YEMEK

Seyyar Gurme Lezzet Avında: Eskişehir'de Kesinlikle Ziyaret Etmeniz Gereken 14 Mekan

Eskişehir öğrenciyle memurun harman olduğu bir şehir. Belki madden çok zengin olmasa da genel kültür ve eğitim seviyesiyle manen çok zengin bir şehirdir. Yine kendine özgü çok fazla yemeği olmasa da içinden gastro tur çıkacak kadar da güzel lezzetlere sahiptir. Haydi o zaman genellikle klasik mekanl

Seyyar Gurme Lezzet Avında: Eskişehir'de Kesinlikle Ziyaret Etmeniz Gereken 14 Mekan

Tatlıdil Köftecisi

#Eskişehir'in en eski lokantalarından dördüncü kuşağın işlettiği #Tatlıdil #Köftecisi'ne de uğramadan etmedik. Şehrin #Lezzet haritasında ki sabit yerlerden birisi. #seyyargurme #yolunudeğiştir

A photo posted by Av. Eşref Borça (@seyyargurme) on

Eskişehir'in neredeyse Cumhuriyet ile yaşıt mekanlarından , hep aynı yerinde gerçekten de tatlı dilli personeliyle dördüncü kuşağın görevde olduğu klasik şehir köftecilerinden birisidir. Mekanda köfte, piyaz, şıra ile ekonomik ve aynı zamanda lezzetli bir öğlen yemeği yiyebilirsiniz.

Arifiye Mah. Yandaş Sokak No:19 Eskişehir
Telefon : 0 222 234 75 24


Doyuran Kahvaltı Salonu

Sabah kahvaltısı için birden fazla opsiyon düşünülebilirse de klasik kahvaltı için bence ilk tercih Doyuran Kahvaltı Salonu olacaktır.
Şehrin merkezinde Reşadiye'nin bir ara sokağında ki bu salaş mekanda yapacağınız kahvaltıda yiyeceğiniz her türlü ürün sizi ziyadesiyle memnun edecektir. Pastırmalı yumurtası imza ürünü olan bu küçük mekan için özellikle hafta sonları bir süre sıra beklemeyi de göze almanız gerekecektir.

İstiklal Mahallesi, Demirciler Sokak, No:7/A,
Odunpazarı/Eskişehir
Telefon: (0222) 230 51 64


Meşhur Çorbacı Mahir

Şehrin merkezinde sıcak sularda yer alan Çorbacı Mahir'in tarihi çok eskilere, 1933 yılına dayanıyor. O gün bugündür şehre hizmet ediyorlar hem de babadan oğula. Çorbacı Mahir'de adından anlaşılacağı üzere favori ürünler çorba olsa da közde pişmiş pirinç pilavından tutun birçok yemek de öğlen yemeği için hazırlanıyor. Geleneksel tarifiyle kuzu ayak paçayı tercihen yoğurtlu veya yoğurtsuz içtikten sonra dilerseniz közde pişen pirinç pilavı ve kuru fasulye veya menüde ki yemeklerden de tadabiliyorsunuz.


Abdüsselam (Balaban) Kebap

Abdüsselam Kebap adını ağzımıza aldığımızda Kebapçı Kerim'den bahsetmezsek bu yazı başladığı yerde biter. Hem benim çocukluğumun hem de belki babamın dahi çocukluğunun efsane mekanıdır. Eski Taşbaşı Çarşısı'nın sıra sıra dükkan olduğu dönemde yan yana birkaç dükkanın birinde pişer diğerlerinde de yenirdi. Bir gün gelip bu müessese kapandığında her ne kadar Kebapçı Kerim'in oğlu bir deneme yapsa da bu deneme maalesef başarısız olur. Sonrasında ise eski çalışanlardan Necdet Gengeç Abdüsselam'ın bugün olduğu yerde faaliyete geçer ve eskiyi aratmayacak seviyede işi devam ettirir. Özünde bildiğimiz yoğurtlu kebaplara benzese de pidenin formu, kemik suyuyla ıslatılması, bol tereyağı ve sosu ile farklılaşıyor balaban kebap. Balaban aslında tatarca da büyük demek ve dolayısıyla bu kebabın servis edildiği tabaklar da porsiyon da çok büyük. Lokum gibi şiş ile köfteyi ister sade ister karışık yiyebileceğiniz mekanda kebapları yoğurtlu veya tamekli (salçalı) yoğurtlu isteyebileceğiniz tüyosu da benden size ekstra olsun.

Adres : Arifiye Mahallesi Belediye Sokak No:11/7 Eskişehir
Telefon : +90 222 231 1444


Alpu Çibörek

Adının çibörek mi çiğbörek mi olduğu tartışmalarının nihayete erdiği Eskişehir'de, herkes çibörek olduğu konusunda hemfikir. Tatarlara özgü Çibörek, yuvarlak açılan hamurun içerisine koyulan bol soğan ve karabiberli kıyma iç harcının yarım ay şeklinde katlandıktan sonra çöven de denilen döküm kazan da pişirilmesi ile yapılır. Porsiyonunda 5 adet olan çibörek'ten en az 2 porsiyon yemeden kalkılmaz.

Muttalip Cad. Mamure Cami Karşısı, Eskişehir


Kebapçı Hüsmen

Hüsmen Amca yoğurtlu kebabı Bursalılardan öğrenmiş Eskişehirlilere tanıtmıştır. Öncelikle mekanın çok salaş olduğunu nizam-intizam ve hijyen meraklılarına belirtmek durumundayım. Eğer Atatürk sevdalısıysanız üst kata çıkınca tüm bildiklerinizi unutur, hülyalara dalarsınız. Çünkü üst kat Atatürk fotoğraflarıyla doludur.

Mustafa Kemal Paşa Mah. Ferahiye Cad. No:3/A (Bayatpazarı) Eskişehir
0 222 233 2660


Tanınmış Helvacı (Sefilliler)

Şehrin en merkezi bölgesi olan Köprübaşı civarında gezerken uğrayabileceğiniz lezzet duraklarından birisi de Tanınmış Helvacı'dır. Ünü şehir dışına taşan helvacıdan klasik tahin helvasının yanı sıra yaz helvası, tahin, pekmez ve haşhaş gibi ürünleri rahatlıkla alıp evlerinize götürebilirsiniz.

Deliklitaş Mah. Değirmen Sok. No:34/B, Eskişehir

0222 2311413


Karakedi Bozacısı

Tanınmış helvacıya çok yakın konumda bulunan Karakedi Bozacısı bence yeme içme konusunda Eskişehir'in en önemli markalarından birisidir. Türkiye'de yaygın olarak alışılan tüketim şekline aykırı olarak kaşıkla tüketilen bu boza tadanlarda bağımlılık yapar. Mayalı bir içecek olması nedeniyle de seyahate çok da müsait olmayan bozayı aynı gece tüketmek üzere ya da biraz ekşimiş olarak tüketmeyi göze alıyorsanız ertesi gece için yanınıza alıp sevdiklerinize götürebilirsiniz.

Arifiye Mahallesi, Köprübaşı Caddesi, No 46, Eskişehir

0222 231 12 31


Mazlumlar Muhallebicisi

Mazlumlar, hani büyüklerin anlattığı eskiden biz muhallebicilerde buluşurduk dediği muhallebicilerden. Annemlere, babamlara hizmet vermişler zamanında sonra da kapanıp gitmiş. Eskişehir'de ki sebze halinin gençlik merkezine dönüşmesi ile de yeniden açıldılar. Tüm sütlü tatlıların yanında artık nostaljik sayılabilecek su muhallebisinin tadına bakmak ve eski sebze halinin Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından sosyal hayata nasıl katıldığını görmek için ziyaret edebilirsiniz.

Haller Gençlik Merkezi No:23 Eskişehir


Müze de Cafe

Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi’nin içinde yer alan Müze de Cafe maksat ihtiyaç görülsün mantığıyla değil lezzet için neler yapabiliriz felsefesiyle çalıştırılan bir mekan. Müzeyi gezmek üzere gittiğinizde rahatlıkla karnınızı doyurabileceğiniz, bir kahve veya çayın yanında tatlınızı yiyip soluklanabileceğiniz mekanda güzel vakit geçirebilirsiniz.

Sabahı, öğleni hatta öğleden sonrayı da hallettiniz. Geldik akşam üstüne hatta geceye.. Buraya çok yazmak isterdim fakat Eskişehir'in gece hayatına bir dönem damga vurmuş Bomanti İsmail malesef kapandı.

Şimdilerde ise gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğimiz mekanlardan;


Kör Kamil

Mekan Eskişehir'in ve Türkiye'nin eski ve geleneksel meyhanelerinden birisi. Dekorasyonuyla değil lezzetleri ön plana çıkaran yapısıyla ağırlıklı olarak Eskişehirli erkeklere hizmet verirken son yıllarda popüler olmasıyla birlikte kadın müşterileri ve müdavimleri de olmaya başlamıştır. Meze dolabında beyin söğüş, yoğurtlu kızartma, sarmısaklı yoğurtlu bakla ve barbunya pilakisi öne çıkan mekanda bahar aylarında yapılan kuzu kelleyi ayırtmadan yiyebilmek mümkün olmadığı için ise ayrı bir mücadele gerekiyor. Meyhane nasıl olur, geleneksel meyhane nedir diyenlerin mutlaka uğraması gereken duraklardan birisi olan Kör Kamil için hafta sonları rezervasyon şart.

Arifiye Mah. İki Eylül Caddesi No: 23, Eskişehir

Telefon : 02222316011


Mezze

Eskişehir gastronomisine değer kattığını düşündüğüm Mezze Restoran, özellikle Cunda ve Ege'nin meşhur ve sevilen mezeleri ile önce Eskişehirlilerin sonra da ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmiştir. Bu arada uzun zamandır dilden dile söylenen İstanbul'da da açılacağına dair söylentilerin 2017'de gerçekleşeceği sahipleri tarafından artık somut olarak doğrulanmaktadır.

Merkez : Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Cad. Nazım Hikmet Sok. No:2, Eskişehir

Şube : Yenibağlar Mah. Cihanpınar Sok. No:2/b, Eskişehir


Onur İşkembe

Gece hayatı hareketli olan şehrin bu ününü tamamlayan bir de çorbacısı var. Gece nerede başlamış olursa olsun Onur İşkembe'de biter Eskişehir'de. Üzerine çok kızgın fakat bol tereyağ boca edilen bir çok çeşit çorbanın yanında kendinize kavurma ve pilav ziyafeti de çekme şansınız var.

Hoşnudiye Mah. Cengiz Topel Cad. No:49/A, Eskişehir

0216 3140001


Pino ve Köfteci Ali

Eskişehir'de ki yemek seçeneklerinden bana ait en özel anların geçtiği Köfteci Ali ve Pino'dan bahsetmeden geçemeyeceğim. Her ne kadar çocukluk lezzetlerim olarak kaldıysa da; Izgara üzerinden köfte yemek için Köfteci Ali'yi, kendi yaptıkları Rus (Amerikan) salatasını tadabilmek için ise Pino'nun hamburgerlerini size tavsiye edebilirim. Odun Pazarı'nda Eskişehir simidi yemeyi de unutmayın

Memleketim Eskişehir, her gidişimde yeniden yaşadığım, çocukluğum, ilk gençliğim ömrümün başı. Giden mutlu olsun, bizim yediğimizi yesin, içsin vakti varsa da aşağıdaki yerleri gezsin;

**1. Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

  1. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
  2. Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi
  3. Kentpark
  4. Sazova Bilim ve Kültür Parkı
  5. Porsuk'ta Gondol Keyfi,
  6. Eskişehirspor maçı
  7. Odunpazarı**

    Chef GPT
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler