Rabiatül Adeviye ve Nahda meydanlarında gösteri yaparken baltacı denilen grupların saldırısına uğrayan 700 kadar kişinin Cuma namazından sonra sığındığı El Fetih Camii dün bir operasyonla boşaltıldı. Güvenlik güçleri camiden çıkardığı eylemcileri baltacılardan korumak için havaya ateş açmak zorunda kaldı.
Camide yaklaşık 24 saat mahsur kalan TRT Muhabiri Metin Turan ile Anadolu Ajansı Muhabiri Hibe Zekeriya gözaltına alınarak, Tora Cezaevi'ne nakledildi. Cezaevinin Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in kaldığı cezaevi olduğu belirtildi.
BÜYÜKELÇİLİK DEVREDE
TRT Muhabiri Metin Turan ve Anadolu Ajansı Muhabiri Hibe Zekeriya’nın gözaltına alınıp cezaevine konmaları üzerine Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği hemen devreye girdi. Büyükelçilik gazetecilerin cezaevlerindeki sorgulamalarında yanlarında bulunmak için Mısır adli ve güvenlik makamlarıyla irtibata geçti. Türk yetkililer normalde gazetecilerin sorgulamalarında gazeteci olduklarını ve görev için camiye gittiklerini belirtmelerinden sonra serbest bırakılmaları gerektiğini belirterek, “Ancak olağanüstü darbe şartlarında her ihtimali gözönüne aldığımız için Kahire Büyükelçiliği tamamen gazetecilere odaklanmış durumda. Amacımız gazetecilerin kısa süre içinde serbest bırakılmalarını sağlamak” dediler.
MİNAREDEN ATEŞ AÇILDI
El Fetih Camisi’ne sığınanlar ile camiyi kuşatan güvenlik güçleri uzun süre pazarlık yaptı. Hatta bu pazarlığın anlaşmayla sonuçlandığı ileri sürülüyordu. Ancak Cami’nin minaresinden kimliği belirsiz kişilerce açılan ateş durumu değiştirdi. Güvenlik güçlere ateşe yanıt verirken operasyon emri verildi. Polis Cami’nin mescidine açılan kapılara yapılan barikatları yıktı ve içeri çok sayıda göz yaşartıcı bomba attı. Bu müdahale cami içinde paniğe yol açtı. Ardından cam içinden silah sesleri yükseldi. Baskın sırasında cam içinde bulunanlar caminin içinden minareye giriş olmadığını ve camidekilerin elinde silah bulunmadığını savundu.
GÜVENLİK GÜÇLERİ CAMİYE GİRDİ
Mısır devlet televizyonu, güvenlik güçlerinin başkent Kahire'deki Fetih camii içine girdiğini ve kontrolü sağladığını duyurdu.
Camiye dünkü gösterilerden sonra bir grup gösterici sığınmıştı. Camiden çıkan göstericiler, dışarıda bekleyen darbe yanlısı grupların linç girişimine maruz kaldı.
BİNLERCE KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Binden fazla kişi gözaltına alınırken, Kahire'deki El-Fetih Camii'nde 1500 kişi saatlerce mahsur kaldı. Binden fazla kişi gözaltına alınırken, Kahire'de 1500 kişinin mahsur kaldığı El Fetih Camii'ne müdahale yapıldı.
Güvenlik güçlerinin camiye gaz bombalarıyla müdahale ettikleri bildirilirken, dışarı çıkanların gözaltına alındığı belirtildi.
AA’nın bildirdiğine göre dışarıdan ateş açılan Mısır'daki El-Feth Camisi üzerinde helikopterler uçuyor, içeridekiler ile iletişim kesildi. Cami çevresindeki asker, polis ve Baltacılar’ın kuşatması devam ederken içerden çıkmayı başaranlar suç gruplarının saldırısına uğradı.
ÇIKANLARI LİNÇ EDİYORLAR
CİHAN Haber Ajansı'nin bildirdiğine göre, Mısır'da güvenlik güçlerinin kuşatması altındaki Fetih Camii'nden çıkanlar "baltacılar" olarak adlandırılan grubun saldırısına uğradı. Cami kapısında bekleyen eli sopalı baltacılar, cami içinden çıkan kadınlara bile saldırdı.
Yayınlanan görüntülerde abluka altındaki camiden bir bayanın çıktığı görüldü. Polislerin eşliğinden camiden uzaklaştırılmaya çalışan kadına bir anda onlarca baltacının saldırdığı görüntülere yansıdı. Güvenlik güçlerinin güzü önünde kadına sadıran baltacılar ellerindeki sopalarla kadına vurmaya başladı.
Çok sayıda basın mensubunun da kadının linç edilişini görüntülemeye çalıştığı görüntülere yansıdı.
SİLAH SESLERİ GELİYOR
Mısır'ın başkenti Kahire'de göstericilerin içeride mahsur kaldığı Fetih camiinde silah sesleri geldiği bildirildi.
Cami içindeki göstericiler, telefonla televizyonlara yaptıkları bağlantılarda, dışarından içeriye ateş edildiğini ifade etti.
Caminin dışındaki gazeteciler de polisinde camiye doğru ateş açtığını aktarıyor. Caminin içinden de dışarıya ateş edildiği iddia edilirken, henüz bu bilgiler doğrulanamadı.
'MİNAREDEN ATEŞ AÇILDI'
Mısır'ın özel CBC kanalı, El-Fetih Camii'nin bir minaresinden, silahlı kişilerin güvenlik güçlerine ateş açtığını, güvenlik güçlerinin de ateş açarak karşılık verdiğini duyurdu.
Reuters'ın verdiği bilgiye göre, televizyonda yayınlanan görüntülerde, minarede kimliği belirsiz silahlı kişilerle güvenlik güçlerinin çatıştığı görüldü.
CBC, çatışmanın Müslüman Kardeşler örgütü üyeleriyle güvenlik güçleri arasında yaşandığını öne sürdü.
DAVUTOĞLU TEMASLARDA BULUNDU
Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu, camide mahsur kalanların bırakılması için temaslara başladı. Müslüman Kardeşler örgütünün lideri Muhammed el-Bedii'nin oğlunun ise dünkü olaylarda öldüğü bildirildi.
Mısır'ın başkenti Kahire başta olmak üzere birçok kentte düzenlenen 'Öfke Cuması' protestoları, yine kanlı sona erdi. Kahire'de gece yarısına kadar en az 45 kişinin vurulduğu belirtilirken, Mursi yanlılarının üzerine makineli tüfekle ateş açıldığı öne sürüldü.
Askeri helikopterlerin sürekli devriye gezdiği Kahire'nin yanı sıra, Damietta kentinde 8, İsmailiye kentinde 4, diğer kentlerde ise 13 kişinin şiddet olaylarında öldüğü bildirildi.
CAMİDE MAHSUR KALDILAR
Öfke Cuma’sı protestolarında, Kahire’nin Ramses Meydanı’nda bulunan El-Fetih Camii’nde yaklaşık 1500 insan mahsur kaldı. Yerel saatle 19.00 sularında, şiddetten kaçmak için içeride bulunan Mısırlılar ‘güvenli çıkış’ için yardım istedi.
MENA haber ajansının verdiği bilgiye göre, güvenlik güçleri, etrafını kuşatıkları camide ‘silahlı kişilerin bulunduğunu ve içeriden polis ve diğer güvenlik güçlerine ateş ettiklerini’ öne sürdü.
Mısırlı bir doktor, Ahram Online sitesine yaptığı açıklamada, ‘camide bulunan 1500 gösterici ve 31 doktorun güvenli bir şekilde camiden çıkmak için talepte bulunduğunu’ belirtti. Camide bulunan 70 kişinin de yaralı olduğu bildirildi.
Caminin etrafında 5 zırhlı, 10 polis aracının bulunduğu ve içeridekilerin en az 12 saattir yemek yiyemediği öne sürüldü.
Doktor Ahmed Hüseyin, “Güvenlik koridoru oluşturulmasını talep ettik. İnsanlar camiyi terk etmeleri halinde tutuklanacaklarına inanıyorlardı. Dışarıya insan hakları temsilcileri, medya çalılşanları ve doktorların eşliğinde çıkmak istediler” dedi.
AFP haber ajansı ise camideki bir kişiden aldığı bilgiye dayanarak, ‘eşkiyaların içeriye girmesini engellemek için insanların barikatlar kurduğunu’ belirtti.
Caminin içinden görüntüler
DAVUTOĞLU CAMİ İÇİN DEVREDE
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile görüştü ve olaylar için devreye girmesini istedi.
Kutsal mekanlara saygı gösterilmesi ve Kahire'deki Ramses Meydanı'nındaki El Fetih Camii'nde ordunun kuşattığı yüzlerce kişinin bırakılması için girişimde bulunulmasını istedi.
Türkiye'nin maslahatgüzarı Hasip Kaya ise içeride kalan TRT muhabiri Metin Turan ile sürekli irtibat halinde ve gelişmeleri Ankara'ya aktarıyor.
TRT MUHABİRİ DE MAHSUR KALDI
Kahire’nin Ramses Meydanı yakınındaki El Fetih Camii’nde dün yatsı namazından bu yana mahsur kalan TRT muhabiri Metin Turan yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı.
Halen cami içinde olan Turan, “Caminin etrafı Baltacılar, zırhlı araçlar, polis ve keskin nişancılarla çevrili. Dışarı çıkabilmek mümkün değil” dedi.
Cep telefonundan ulaştığımız Turan şunları söyledi:
“Caminin içinde olanları görüntülemek için buraya geldim. Ben içeride görüntü alırken biranda ortalık karıştı ve caminin kapıları kapatıldı. Twitter’dan durumu anlattığımda ‘Bana niye içeride kalıyorsun’ diye sitemler geldi. Ben isteyerek kalmadım ki. Yatsı namazından önce buraya iş yapmaya geldim ama mahsur kaldım.
BALTACILAR KAPIDA
Dışarı çıkmak mümkün değil. Cami kapısının önü Baltacılarla sarılmış durumda. Caminin bir tarafı ve arkası zırhlı araçlarla, bir diğer tarafı da polisle çevrilmiş durumda. Caminin civarındaki binaların üzerlerinde de keskin nişancılar var. Camiden iki kişi çıktı önce Baltacılar tarafından ölesiye dövüldü, sonra da gözaltına alındılar.
TAVŞAN GİBİ AVLIYORLAR
Dışarıda hareketlilik olduğu zaman caminin pencerelerinden bakıyoruz. İnsanlar kaçışıyor. Sanki tavşan avlanıyor gibi insanların üzerine ateş açılıyor. El Cezire televizyonu da camide mahsur kalan insanların serbest bırakılmaları için çağrı yapıyorlar, buraya dışarıdan insanlar gelsin bizleri kurtarsın diye. Ama bu şartlar altında dışarıdan insanların camiye girebilmeleri mümkün değil.
KOLUMA İSİMİMİ VE NUMARAYI YAZDIM
Kurtulmak için dua ediyoruz. Aç susuz durumda bekliyoruz. Camii içinde iki tane priz var. Telefonları şarj etmek için kuyrukta bekliyoruz. Benim de şarjım bitmek üzere. Ne olur olmaz diye ben de koluma ismimi ve haber verilecek telefon numaramı hem Türkçe, hem de Arapça yazdım. Herkes aynı şeyi yapıyor.
“HAKKINIZI HELAL EDİN”
Camide 12 saatten uzun süredir mahsur kalan 500 kişiden biri olan Turan yaşadıklarını Twitter hesabından da bildirdi. Vasiyetini not düşen Turan “hakkınızı helal edin” yazdı.
KAÇMAK İÇİN KÖPRÜDEN ATLADILAR
Kahire'de yaşanan paniğin en ne derece büyük olduğu, kentin zenginlerin yaşadığı bölgesi olarak bilinen Zamalek'ten geçen 15 Mayıs köprüsünde yaşandı.
Televizyonlarda beliren kimliği belirsiz sivil giyimli kişiler in otomatik silahlarla açtığı köprüde, protestoculardan bazıları canını kurtarmak için köprüden aşağı atladı.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER LİDERİNİN OĞLU ÖLDÜ
Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı lideri Muhammed el-Bedii'nin Benu Süveyş'teki evinde yangın çıktığı bildirildi.
Ayrıca, Muhammed el-Bedii'nin oğlu Ammar'ın dünkü gösterilerde öldürüldüğü belirtildi.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ
Olayla ilgili Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Daire Başkanlığı’ndan bir açıklama yapıldı. Gelişmelerin endişeyle takip edildiğinin belirtildiği açıklama şöyle:
Kahire'nin Ramses meydanında bulunan Fatih Camii’nde aralarında bir Türk gazetecinin de yer aldığı yaklaşık 500 kişilik bir grubun güvenlik güçlerince kuşatma altında tutulması endişeyle takip edilmektedir.
İnsan hayatına, kişi onuruna ve kutsal mekanlara saygı gösterilmesi en temel insanî, dinî ve kültürel değerlerden olup, Mısır makamlarının söz konusu değerlerle bağdaşmayacak eylemlerden kaçınmaları beklenmektedir. Fatih Camii'nde bulunan Mısırlı kardeşlerimizin ve vatandaşımızın emniyet içinde salimen camiden ayrılmalarının sağlanması Mısır yönetiminin sorumluluğundadır.
Türkiye, Fatih Camii'ndeki kuşatmanın kan dökülmeden ve insan haklarına saygı temelinde biran evvel sonlandırılması çağrısında bulunmaktadır.
Bu konuda uluslararası örgütlerin ve uluslararası toplumun da devreye girmesini bekliyoruz.
1004 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Mısır İçişleri Bakanlığı, katliama tepki amacıyla dün düzenlenen "Gazap Cuması" gösterilerinde bin 4 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, gözaltına alınanların yanısıra 5 otomatik silah, 15'ten fazla tabanca, 7 el bombası ve 710 mermi ele geçirildiğini iddia etti. Bakanlık daha önce yaptığı açıklamada asker ve polis tarafından gözaltına alınanların sayısını 881 olarak duyurmuştu.
AA’nın haberine göre, Hürriyet ve Adalet Partisi Hukuk Komitesi Başkanı Muhtar el-Aşeri, İçişleri Bakanlığının, göstericilerle birlikte silah ele geçirildiği yönündeki açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ve bu suçlamaların diğer onlarca suçlama gibi yalandan öteye gitmediğini iddia etti.
Aşeri, güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına yönelik katliama gerekçe bulmak için göstericileri silahlı grup olarak gösterme çabası içinde olduklarını söyledi.
Copyright © MYNET A.Ş. Telif Hakları MYNET A.Ş.'ye Aittir.