HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zombi salgını 100 gün içinde insanlığın nüfusunu 273’e indirebilir

Leicester Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre zombi salgını filmlerde ve dizilerde gördüğümüzden çok daha kısa sürede dünyanın sonunu getirebilir.

Zombi salgını 100 gün içinde insanlığın nüfusunu 273’e indirebilir

Öğrenciler makaleleştirdikleri araştırmada ‘SIR modeli’ denilen bir algoritma kullandı. Leicester Üniversitesi Özel Fizik Konuları Dergisi’nde yayınlanan makale ‘zombileri’ bir metafor olarak kullanan ilk makale değil. Aralık 2015’te Britanya’da yayınlanan The Lancet isimli bir tıp dergisinde de ‘Zombi enfeksyonu: epidemioloji, tedavi ve önlemler’ başlıklı bir makale yayınlanmıştı. Ayrıca Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin blog’unda zombiler gerçek bir sağlık felaketini anlatmak üzere bir metafor olarak kullanılmıştı.

Leicester Üniversitesi’nde gerçekleştirilen analizde bir zombinin günde bir insana enfeksyon bulaştırması ihtimali %90 kabul edildi. Bu oran Ortaçağ’da Avrupa’yı saran Kara Veba’nın iki katı.

Araştımacılar her zombinin beslenmeden yaklaşık 20 gün yaşayabileceğini hesapladılar.

7,5 milyarlık günümüz dünya nüfusundan yola çıkan öğrenciler tek bir zombiden kontrolden çıkmış bir salgına dönüşen süreyi de 20 gün olarak hesapladı. Yürütülen simülasyonda coğrafi izolasyon faktörü göz önünde bulundurulmadığında dünyadaki insan nüfusu 100 gün içinde 181’e düşüyor ve zombi nüfusu 190 milyona çıkıyor.

Hesaba coğrafi izolasyon katıldığında sonuç insanlık için azıcık daha iyi. Zombilerin bulundukları bölgeden bir sonrakine geçmesi için en az 100 bin insana enfeksyon bulaştırması gerektiği varsayıldığında 100. gün sonunda hayatta kalan insan sayısı 273’e yükseliyor.

Öğrenciler yayınlanan makalede insanların zombileri öldürebileceğini özellikle hesaba katmadıklarını belirtiyor. Öte yandan belli bir süre sonra zombilerin nüfusu arttıkça enfeksyon bulaştırabilecekleri insan sayısı azalacağından dolayı salgının ivmesinin belli bir süre geçtikten sonra yavaşlaması bekleniyor.

Öğrenciler bir sonraki makalelerinde bu durumu ele alıyor ve biraz daha gerçekçi bir senaryo yazıyor. İkinci senaryoda zombilerin yaşam süresini 1 yıla çıkarsalar da her insanın gün başına bir zombi öldürme ihtimalini %10 olarak belirliyor. Ayrıca insanların üremesini de hesaba katıyorlar. Doğurgan dönemindeki kadınların 3 yılda bir yeni bir bebek doğurabileceğini varsayıyorlar.

Bu senaryo insanlık için biraz daha umut verici. Bu modele göre insanlık birkaç yüz kişiye inse de zombilerin tamamı 1000 gün sonra ölüyor. Salgın başladıktan 10 bin gün sonra insanlık yeniden ayakları üzerinde durabilecek konuma gelebiliyor.

Kaynak: livescience.com

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler