HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2013'ün en önemli olayları

AFP 2013 yılında dünyada öne çıkan olayları fotoğraflarla derledi.

2013'ün en önemli olayları

AFP 2013 yılında dünyada öne çıkan olayları fotoğraflarla derledi.

Mandela'nın ölümü

Hayatını, siyahlara yönelik ırk ayrımcılığıyla mücadeleye adayan Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela, 95 yaşında hayatını kaybetti.


Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, Mandela'nın, evinde "huzur içinde" yaşamını yitirdiğini belirtti.


Filipinler'deki tayfun

Güney Pasifik ülkesi Filipinler'i "Haiyan Tayfunu" vurdu. Saatteki hızı 235 kilometreye çıkan tayfun nedeniyle binlerce kişi taşınmak zorunda kaldı.


Filipinler'deki tayfun

Filipinler'i vuran Haiyan tayfunu sebebiyle ülkenin merkezindeki Tacloban kentinde binlerce kişi hayatını kaybetti. Bu arada Başbakan Erdoğan, tayfun felaketi nedeniyle Filipinler Devlet Başkanı'na taziye telgrafı gönderdi ve Filipinler hükümetine her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını bildirdi.


Cleveland kaçırılma olayı

ABD'de kaçırdığı 3 kadını 10 yıl boyunca evinde alıkoyan ve tecavüz eden 53 yaşındaki Ariel Castro, ömür boyu hapis cezası verildi. Zanlı mahkemedeki ifadesinde, kendini "Ben bir canavar değilim, hastayım" sözleriyle savundu.


Cleveland kaçırılma olayı

1 Ağustos'ta yapılan duruşmada, 2002-2004 yılları arasında farklı zamanlarda kaçırdığı Amanda Berry, Gina Dejesus ve Michelle Knight'a defalarca tecavüz eden Castro'ya, işlediği en ağır suçtan ömür boyu hapis cezası verilmiş, bu cezaya, diğer suçlar için bin yıl daha eklenmişti. Hapse atılan Ariel Castro hapisanede kendini asarak intihar etti.


Malala Yusufzay vurulma olayı ve sonrası

Avrupa Parlamentosu'nun her yıl insan hakları alanında verdiği Sakharov Ödülü'ne 16 yaşındaki Pakistanlı Malala Yusufzay layık görüldü. ABD'nin küresel izleme skandalını ortaya çıkaran Edward Snowden da aday gösterilmişti.


Malala Yusufzay vurulma olayı ve sonrası

Taliban, geçtiğimiz yıl öldürmeye çalıştığı genç aktivist Malala Yusufzay’ın hala hedefinde bulunduğunu belirtti.


Suriye'deki iç savaş

2013'te dünya gündeminden düşmeyen konu yine Suriye'deki iç savaştı.


Suriye'deki iç savaş

Savaş Suriye'nin yanısıra başta Türkiye ve diğer komşu ülkeler olmak üzere tüm bölgeyi etkiledi.


Mısır'daki olaylar

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevden uzaklaştırılması ve hapse atılması sonrası gerginlik sürekli tırmandı.


Mısır'daki olaylar

Müslüman Kardeşler ve Muhammed Mursi destekçileri meydanlara dökülürken, polis ve ordu göstericilere müdahalelerde bulundu. Olaylar sırasında çok sayıda gösterici hayatını kaybetti ve yaralandı.


Yunanistan'daki kriz

Hükümetin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle Yunan halkı protesto gösterileri gerçekleştirdi.


Yunanistan'daki kriz

Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizi kemer sıkma politikalarını da beraberinde getiriyor. 2014 yılı sonuna kadar işine son verilecek memurların sayısının 26 bini bulması bekleniyor. Hükümet, işten çıkarılacak ilk 5 bin memur sayısına okul bekçileri ile belediye zabıta teşkilatını lağvederek ve Yunan Devlet Televizyon Kurumu ERT'yi yeniden yapılandırarak ulaşmayı umuyor.


ABD'deki ekonomik kriz

ABD'de Demokratlar ve Cumhuriyetçiler bütçe konusunda yeni bir plan üzerinde anlaşmaya varamadı. Obama zorunlu olmayan tüm federal hizmetleri kapatmak zorunda kaldı.


ABD'deki ekonomik kriz

Bu durumun ABD ekonomisine günlük maliyetinin 300 milyon dolar olduğu belirtiliyor.


Kenya - Nairobi saldırısı

Kenya'nın başkenti Nairobi'de bir alışveriş merkezine Eş-Şebab militanları tarafından düzenlenen silahlı saldırıda 67 kişi hayatını kaybetti 175 kişi de yaralandı.


Kenya - Nairobi saldırısı

Kenya ordusu, bu terörist saldırıya misilleme olarak, Somali'de Eş-Şebab militanların eğitim aldığı bir kampın bombalandığını açıkladı.


Costa Concordia'nın enkazı kaldırıldı

İtalya'nın Giglio Adası açıklarında geçen sene Ocak ayında kayaya çarpıp bir kısmı suya batan Costa Concordia yolcu gemisinin enkazı kaldırıldı.


Costa Concordia'nın enkazı kaldırıldı

İtalya'nın batısındaki Giglio Adası açıklarında 13 Ocak'ta kayalıklara çarpan Costa Concordia'nın enkazı uzun bir süre kaldırılmayı beklemişti.


Hindistan'daki toplu tecavüz olayları

Hindistan'ın Delhi kentinde 23 yaşındaki bir öğrenci, seyahat ettiği otobüste toplu tecavüze uğradı ve ardından hayatını kaybetti. Bu olaydan bir ay sonra Hindistan'da bir başka genç kadın, otobüste tecavüze uğradı. Olayla ilgili kadını kaçıran otobüs sürücüsü, muavini ve 4 kişi gözaltına alındı.


Hindistan'daki toplu tecavüz olayları

Bir başka tecavüz olayı da İsviçreli turistlerin başına geldi. Kamp yapan çifte saldıran 8 kişilik grup, 39 yaşındaki kadına tecavüz etti. Tüm bu tecavüz olaylarına Hindistan halkı sokaklara çıkarak tepki gösterdi.


Çin'deki depremler

Çin'in güneybatısını vuran 6,6 büyüklüğündeki depremde 208 kişi öldü, 8 binden fazla kişi de yaralandı.


Çin'deki depremler

Kırsal alanda birçok ev yıkıldı ya da hasar gördü. Dağlık bölgedeki depremde toprak kayması sonucu birçok yol da kapandı.


Brezilya'daki Dünya Gençlik Günü

Katolik Kilisesi tarafından farklı ülkelerde, her iki üç yılda bir düzenlenen Dünya Gençlik Günü kilisenin lideri Papa Francis’i ağırlayan Brezilya’da kutlandı.


Brezilya'daki Dünya Gençlik Günü

Rio de Janerio şehrindeki Copacabana sahiline akın eden on binlerce genç, salıyı çarşambaya bağlayan geceyi şarkılar söyleyerek ve dualar ederek geçirdi. İzdiham nedeni ile şehirde ulaşım yaklaşık iki saat boyunca kilitlendi.


Prens George'nin doğumu

İngiltere Prensi Williams ve eşi Cambridge Düşesi Kate Middleton ilk çocuklarını kucakladı. Minik prense George ismi verildi.


Prens George'nin doğumu

Londra'daki St. Mary's Hastanesindeki doğuma ilişkin ilk açıklama, çiftin resmi konutu Kensington Sarayı'ndan yapıldı. İlerleyen saatlerde de kraliyet geleneğine göre, Kraliçe 2. Elizabeth'in resmi konutu olan Buckingham Sarayı'nın önüne doğumla ilgili duyuru asıldı.


Brezilya'daki hükümet karşıtı olaylar

Brezilya'da toplu taşıma ücretlerine yapılan zammı protesto eden gruplar, sokakta polisle çatıştı. "Gezi"den ilham alan eylemciler, "Aşk bitti, Türkiye burada" sloganları attı. Bazı eylemciler Türk bayrakları taşıdı.


Brezilya'daki hükümet karşıtı olaylar

"Serbest Geçiş Hareketi" adı verilen gösterilerde, protestocular zamların enflasyona göre belirlenmesi talep ediyordu.


Snowden davası

ABD Adalet Bakanlığı, halen Hong Kong'da olduğu tahmin edilen 29 yaşındaki eski CIA çalışanı Edward Snowden hakkında, Virginia eyaletindeki federal mahkemede suç duyurusunda bulundu.


Snowden davası

Edward Snowden Amerika Birleşik Devletleri'nin 30'dan fazla ülkenin diplomatik temsilciliklerini ve milyonlarca kişiyi yasadışı yollarla takip ettiğini ortaya çıkardı.


Gezi Parkı olayları

Gezi Parkı olayları, hükûmetin, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan ve sadece umumi hizmette kullanılmak koşulu ile tapuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilmiş olan Taksim Gezi Parkı'na İstanbul 6'ncı İdare Mahkemesi ve 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı olduğu halde Topçu Kışlası'nı Taksim Yayalaştırma Projesi çerçevesinde imar izni olmadan yeniden inşa etmesini engelleme eylemi olarak başladı.


Gezi Parkı olayları

Polisin Gezi Parkı'nda bulunan göstericilere 29 Mayıs orantısız güç kullanımı sonucunda Taksim ve çevresinde başlayan protesto gösteriler, önce İstanbul geneline ardından da tüm Türkiye geneline yayıldı.


Oklahoma kasırgası

ABD'nin Missouri eyaletinde Joplin kentini vuran kasırga 122 kişi hayatını kaybetti.


Oklahoma kasırgası

Yetkililer, ABD'de yaklaşık son 60 yılda en fazla ölüme yol açan tek hortumda, Joplin'de 750'den fazla kişinin de yaralandığını söyledi.


Bangladeş'teki bina çöküşü

Bangladeş'in başkenti Dakka'da 24 Nisan'da çöken 8 katlı bir binanın çökmesi sonucu binden fazla tekstil işçisi hayatını kaybetti.


Bangladeş'teki bina çöküşü

8 katlı Rana Plaza'daki 5 konfeksiyon atölyesinde 3 binden fazla işçi çalışıyordu. Kolonları ve duvarları çatlayan binanın boşaltılması için polisin birgün önce uyarıda bulunduğu ancak atölye sahiplerinin buna kulak asmadığı ortaya çıkmıştı.


Boston'daki bombalı eylem

ABD'nin en prestijli maratonu kana bulandı. Art arda patlayan iki bombanın açıklanan son bilançosu 3 ölü, 17'si ağır 130 yaralı. FBI 'terör saldırısı' demesine rağmen Obama 'terör' ifadesini kullanmadı.


Boston'daki bombalı eylem

Kentin ana caddesinde koşulan halk maratonunun bitiş çizgisine yakın bir bölgesinde, 10 saniye arayla iki bomba patladı. TSİ 22.30 sularındaki patlamalarda, son açıklamalara göre, 3 kişi öldü 17'si ağır 130'dan fazla kişi de yaralandı. Ölenler arasında 8 yaşındaki bir çocuğun da olduğu kaydedildi.


Fransa'daki eşcinsel evlilik

Fransa’da yoğun tartışma ve protesto gösterilere yol açan eşcinsel evliliğe ilişkin yasa, Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından onaylandı ve Resmi Gazete’de yayınlandı.


Fransa'daki eşcinsel evlilik

Yasa üzerine dört ay boyunca parlamentoda tartışmalar yürütülürken, ülke genelinde sokaklarda yasa yanlıları ve karşıtları büyük gösteriler gerçekleştirdiler. Sonunda Anayasa Mahkemesi de yasayı onayladı.


Hugo Chavez'in ölümü

Uzun zamandan bu yana kanser tedavisi gören Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez 58 yaşında hayatını kaybetti.


Hugo Chavez'in ölümü

İlk kez Haziran 2011'de kanser teşhisi konulan Chavez, 4 kez kanser ameliyatı oldu. Son olarak geçen yıl 11 Aralık'ta kanser ameliyatı için Küba'ya giden Chavez'in tedavisine, 18 Şubat'ta ülkesine dönmesinin ardından Karakas'taki bir askeri hastanede devam ediliyordu.


Papa'nın istifası ve yeni Papa için yapılan seçim

Vatikan, Papa Benedikt'in 28 Şubat'ta istifa edeceğini açıkladı. Papa, görevi özgür iradesiyle bırakacağını söyledi.


Papa'nın istifası ve yeni Papa için yapılan seçim

Vatikan, Katolik dünyasının yeni liderinin seçildiğini Papalık oylamasının yapıldığı Sistine Şapeli'nin bacasından çıkan 'beyaz duman'la duyurdu. 266. Papa seçilen Arjantinli Kardinal Jorge Mario Bergoglio, ''Francis'' adını alarak, ilk balkon konuşmasını yaptı.


Mali'deki çatışmalar

Ortadoğu’da Arap Baharı özellikle Suriye üzerinden hız kesmeden ilerlerken, Afrika kıtasının gündeminde de isyanlar ve darbeler var. Mali’de kıtada giderek karmaşanın hâkim olduğu ülkelerin başında geliyor.


Mali'deki çatışmalar

Ülke mart ayında meydana gelen askeri darbenin ardından hem siyasal hem de askeri olarak bir kaosun içinde bulunuyor. Uzmanlar Mali’de bir türlü sağlanamayan düzenin ardından “Mali, Afrika’nın Afganistan’ı olur mu?” diye soruyor.


Pistorious davası

Olimpiyatlarda yarışan ilk ampute atlet olarak tarihe geçen Güney Afrikalı Oscar Pistorius, Sevgililer Günü'nde kendisine sürpriz yapmak isteyen sevgilisini "hırsız" sanarak öldürdü.


Görgü tanıklarının ifadeleri, kız arkadaşını hırsız zannederek öldürdüğünü söyleyen Pistorius’un açıklamalarıyla çelişiyor. Davaya bakan savcı, bir görgü tanığının silah seslerinden önce evden kavga ve tartışma sesleri duyduğunu söyledi. Soruşturmayı yürüten dedektif Hilton Botha ise, başka bir görgü tanığının olay gecesi Pistorius'un evinden bir el silah sesi ve ardından çığlıklar duyduğunu, daha sonra yine silah sesleri işittiğini anlattı. Dedektif Botha ayrıca, zanlının yatak odasında iki kutu testosteron ilacı ve ruhsatsız silah mermisi bulunduğu kaydetti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler