HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Geçmişten günümüze en ilginç seçim vaatleri

Kimler gelip kimler geçmedi ki oy pusulalarından; hepsinin de vaatleri seçimden sonra mazi oldu.

Geçmişten günümüze en ilginç seçim vaatleri

Kimler gelip kimler geçmedi ki oy pusulalarından; hepsinin de vaatleri seçimden sonra mazi oldu.


Geçmişten günümüze isim isim, seçim vaatlerini derledi.


İşte dünden bugüne seçim vaatleri...


DEMİREL: NE VERİRLERSE BENDEN 5 FAZLASI

Süleyman Demirel pek çok kez meydanlara çıktı ve seçmenine pek çok vaatte bulundu.


Ama en unutulmayanı, “Ne verirlerse benden 5 fazlası” oldu.


Bu söz aslında politikacının seçim vaatlerine dönük psikolojisini de çok güzel yansıtmaktadır. Ne de olsa “Dün dündür, bugün de bugün.”


Mesut Yılmaz: Susurluk'u Yılmaz çözer


Mesut Yılmaz en büyük vaadini 1999 seçimlerinde 'Susurluk'u çözeceğiz' diyerek verdi. Ancak Susurluk'u çözmek kimseye nasip olmadı.


ÇİLLER: 2 ANAHTAR

Ekonomiye yönelik vaatler neredeyse her seçimde liderlerin dilinden düşmezken, Demirel’in vaatleri kendisinden sonra koltuğa oturan Çiller’e de ilham verdi.


Çiller “her mahalleye milyoner” vaadini zamanla daha da geliştirerek “her mahallede 100 trilyoner”, “her çiftçiye traktör”e kadar ilerletti.


Tansu Çiller de “herkesi konut ve otomobil sahibi yapacağız” diyerek, 500 günde 2 anahtar sözü verdi. Çiller seçim söylemlerini süsleyen vaatleri arasında ise sadece yeşil kartı yaşama geçirebildi.


ERBAKAN: FAİZ KALKACAK

Adil düzenin fikir babası Necmettin Erbakan da yıllarca, “faizin kalkacağı sözü”nü verdi.


Seçim vaatlerinin başköşesine “adil düzen”i koydu. Seçmene hızlı tren vaat eden Erbakan’ın en dikkat çekici vaadi ise “Her ile bir fabrika ve her ile havaalanı” idi.


Bu vaatler o dönem günlerce konuşuldu, liderlere yüz binlerce oy getirdi. Ama bu vaatlerin pek çoğu fiiliyata değil, tarihe geçti.


UZAN: MAZOT 1 YTL OLACAK

Vaat konusunda Uzan’ı geçecek siyasetçi ne geldi ne de gelir.


Kısacık siyasi hayatına yüzlerce vaat sığdıran Cem Uzan’ın “mazotun 1 YTL olacak” ve


“Üniversite sınavı kalkacak” vaatleri kolay unutulacağa benzemiyor.


Haydar Baş’ın lideri olduğu Bağımsız Türkiye Partisi ise “milli ekonomi modeli” adı altında her ev hanımına 500 YTL maaş, 15 bin YTL doğum ikramiyesi vereceğini ilan etmişti.


Bunlar geçmiş seçimlerin vaatleri. Bu seçimde de benzer vaatler yavaş yavaş piyasa bulmaya başladı.

Bakalım yeni vaatler seçmeni nasıl etkileyecek? Vaatlerin kaçı gerçeğe dönüşecek? Bunlar, 29 Mart seçimlerinin ardından belli olacak. Vatandaş olarak takipteyiz


KÖYLÜLERE GÖZ KIRPTI

İktidarının son döneminde Türkiye’nin en ağır krizlerinden biri yaşadığı Bülent Ecevit ise siyasi hayatı boyunca daha çok köylünün çiftçinin gönlünü kazanmaya çalıştı.


Başındaki kasketi ile özdeşleşen Ecevit köykent kırsal kalkınma projesi ile dikkat çekti.


Proje pilot bölge olarak seçilen köylerde uygulanmaya çalışıldı ama başarıya ulaşmadı.


APO’YU İDAM EDECEĞİZ

MHP lideri Devlet Bahçeli ise 1999 seçimlerinde “Apo’yu idam edeceğiz “ vaadinde bulundu.


Sandıktan ikinci parti olarak çıkan MHP hükümet ortağı olmasına rağmen bu sözünü yerine getiremedi.


Bahçeli aynı seçim döneminde “başörtüsü sorununu ürkekler değil, erkekler çözer” dedi. Ancak meclise türbanlı olarak giren MHP’li Nesrin Ünal bir süre sonra başını açmak zorunda kaldı.


EVLENEMEYEN GENÇLERE UMUT OLACAK

Saadet Partisi Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Bozgeyik, 'Seçilmem halinde her yıl maddi durumu iyi olmayan 5 bin genci hem evlendireceğim hem de ev sahibi yapacağım” dedi.


Gaziantep genelinde yapacağı çalışmaları anlatan Bozgeyik, belediye başkan adaylarının şu ana kadar açıkladıkları projeler arasında en ilginç olanını açıkladı.


Gaziantep’te maddi durumu iyi olmayan gençleri evlendireceğini anlatan Bozgeyik, “Belediye başkanı seçildiğim andan itibaren kentte maddi durumu iyi olmayan gençlere babalık görevi yapacağım. Onları hem evlendireceğim hem de ev sahibi yapacağım” dedi.


Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde Ak Parti Muratlı Belediye Başkan Aday Adayı Metin Akgün, partisinin bir dernek ziyaretinde ilginç bir seçim vaadinde bulundu. Partililerle buluşan Akgün, Muratlı Belediye Başkanı olduğu takdirde altını yüzde 30 ucuzlatacağını söyledi. Akgün, 'Eğer Muratlı Belediyesi'ni kazanırsak, ben Akgün Sarraf ve Kuyumcusu sahibi olarak söz veriyorum ki Muratlı'da altını yüzde 30 indirimli satacağım' dedi.


AK Parti'li aday: Denizli'ye deniz getireceğim

AK Parti’den Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayı olduğunu açıklayan işadamı Mehmet Uğur Tatar, 'Denizli’ye deniz getirerek bir liman kenti yapacağım' dedi.


Besim Tibuk: Ofsayt gidecek

LDP'den seçimlere katılan Besim Tibuk, 'İktidara gelirsem ofsaytı kaldıracağım, kale direkleri arasındaki mesafeyi de arttiracağım.' dedi.


Deniz Baykal: Sıfır açlık

Yeşil kartı kaldıracaklarını söyleyen Baykal, 'CHP'nin hedefi sıfır açlık. Kimseyi aç bırakmayacağız. Adamın altında mercedes var ama cebinde yeşil kart var. Zavallı vatandaşlarımız perişan. Yeşil kart yerine Türkiye Cumhuriyeti'nin nüfus cüzdanı her yerde geçerli olacak' ifadelerini kullandı.


Recep Tayyip Erdoğan: Sadece üç yıl

2002 seçimlerinden önce Recep Tayyip Erdoğan memurlara: 'sizden sadece üç yıl süre istiyorum. üç yılın sonunda istediklerinizi vereceğim.' dedi.


Üç yılın sonunda memurlara söylediği: 'dışarıda bekleyen 500 bin kişi daha var. İşine gelmeyen istifa etsin.'


Kemal Kılıçdaroğlu: Benim adım Kemal, ben bulurum.


Yoksul ailelere 600 TL maaş bağlayacağını söyleyen Kılıçdaroğlu’nun “parayı nereden bulacaksın” sorusuna 'Benim adım Kemal, ben bulurum.' cevabı unutulmazlar arasında yer alıyor.


Gökçek'ten 'ayakta yolcu' vaadi (2009)


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yerel seçimler öncesinde şoför esnafına yönelik ilginç vaatlerde de bulundu. Minibüslerin ayakta yolcu taşıması için müsaadenin kanuna resmi olarak yazdırmak için girişimde bulunacağı sözünü veren Gökçek, 'Başbakanımızın bizi kırmayacağına inanıyorum.' dedi.


Sarıgül’den çifte baraj vaadi

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül, 30 Mart seçimlerini kazandığı takdirde İstanbul’un su sorununu çözmek için Avrupa ve Anadolu yakasına birer tane baraj yapacağını söyledi


Sp Başkan Adayı Gündoğdu: 'Meyhaneleri Kapatacağım' (2014)

600 bini aşkın nüfusuyla İstanbul'un en kalabalık ilçelerinden olan Bahçelievler'i yeniden inşa edeceklerini ve mevcut kentsel dönüşüm anlayışından farklı olarak parsel bazlı değil ada bazlı dönüşüm yapacaklarını söyleyen Gündoğudu, 'yeni kuracağımız şehirde kesinlikle zehirli maddelere geçit vermeyeceğiz. Uyuşturu ve alkol bizim ilçemizde olmayacak. Alkol satışı yapmak isteyenlere kesinlikle ruhsat vermeyeceğiz. Meccut yerleri de ikna yöntemiyle kapatacağız.


CHP'li Belediye Başkan Adayından Umre Vaadi

CHP'li Köprübaşı belediye başkan adayı olan Nevzer Uzun, kazanması halinde her yıl 10 kişiyi Umre'ye göndereceği vaadinde bulundu.


Suşehri'nde Muhtar Adayının Vaatleri Görenleri Şaşırtıyor

Sivas'ın Suşehri ilçesinde, Yenimahalle muhtar adayı Candar Yüzüak bastırdığı resimli broşürdeki vaatleriyle dikkat çekiyor.

Garibanlara, yoksullara, dullara, yetimlere ve çaresiz insanlara yardım ve mahallesine hizmet etmek için göreve talip olduğunu belirten Candar Yüzüak, 'Tertemiz sokaklar, çocuk oyun parkı, eğitim gören öğrencilerimize destek için Yenimahalle muhtar adayı olarak halkımızın karşısına çıkacağız. Muhtarlık görevi benim gözümde asil bir görevdir onun için şayet 2014 Mart ayında yapılacak seçimlerde Yenimahalle muhtarlığını kazanırsam muhtarlık için gelen aylık paramı yetim, dullar ve çaresiz insanlara dağıtacağım. Mahallemizde okuyan ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım edeceğim. Yenimahalle'de ki herkesin kardeş olarak yaşayacağı güvenlik ortamını sağlayacağım. Para için değil hizmet için mahallemin seçimlerde desteğini bekliyorum oluşturduğum güzel kadroyla mahallemize hizmet etmek için göreve talibiz. Bize seçimlerde destek verecek olan Yenimahalle sakinlerine şimdiden teşekkür ediyorum.'dedi.

          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler