HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AFAD Suriyeli çocukları koruma altına aldı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Suriye'deki savaşta ana-babasını yitiren veya kaybeden 47 çocuğun, koruma altına alındığı bildirdi.

AFAD tarafından yapılan yazılı açıklamada, bu çocukların AFAD Adana Barınma Merkezi'ndeki "Refakatsiz Çocukları Koruma Ünitesi"nde bulunduğu belirtilerek, arama çalışmaları sonucunda ailelerine ulaşılan 33 çocuğun, anne babasına kavuşturulduğu, öksüz ve yetim kalan 14 çocuğun ise psiko-sosyal destek ve rehabilitasyon almaya devam ettiği kaydedildi.

Suriye'de süren savaşın 11 binden fazla masum çocuğun ölümüne, on binlerce çocuğun ise yaralanmasına ve sakat kalmasına neden olduğu ifade edilen açıklamada, AFAD'ın yönettiği 25 barınma merkezinde çocuklara özel çalışmalar yürütüldüğü, bu kapsamda "Engel Tanımıyoruz" projesi ile savaşta kol ve bacağını kaybeden 43 çocuğun Malatya'da protez ve orteze kavuşturulduğu belirtildi. AFAD'ın, ailesini yitiren ve ailesinden ayrılan çocukları da koruma altına aldığı ifade edilerek, AFAD'ın 33 Suriyeli çocuğu ailesine kavuştursa da 14 çocuğun halen koruma altında bulunduğu kaydedildi.

-DAEŞ'TEN İŞKENCE GÖREN ALİ, BARINMA MERKEZİNE SIĞINDI-

AFAD'dan yapılan açıklamada, Suriyeli çocukların hikayeleri de paylaşıldı. Suriye'deki kaosta ailesini kaybeden 15 yaşındakiAli Hacı Halaf'ın, Türkiye'ye gelmek için tanımadığı insanlarla yola çıktığı, yoldaDAEŞ terör örgütütarafından yakalandığı ve bir süreişkence gördüğü ifade edildi.Daha sonra serbest bırakılan Halaf'ın kendi başına yola devam ederek Türkiye'ye geldiği ve Gaziantep'te sokaklarda kalmaya başladığı belirtilen açıklamada, "AFAD ve koordinasyonundaki ekipler, onu günlerce aç kaldığı sokaklardan birinde bularak AFAD Adana Barınma Merkezi'ne yerleştirdi. Merkez'deki 'Refakatsiz Çocukları Koruma Ünitesi'nde psiko-sosyal destek alan ve rehabilitasyonuna başlanan Ali'ye 'Orta Düzey Mental Retardasyon' tanısı kondu. AFAD, zihinsel gelişme yetersizliği nedeniyle çevreye uyum ve davranış bozukluğu olan Ali'nin ailesine ulaştı. Ali'yi yanına almak istemeyen aileyi ikna etmek için birkaç ay çabalayan AFAD ekipleri, ailesinin kabul etmediği Ali'ye koruma sağlamaya devam ediyor" denildi.

-NİŞANLISIYLA TÜRKİYE'YE KAÇTI-

Genç bir Suriyeli kız olanBüdur Hasari'nin de ailesinden ayrı düştüğü ifade edildi. Nişanlısı ile önce Reyhanlı'nın karşısında, Suriye sınırı içerisinde bulunan kamplara gelen ve daha sonra arkadaşları ile Reyhanlı'dan geçerek Türkiye'ye sığınan genç kızı, AFAD ekiplerinin Hatay Otogarı'nda bulduğu belirtilen açıklamada, "Büdur, Adana'daki AFAD Barınma Merkezi'ne yerleştirildi. Genç kız, 'Refakatsiz Çocukları Koruma Ünitesi'nde travma sonrası bozukluk için terapi aldı. Barınma merkezindeki kurslarda okuma yazma ve meslek öğrenen Büdur'un annesi Sebah ve hamile ablası Nur'a AFAD ekipleri ulaştı. Büdur, savaştan kaçarak İstanbul'a gelen anne ve ablasına Adana'da kavuşturuldu" denildi.

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler