HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Suriye'deki şiddetten kürtler galip çıkar"

Independent'in tanınmış yazarı Patrick Cockburn, Suriye'de şiddetten bir tek Kürtlerin kazançlı çıkabileceğini savundu.

"Suriye'deki şiddetten kürtler galip çıkar"

LONDRA(ANKA) - Suriye'de yoğunlaşan şiddetten bir tek Kürtlerin galip çıkabileceği uyarıları yapılıyor. İngiliz İndependent gazetesinin tanınmış yazarı Patrick Cockburn, Türk hükümetini, Kürt sorunu konusunda "taviz yerine baskı"yı tercih ettiğini öne sürererek eleştirirken "Bir gün Türkiye, Suriye'de müdahalesinden pişmanlık duyabilir" sözlerini kullandı. Bu arada analizde "Gerçek korku, Suriye'nin bölünmesi değil, Kürtlerin birleşmesi" görüşüne de yer verdi.

İndepedent gazetesinin yazarı Patrick Cockburn, Suriye'de etnik ve mezhepsel çatışma olasılığını, "Suriye'de şiddet yoğunlaşırken tek bir galip olabilir: Kürtler" başlıklı bir analizde değerlendirdi.

-"ANKARA OLUP BİTENLERİ ARTAN KAYGIYLA İZLİYOR"-

"Esad, kuvvetlerini Türk sınırındaki bölgelerden çekerken Ankara olup bitenleri artan kaygıyla izliyor" diyen Cockburn, analizinde Suriye'de çeşitli etnik ve mezhepsel gruplar arasında çatışma çıkması kaygısını vurguladı.

Suriye'de eş zamanlı üç ihtilaf yaşandığını belirten Cockburn, bunları, "halk, otokrasiye karşı", "Sünniler, Şiilere karşı" ile "ABD, İsrail ve Suudilerin liderliğindeki koalisyon, İran ve müttefiklerine karşı" şeklinde sıraladı.

-"KÜRTLERİN POZİSYONU TÜRKİYE'NİN İSTİKRARI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"-

İndependent yazarı, Suriye'deki son gelişmelerin öneminin, Kürt milliyetçiliğinin Ortadoğu siyasetinde başlıca güçlerden biri olduğu dikkate alındığında daha iyi anlaşıldığını belirterek "Irak ve Türkiye'deki Kürt azınlıklarının pozisyonu bu ülkelerin istikrarı için çok önemlidir" yorumunu yaptı.

-"ERDOĞAN TAVİZ YERİNE BASKIYI TERCİH ETTİ-"

Irak'taki özerk Kürt Bölgesel Yönetimi'nin pratik olarak BM'deki çoğu devletten siyasi, askeri ve finansal olarak daha güçlü olduğuna dikkat çekilen analizde şöyle devam edildi:

"Suriyeli Kürtler, Irak'ta olduğu gibi bağımsızlığa yakın bir özerklik statüsünü elde etmeyi başarırsa Türkiye, güneydoğusundaki kendi Kürt azınlığına benzer bir statüyü nasıl reddedebilecek? PKK'nın gerilla savaşı başlattığı 1984'den bu yana geçen süre içinde Ankara isyancıları, siyasi ya da askeri olarak bastıramadı. Son iyi yılda da Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, ileri görüşlü olmayan bir yaklaşımla taviz yerine baskıyı tercih etti."

-"GERÇEK KORKU, SURİYE'NİN BÖLÜNMESİ DEĞİL KÜRTLERİN BİRLEŞMESİ"-

Patrick Cockburn "Bir gün Türkiye, Suriye'deki müdahalesinden pişmanlık duyabilir. Türkiye, PKK Kuzey Suriye'de kontrol elde ederse bölgeyi işgal etmekle tehdit ediyor ancak hareketi yurt içinde yok etmeyi başaramadığına göre yurt dışında başarması olasılığı pek yok ve daha büyük bir kargaşa içinde olur" savlarını dile getirdi.

Washington, Ankara, Bağdat ve başka yerlerde Ortadoğu'daki "siyasi satrancın" birden beklenmedik biçimde değişmesinin alam verici olduğunu belirten Cockburn, analizine, Türkiye'deki Kürtler konusunda uzman olarak nitelediği, National Interest desgisinden Aliza Marcus'un "Gerçek korku, Suriye'nin bölünmüş olması değil, Kürtlerin birleşmesi" sözlerini aktararak nokta koydu.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler