HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Alman basınından 'Türk generallerden iltica başvurusu' iddiası

Almanya'da art arda iltica talepleri' iddiası... Alman Bild gazetesi, önceki gün iki üst düzey Türk askerinin Almanya'ya iltica başvurusunda bulunduğunu yazdı. Bild gazetesi, bu kişilerin Frankfurt Havaalanı'nda iltica başvurusunda bulunduklarını ileri sürerek, 15 Temmuz darbe girişimine dahil oldukları düşünülen iki Türk general olduğunu ve sığınma başvurularının ilk değerlendirmesinin ardından Giessen bölgesindeki geçici yerleşim bölgelerine gönderileceğini yazdı.

Alman basınından 'Türk generallerden iltica başvurusu' iddiası

Almanya'nın kısa süre önce 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ülkeye sığınma başvusunda bulunan Türk subaylarından bir kısmına sığınma hakkı temin etmesi, Türkiye tarafından sert tepkiyle karşılanmıştı.

Türkiye, İncirlik Hava Üssü'nde bulunan yaklaşık 260 Alman askerini ziyaret etmek isteyen Alman vekillerin talebine olumsuz karşılık vermişti.

ALMANYA İLTİCA TALEPLERİNİ NEDEN KABUL ETTİ?

Almanya'nın, üst düzey Türk ordu mensuplarının iltica başvurusunu kabul etmesi Ankara'nın tepkisine yol açtı. Benzer kararların devamının gelmesi bekleniyor. Peki Berlin'in kararında rol oynayan etkenler neler?

Almanya'ya iltica talebinde bulunan, aralarında üst rütbeli Türk askerlerin de bulunduğu kamu görevlilerine iltica hakkı tanınması, Berlin ile Ankara arasında yeni bir gerginliğe yol açtı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, “15 Temmuz hain darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ’yle bağlantılı bazı eski askeri personelin iltica başvurularının Almanya tarafından kabul edilmesini esefle karşılıyoruz” sözlerine yer verdiği sert bir açıklamayla tepki gösterirken, duyulan rahatsızlığın diplomatik girişimlerle de Alman hükümetine iletildiği öğrenildi.

DW Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, Alman makamlarının aylarca süren bekle-gör yaklaşımının ardından iltica başvurularına olumlu yanıt vermeye başlamasında bir dizi gelişme etkili oldu.

ALMANYA ÖNCE BEKLEDİ

Edinilen bilgilere göre, Federal Göç ve Mülteci Dairesi’nin iltica talepleriyle ilgili kararlarına yön veren, ülkelerdeki durum hakkındaki değerlendirme raporları her yıl yaz aylarında güncelleniyor.

Geçtiğimiz yıl, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, Türkiye hakkındaki genel değerlendirme raporunun gözden geçirilmesi ertelendi, önce gelişmelerin yakından izlenmesi kararlaştırıldı.

Bu süre zarfında, aralarında üst rütbeli askeri personel, diplomat ve diğer kamu görevlilerinin de bulunduğu kişilerin iltica başvuruları tek tek değerlendirmeye alındı, ancak acele karar vermekten kaçınıldı ve öncelikli olarak sürecin ne yönde gelişeceğinin beklenmesi kararlaştırıldı.

DIŞİŞLERİ'NDEN ALMANYA'YA İLTİCA TEPKİSİ

Türk Dışişleri Bakanlığı, darbe girişimine katılmakla suçlanan bazı eski ordu mensuplarına iltica hakkı tanıyan Almanya'yı "müttefikliğin gereklerini gözardı etmekle" suçladı.

MAYER: İLTİCALARIN KABUL EDİLMESİ KAÇINILMAZ

Türkiye’deki darbe soruşturmalarının kapsamının genişlemesi, darbeyle ilgisi olmayan muhalif ve eleştirel kesimlere yönelmesi, "siyasi baskının adeta bir politikaya” dönüşmesi üzerine Alman hükümeti endişelerini, gerek ikili temaslarla, gerekse kamuoyu açıklamalarıyla Ankara’ya iletti.

Ancak girişimlerden sonuç alınamaması, olağanüstü halin uzatılması, Türkiye’den sanatçı, gazeteci ve akademisyen gibi farklı kesimlerden iltica başvurularının da artması sonucunda, Türkiye ile ilgili değerlendirme raporu yeniden masaya yatırıldı ve geçtiğimiz senenin sonuna doğru yeniden kaleme alındı.


En Çok Aranan Haberler