parçasıdır. Bu konuda anlaşma ve tezkereler Kürt bölgesi ve Irak hükümeti arasında peşmerge güçlerinin havale edilebileceğini göstermektedir. Sadece Irak'ta değil bütün dünyadaki kanunlara göre askerin görevi kentlerin içerisi değildir. Bütün dünya ülkelerinde ordunun görevi kentlerin dışındadır. Polis ve güvenlik güçleri kentlerin içinde görev yapar. Eğer askerin kentlere girmesi istenirse o kentlerde görev yapan yerel yönetimlerden ve yerel hükümetten resmi onay gereklidir."

Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü, sorunun küçük olduğunu fakat geçmişteki bazı sorunlarla ve 140. maddeyle bağlantılı olduğunu ifade etti. Anlaşmalar gereğince, polis ve güvenlik güçleri kentlerin içinden, peşmerge güçleri Federal kürt bölgesinin güvenliğinden, ordunun ise kentlerin dışından sorumlu olduğunu belirten Yaver, sözlerini şöyle tamamladı: "Musul veya Kerkük'te herhangi bir sorun yoktur. Kerkük veya Musul bölgelerinde peşmerge güçleri bulunmamaktadır. Bunlar tamamen iddiadan ibarettir. Bu iddiaları ortaya atanlar ise Arap ve Kürt kardeşlerimiz arasında fitne ateşi yakmak amacındadır."

Express


En Çok Aranan Haberler