HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İsveç'te sol blok, hükümet kurma arayışında

STOCKHOLM (AA) - İsveç'te 8 yıldır iktidarda olan Muhafazakar Parti'ye karşı galip gelen Sosyal Demokrat Parti hükümet kurma konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Sol Parti'nin taleplerini aşırı bulan Sosyal Demokrat Parti Başkanı Löfven, sağ bloktan destek arayışında.

Pazar günü yapılan seçimde yüzde 31,2 oy alan Stefan Löfven liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti, 8 yıl aradan sonra hükümet kurma fırsatını yakaladı.

Löfven'in partisi seçimin galibi olmasına rağmen sol bloktaki üç partiden biri olan Yeşiller ve Çevre Partisi'nin oy oranı yüzde 6,8'de kaldı. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 10'u yakalayan ve bu seçimde üçüncü parti olması beklenen Yeşiller ve Çevre Partisi'nin yanı sıra yüzde 4 barajı aşması beklenen Feminist Parti de yüzde 3,1'de kaldı. Bu durum nedeniyle sol blok toplamda yüzde 50 oy oranına ulaşamadı. 349 üyeli parlamentoda 160 sandalye elde eden sol blok, parlamentodaki çoğunluk sayısına ulaşamadığından Sosyal Demokrat Parti'nin sağ partilerle ortaklık yapması bekleniyor.

Çoğunluğu elde edemeyen sol blokta ayrıca Sol Parti ile pazarlıkların tıkandığı bildirildi. Yüzde 5,7 oy alan Sol Parti, hükümet kurma görüşmelerinde çok sayıda bakanlık istediğinden Löfven, bu partiyle ittifaktan vazgeçerek sağ bloktaki küçük partilerle görüşüyor.

Öte yandan Başbakan Fredrik Reinfeldt seçim başarısızlığı üzerine partisinin genel başkanlığını da bırakacağını açıkladı.

- Kaplan sonuçları değerlendirdi-

Yeşiller ve Çevre Partisi Grup Başkanı Mehmet Kaplan, seçim sonuçlarını AA muhabirine değerlendirdi.Seçimi, iktidarın mağlubiyeti ve Muhafazakar Parti'nin ciddi oy kaybı ile aşırı sağcı İsveç Demokratlarının oylarını artırması olarak görmek gerektiğini ifade eden Kaplan, "Başbakan istifasını verdi. Parti başkanlığından da çekileceğini söyledi. İlkbaharda yapılacak kongrelerinde yeni bir başkan seçmeleri gerekiyor" dedi. Seçimin en önemli ikinci sonucunun da aşırı sağcı partinin çıkışı olduğuna değinen Kaplan, Muhafazakar Parti'nin bazı seçmenlerinin aşırı sağa kaydığını ve İsveç Demokratlarının asıl büyümeyi taşrada gerçekleştirdiğini bildirdi. Kaplan, İsveç'teki 8 partiden 7'sinin hiçbir şekilde aşırı sağcı İsveç Demokratları ile çalışmak istemediğini, bunun sevindirici bir durum olduğunu kaydetti.

Partisinin durumuna da değinen Kaplan, oylarının kendilerine en yakın parti olan Feminist Partisi'ne kaydığını anlatarak, "Bizim partiden onlara kaymalar oldu. Yüzde 4 barajını aşarlar zannediyorduk. Maalesef yüzde 3,1'de kaldılar ve parlementoya giremediler" diye konuştu.

- Görüşmeler

Parti olarak pazar gecesi toplantı yaptıklarını ve seçimin ertesi gününden itibaren hükümete girme konusundaki görüşmelerin başladığını aktaran Kaplan, şunları söyledi: "Ben de pazarlık grubunun içindeyim. Stockholm, Yeşiller'in güçlü olduğu bölgedir. Stockholm'de oylarımızı büyük miktarda arttırdık. Öncelikle göçmen kökenlilerin bölgelerinde büyük artış var. Pazarlık grubunda bu yönden çok kuvvetliyiz. İki ayrı pazarlık var. Biri hükümet pazarlığı, diğeri Stockholm Belediyesi pazarlığı. Belediye için toplantı yaptık. Hükümet pazarlığı için ise Sosyal Demokrat Parti Başkanı Stefan Löfven, eş başkanlarımızla görüşüyor. Şu anda bir çok belirsizlik var. Ancak Löfven'in başkanlığında kurulacak hükümetin içinde kesinlikle Yeşiller ve Çevre Partisi olacak."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler