Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Pasif agresiflerin sık başvurduğu 7 davranış

    Kasamayanların seçimi...

    Rick T Cartman / Mynet Haber

    ‘Uyuyakaldım’cılar... Her şeyi geçiştirenler...

    Hayatımızın her anında karşımızdalar, hattâ zaman zaman günün, iş yükünün yoğunluğundan dolayı biz de bu insanlara dönüşebiliyoruz.

    Örnekleyelim: Önemli bir sunumunuz var ve arkadaşlarınızla çalışmak durumundasınız. Gelin görün ki, sorumlu olduğunuz diğer işler çok ağır ve sunuma vakit ayıramaz durumdasınız. Veya özel hayatınızda toparlamanız gereken mühim sıkıntılar oldu, misal sevgilinizle aranızı düzeltmek için zaman ve kafa harcamak durumundasınız, e sunuma ayrılacak vakit gene kayboldu.

    Bazen de sadece yorgunsunuz, ya da hiçbir şey yapacak keyfiniz yok. E sunum gene yalan oldu.

    Ekip arkadaşlarınıza tüm bunları açıklamak, üzgün olduğunuzu belirtmek ve işi bitirmek için ek süre isteyip ekstra çalışmak bir alternatif.

    Peki anlayacaklar mı?

    Biliyoruz ki önceliklendirmeler insandan insana değişiyor, sizin için çok önemli olan şeyler arkadaşlarınız için üçüncü, dördüncü öncelik olabilir. Uzun uzun anlatacaksınız, projeye kafa yormaya vakit ve enerji bulamadığınıza onları ikna edeceksiniz; hem zaman kaybı, hem de ikna olmayacaklar. Aranız bozulacak, proje takvimi çözümsüz kalacak; hoş değil.

    İşin bir başka boyutu daha var; peki ya arkadaşlarınız haklıysa? Yorgunluğunuzun, tembelliğinizin, zamansızlığınızın sebepleri hakikaten de mühim şeyler değilse?

    Ya gerçekten sadece ‘kasamama hastalığı’ varsa sizde, psikolojideki adıyla ‘pasif agresif’seniz?

    Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu

    Çağımızın, okullarımızın ve ofislerimizin favori kişilik bozukluğu. Bu psikolojik rahatsızlık Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından; engelleyen, sürüncede bırakan, ağırdan alan, geciktiren kişilik olarak tanımlanıyor. Bu tip kişiler kendilerinden başarı istendiğinde karşı koyuyorlar, her zaman bir mazeret öne sürüyorlar.

    Pasif agresif insanların sık başvurduğu davranış biçimlerini sizler için sıraladık. Böylelikle grubunuzdaki o çalışmayan elemana ‘Pasif agresif misin birader?’ diye çıkışabilir, onu ekipten atmak için diğer partnerlerinizi ikna edebilirsiniz.

    1. Yapmak istemedikleri bir şey olduğunda sırtlarını en çok dayadıkları şey, dalgınlıktır.

    Pasif agresif insanlar, dalgın olmasalar bile dalgın olarak görünmeyi tercih ederler. Bir projede çalışmayı reddetmek yerine son dakikada ‘Ay deadline’ı unuttum, ne dalgınım!’ çekerler.

    Sadece proje grubu mu? Örneğin sizinle bir restorana gitmek istemiyordur, ‘o rezervasyon yaptırma’ olayı nedense son dakikada ‘unutulur’.

    2. Muhabbeti geçiştirmek için bolca ‘evet’ sallarlar...

    İnsanlara iyi görünmek, aslında hiçbir şey yapmadığının anlaşılmasını ve insanların öfkesini engellemek için yaparlar bunu, çok nadir hayır derler.

    Bir yere davet edersiniz, ‘mutlaka geliyorum…’ derler. Davet vakti geldiğinde ya hastadırlar, ya çok acil bir işleri çıkmış; mesela halaları vefat etmiştir. Halanın 3. defa vefat ettiğini duyduysanız bir pasif agresifle, üstelik çok aptallarından biriyle karşı karşıyasınız.

    3. Arkadan konuşmayı severler.

    İşte en beter özelliklerden biri. Gerçek fikirlerini dürüstçe paylaşmazlar, bunun yerine sürekli herkes hakkında şikayet etmeyi tercih ederler.

    Bir pasif agresifle konuşuyorsanız mutlaka başkaları hakkındaki şikayetleri dinlersiniz, odak başkalarına kayınca kendi kasamamazlıkları farkedilmez diye düşünürler. Bu davranış yüzünden ilişkiler yara alır, problemler çözülmez, proje ilerlemez...

    4. İşin kötüsü; epey de inatçıdırlar.

    Tabii inatlarını projeyi hızla bitirmeye, sorumlulukları yerine getirmeye değil; getirmemeye yönlendirmişlerdir. Bir işi yapmak istemediklerinde, o işi tamamlamamak için tüm yan yollara başvururlar. ‘Bu projeyle ilgili sıkıntılarım var’ cümlesi yerine, savsaklamayı, sürüncede bırakmayı seçerler.

    5. Darıldıklarında gülümserler...

    Bu insanların negatif duygularının yüz ifadesine vurduklarını pek nadir görürdünüz. Sahte sahte gülümserler, hafif iğneleyici konuşarak negatif hislerini ‘arkadan dolaşarak’ belli etmeye çalışırlar.

    6. Öğrenilmiş çaresizliğe bayılırlar!

    Sevmedikleri bir işi tamamlamak için çaba göstermek diye bir şey yoktur lügatlarında! Bunun yerine ‘Uğraşmanın alemi yok, bununla ilgili hiçbir şey yapamayacağım belli’ cümlesini kurarlar.

    Bu cümlenin komforuyla yayarlar da yayarlar...

    7. Manipülasyonda bir dünya markasıdırlar.

    Tüm bu berbat özelliklere rağmen sizin gibi süper çalışkan insanların da dahil olduğu proje gruplarında halâ yer bulabilmelerinin bir sebebi var.

    Manipülasyonu, insan yönetimini çok iyi becerirler. Kasamaya kasamaya ofiste, sektörde mühim noktalara gelebilirler. Pasif agresif insanlar genelde epey zeki insanlardır...

    _Kaynaklar: eksisozluk.com, psychologytoday.com, wikipedia.org_

    En Çok Aranan Haberler