HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doğalgaz faturasını düşürmenin yolları

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nün geçtiğimiz yıl yayınlanan "Isıtma ve Yalıtım" raporunda evde alınması gereken önlemler neler? İşte doğalgazdan yüzde 70 tasarruf etmenin yolları...

Doğalgaz faturasını düşürmenin yolları

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nün geçtiğimiz yıl yayınlanan "Isıtma ve Yalıtım" raporunda evde alınması gereken önlemler neler?


İşte doğalgazdan yüzde 70 tasarruf etmenin yolları...










İGDAŞ ile Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER) tarafından hazırlanan bazı fatura düşürme yöntemlerini derledik.

İGDAŞ, doğalgazın daha verimli kullanılmasıyla alakalı yaptığı önerilerin tamamı uygulandığında doğalgazda yüzde 60'a kadar tasarruf etmenin mümkün olduğunu iddia ediyor. Bu öneriler ise şöyle:

(Hürriyet)


Isınma

Evlerdeki ısı kaybının büyük bölümü yalıtımsız binalardan kaynaklanıyor. Bina yalıtımı yaptıranlar yüzde 40'a varan tasarruf sağlayabiliyor.


Isınma

Isı verimliliği sağlamak için oda termostatı kullanmak ve termostatı her 1 derece daha düşük sıcaklığa ayarlamak, yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlayabiliyor.


Isınma

Pencere ve kapıların PVC doğrama ve çift cam yapılması yüzde 15'e varan oranda tasarruf sağlayabiliyor. Eğer bu yapılamıyorsa, pencere ve kapı kenarları sünger ya da fitil ile kapatılabilir.


Isınma

Bacalı cihaz kullanan doğalgaz tüketicilerinin yılda en az bir kez baca temizliği ve bakımı yaptırması gerekiyor. Bakımı yapılan baca, cihazın yanma verimini artırıp tasarruf sağlıyor.


Isınma

Doğalgazın tam olarak yakılabilmesi için, yakıcı cihazların bulunduğu mahaldeki havalandırma menfezlerinin kesinlikle kapatılmaması gerekiyor. Bu da tasarrufa etki ediyor.


Isınma

Geceleri perdelerin örtülü olması enerji tasarrufu sağlıyor. Ancak perdelerin radyatörleri kapamadığına dikkat etmek, ayrıca radyatörlerin önünü ve üzerini koltuk, eşya, saksı ve mobilyalarla kapatmamak gerekiyor.


Isınma

Bina yalıtımı yaptırılamıyorsa, radyatörlerin arkasına ısı yalıtım levhaları yerleştirmek, önemli ölçüde ısı tasarrufu sağlıyor.


Isınma

Her odayı kullanım amacına uygun farklı sıcaklıkta tutmak ve bunu da ısı ayarlamalı (termostatik) vana kullanarak yapmak ısı tasarruf sağlıyor.


Sıcak su temini

Cihazın sıcak su ayar düğmesi varsa 40-42°C'ye ayarlamak gerekiyor. Böylece suyu soğutmak için yeniden soğuk su kullanmaya gerek kalmamış oluyor.


Sıcak su temini

Evden uzun süre uzak kalınacaksa, cihazı pilot kullanımda tutmak yerine kapatmak gerekiyor.


Sıcak su temini

Bulaşık makinesinin tam dolu olarak çalıştırılması gerekiyor.


Sıcak su temini

Sıva üzerinden döşenmiş sıcak su borularını izole ettirmek doğalgaz tasarrufu sağlıyor.


ETADER'in 5 önerisi

ENERJİ ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER) ise gazdan tasarruf etmenin bazı yöntemlerini şöyle sıralıyor:

Mantolama yaptırın: Mantolama kışın sıcak havanın dışarıya çıkmasını, yazın ise sıcak havanın içeriye girmesini engelleyerek enerji tasarrufu sağlıyor.


ETADER'in 5 önerisi

Merkezi Sistemle ısıtılan bir binada yaşıyorsanız ısı tüketiminin ölçüldüğü Isı Pay Ölçer sistemlerin kurulması için yöneticinizle görüşün: Kısa ve düzenli aralıklarla otomatik kaydedilen ölçüm verileri ile evlerdeki rutin enerji israfı tespit edilebiliyor.


ETADER'in 5 önerisi

Kapı ve pencerelerdeki aralıkları kapatarak ısı ve serinlik kaybını önleyin: Evlerin pencereleri ahşap çerçeveli ise cam kenarlarının macunlandığından ve çerçevelerde boşluk kalmadığından emin olunması gerekiyor. Ahşap kapı ve pencerelerde ise izolasyon bant ve çıtaları kullanılarak yalıtım sağlanabiliyor.


ETADER'in 5 önerisi

Evinizin duvarlarında ve çatınızda açık renkli yalıtıcı boya kullanın: Evlerin iç ve dış duvarları ile düz çatılarda ısı iletkenliği düşük olan yalıtımlı açık renk boyalar tercih edilerek, yüzde 25'e kadar ısı yalıtımı sağlanabiliyor.


ETADER'in 5 önerisi

Pencereden ısı kaybını kaldırın: Cam filmi sayesinde camlardan giren sıcak ve soğuk engellenebiliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler