HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Böyle değişti

Sultan I. Ahmet Türbesi, Sultanahmet Külliyesi’nin kuzeydoğu köşesinde yer alır. Yapımına I. Mustafa döneminde başlanan türbe, II. Osman döneminde 1619’da tamamlanmıştır.

Böyle değişti

Sultan I. Ahmet Türbesi

Sultan I. AhmetTürbesi, Sultanahmet Külliyesi'nin kuzeydoğu köşesinde yer alır. Yapımına I. Mustafa döneminde başlanan türbe, II. Osman döneminde 1619'da tamamlanmıştır.



Maçka Sultan II. Abdülhamit Çeşmesi

Maçka Sultan II. Abdülhamit Çeşmesi, İTÜ İşletme Fakültesi'nin karşısında yer alır. II. Abdülhamit tarafından 1901'de İtalyan mimar Raimondo d'Aronco‘ya yaptırılmıştır...


1957 yılındaki yol genişletme çalışmaları sırasında, asıl yeri olan Nusretiye Camii önünden sökülen çeşme, bugünkü yerine Maçka Demokrasi Parkı'nın girişine taşınmıştır.


Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu

Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu ya da eski adıyla Harbiye Açıkhava Tiyatrosu Harbiye'de, Dolmabahçe Vadisi'nde, Hilton Oteli ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nın yanında yer alır. Planı Nihat Yücel ve Nahit Uysal'a ait olan yapı, şehir planlamacısı M. Prost'un, 1930'larda İstanbul için hazırladığı imar planında yer alır...


Temeli, Temmuz 1946'da İstanbul valisi ve belediye başkanı Lütfi Kırdar tarafından atılan Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, 9 Ağustos 1947'deki açılış törenine rağmen, Ankara Devlet Konservatuvarı yönetmenlerinden Carl Ebert'in sahne tekniğine uygun değişiklikler yapılmasıyla son şeklini almıştır. Tüm noksanları ancak 1950'de tamamlanabilen yapıya, 1958'de, İstanbul'un eski belediye başkanlarından Cemil Topuzlu'nun adı verilmiştir.


Koca Sinan Paşa Türbesi

Koca Sinan Paşa Türbesi, Çarşıkapı'da Yeniçeriler Caddesi ile Bileyiciler Sokağı'nın kesiştiği noktada yer alır. 1593 yılındaMimar Davut Ağa tarafından, Koca Sinan Paşa Külliyesi'nin haziresine inşaa edilmiştir.



Tarihi Bostancı İskelesi

Bostancı İskelesi, uzun bir rıhtımın uç kısmına 1912–1913 tarihinde inşaa edilmiştir. Mimarının kim olduğu konusunda bir kayda rastlanmamakla beraber, yapının üslubu neo-klasik dönemi yansıtmaktadır...


Bu bakımdan Haydarpaşa, Beşiktaş, Büyükada gibi bazı iskelelere dayanılarak, Bostancı İskelesi'nin Mimar Ali Talat veya Mimar Vedat Tek tarafından yapılmış olduğu düşünülmektedir. Bostancı İskelesi'nin kitabesi üzerinde "Bostancı, Ketebehu Mehmed Emin Sene 1331¨ yazmaktadır.


Ahmet Mithat Efendi Yalısı Yalıköy'de, Beykoz sahil yolunun denizden ayrıldığı noktada yer alır. XIX. yüzyılda inşa edilen yalı, 1892'den itibaren Ahmet Mithat Efendi'nin adıyla anılır olmuştur. Ahmet Mithat, edebiyat, tarih, tiyatro, felsefe, dil, ruh bilim ve hatta ekonomi alanında olmak üzere birçok esere imza atmıştır...


Bağdat'ta bulunduğu yıllarda Mithat Paşa, kendisine; "Oğlum, vatana en büyük hizmet, vatandaşları okutmaktır. Sen de bu yolda yürürsen, dünyada cismimi, ahirette ruhumu şad etmiş olursun!… Yaşadıkça hocalık yapacaksın, öğreteceksin ve kalemi elinden bırakmayacaksın!” demiştir. Ahmet Mithat Efendi de, bu çizgide bir hayat yaşamış, son nefesini 1912 yılında Darüşşafaka Mektebi kürsüsünde vermiştir.


Marki Ahmet Necip Bey Yalısı

Marki Ahmet Necip Bey Yalısı, Kanlıca ile Anadoluhisarı arasında, Körfez Caddesi üzerinde yer alır. İtalyan bir mimar tarafından XIX. yüzyılın sonunda inşaa edilen Neo-Mauresque üslubundaki yalı, ahşap/bağdadidir.



Nusretiye Camii

9. yy.ın büyük selatin camilerinden biri olan Nusretiye Camii, Tophane Cami olarak da bilinir. III. Selim tarafından, Tophane-i Amire'deki Arabacılar Kışlası'nda yaptırılan cami 1823'de yanınca, yerine II.Mahmut, mimar Kirkor Balyan'a, bugünkü camiyi yaptırmıştır.



Gülhane Parkı Alay Köşkü

Alay Köşkü, Gülhane Parkı‘nın Divanyolu üzerindeki girişinin solunda, Topkapı Sarayı'nı çeviren Sur-ı Sultani'nin devamı olan surun köşe kulesi üstünde yer alır. Gülhane Parkı'nın içinden geniş bir rampa ile çıkılan köşk yuvarlak bir hünkâr salonu ile hizmet binalarından oluşmaktadır...


Padişahların geçit alaylarını seyretmeleri için yaptırılmış olan köşk, aynı zamanda halkın padişahları selamlama fırsatı bulduğu köşk olması dolayısıyla "Selam Köşkü” olarak da adlandırılmıştır.


Bozdoğan Su Kemeri – Valens Kemeri Bozdoğan Su Kemeri, İstanbul Fatih'de, İstanbul Üniversitesi'nin bulunduğu tepe ile Fatih Cami'nin bulunduğu tepe arasında yer almaktadır.



Ragıp Paşa Köşkü ve Tevhide Hanım Köşkü

Ragıp Paşa Köşkleri, Caddebostan'da, Cemil Topuzlu Caddesi'nde yer alır.Mabeynci Ragıp Paşa tarafından yaptırılan köşklerin mimarı; Sirkeci Garı'nın da mimarı olan Prusyalı August Carl Friedrich Jasmund'dur...


1906 tarihli köşkler; büyük bir koruluk, iki köşk ve caddenin kara tarafında bulunan tek katlı selamlıktan oluşmaktadır.


Anadolu Hisarı

Bulunduğu semte adını veren Anadolu Hisarı, XIV. yüzyıl sonlarında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmıştır. İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan hisar, Göksu Deresi'nin Boğaz'a döküldüğü yerdedir.



1900'lerin başından 1940'lara, 1800'lerden 1970'lere İstanbul'un geçirdiği değişimi gözler önüne seren birbirinden ilginç karşılaştırmalı fotoğraflar. Fotoğraflar Twitter hayallerine adresinden derlenmiştir.


Şişli Eski İETT Garajı önü /2013


Fevziye Caddesi'nden Damat İbrahim Paşa Camii'ne bakış (1880'li yıllar.G.Berggren/ 2014)



Yıldız Hamidiye Çeşmesi'nin açılış töreni



Yıldız Üzengi Sokak (?)



6 Ekim 1923, Yeni Cami önü



1895, Darülaceze



1899, Şişli Etfal hastanesi



1900, Bahçekapı - Ali Muhiddin Hacı Bekir şekercisi



1901 Alman Çeşmesi



1950, Süleymaniye



1959, Fındıkzade



1950, Barbaros Bulvarı



Galip Dede Caddesi






Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler