HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hurma fiyatları ne kadar? İşte 2017 güncel çeşitli hurma fiyatları

Hurma, özellikle Ramazan ayında ülkemizde çok tüketilen ve bir o kadar faydalı olan bir meyvedir. Hurma fiyatları ise Ramazan ayına bir haftadan az bir kala merak ediliyor. Türkiye'de yaklaşık on kadar çeşidi bulunan hurmanın fiyatları da buna göre değişiyor. Peki hurma fiyatları ne kadar?

Hurma fiyatları ne kadar? İşte 2017 güncel çeşitli hurma fiyatları

Hurma fiyatları, Ramazan ayı öncesi araştırılıyor. Önümüzde Cumartesi günü başlayacak olan Ramazan ayı öncesi sahur ve iftar sofralarının vazgeçilmez yiyeceği olan hurma ne kadar olduğu merak konusu. Hurma fiyatları çeşidine göre değişiyor. Türkiye'de onun üzerinde hurma çeşidi bulunuyor. En çok tercih edilen Acve, Medine, Kudüs ve Tunus hurmaları. Peki hurma fiyatları bu sene ne kadar oldu?

HURMA ÇEŞİTLERİ VE FAYDALARI

Türkiye'de Benli, Hudri, Mebrum, Safavi, Faris, Medjoul, Maktum, Ajva, Hallavi, Sukkari, Dayri, Barhi, Emir Hac, Acve türleri çok tüketilen hurmanın faydaları saymakla bitmiyor. Hurmanın lif, glikoz, demir, fosfor, potasyum, sodyum, kalsiyum, B1 ve B2 vitaminleri açısından zengin olduğunu belirten beslenme uzmanları, bu meyveyi sadece Ramazan'da değil, diğer zamanlarda da günde 2 adet yemenin çok yararlı olduğunu vurguluyor. Uzmanlar, hurmanın yararlarını şöyle sıraladı:

"Kan dolaşımını hızlandıran hurma, kabızlığı önlüyor, kandaki kötü kolesterolü düşürüyor, karaciğer yağlanmasını önlüyor, kolon, göğüs ve rahim kanseri riskini azaltıyor, toksik maddelerin atılımını kolaylaştırıyor, hücre yaşlanmasını yavaşlatıyor, bağırsak parazitlerini önlüyor."

İlmi adı “phoenix danciyligera”dır. Dalağa zarar verir. Bedeni kızdırır, göğse ve akciğere faydalıdır. Göz ve baş ağrılarını arttırır. Uygun olanı şudur ki, öfkeli olan kimseler hurma yemelidirler. Yedikleri taktirde üzerine bal-sirke şerbeti veya ekşi nar suyu içmelidirler. Muhtemel zararı giderir.

Mizacı barid yani soğuk olanlara soğuk mevsimde, soğuk yerlerde yaşayanlara faydalıdır. Cimayı tahrik eder. Arka ağrılarına iyi gelir.Aç karnına yenilmeye devam edilirse müzmin öksürüğü keser, balgamı kurutur, felci, yüz göz eğilmesini, soğuktan olan mafsal ağrılarını giderir, kanı çoğaltır.

Çiçekleri yakılıp sürmesi çekilirse gözleri kuvvetlendirir. Gözün kaşıntısını alır, kirpikleri büyütür. Hurma, bademle yenilirse meniyi çoğaltır.

Hadis-i şeriflerde, “Kim sabahları Medine"nin acve denilen hurmasından yerse o gün ona zehir ve sihir tesir etmez.”, “Hurma yemek kulunçtan kurtanr.”, “Acve hurması cennet meyvelerindendir. Zehire karşı şifadır.” buyurulmuştur.

2017 HURMA FİYATLARI

En çok tercih edilen hurma cinsleri ve fiyatlarına aşağıdaki tabloda sizler için listedik. Verilen hurma fiyatları bilgilendirme amaçlı olup değişkenlik gösterebilir.

HURMA FİYATLARI (1 KG)

ACVE (PEYGAMBER) HURMASI 100-120 TL
KUDÜS HURMASI (Jumbo) 45 TL
KUDÜS HURMASI 40 TL
MEBRUM DUBLE HURMASI 40 TL
MEBRUM HURMASI 35 TL
SUGİ (SUGAY) HURMASI 35 TL
SİYAH MEDİNE HURMASI 40-45 TL
TAZE (YAŞ) HURMA 30 TL
SAFAVİ HURMASI 30 TL
HUDRİ HURMASI 28 TL
MEBRUM 2 HURMASI 29 TL
MEDİNE ŞUGAY (SUKKARİ) HURMASI 40 TL
MEBRUM 3 HURMASI 26 TL
MEŞRUK HURMASI 24 TL
TUNUS HURMASI (Dallı) 30 TL
HURMA ŞEKERİ 12 TL
TUNUS HURMASI (Naturel) 30 TL
TUNUS HURMASI 30 TL
İRAN HURMASI 13 TL
CEZAYİR HURMASI 8 TL
BAĞDAT HURMASI 10 TL

PEYGAMBER EFENDİMİZ'DEN HURMA İLE HADİSİ ŞERİFLER

· Efendimiz Aleyhissalâtu Vesselâm, hurma ile süte "atyabân" derdi yani "iki en güzel şey" demektir. (Hakim, el-Müstedrek 4/119)

· Resulullah (SAV), namaz kılmazdan önce birkaç taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurma ile açardı. Eğer kuru hurma da bulamazsa birkaç yudum su yudumlardı. (Ravi : Enes (R.A))

· Resulullah (SAV)`ı salatalıkla birlikte taze hurma yerken gördüm.(Abdullah İbnu Cafer (R.A.))

· Resulullah (SAV) kavunu taze hurma ile yer ve: "Bunun hararetini şunun serinliğiyle, şunun serinliğini de bunun hararetiyle kırıyoruz!" buyururdu. (Ravi : Aişe (R.A))

· Resulullah (SAV), bir miktar arpa (ekmeği) aldı. Üzerine bir hurma koydu ve: "Bu şuna katıkdır!" buyurdu. (Ravi : Yusuf İbnu Abdillah İbni Selam (R.A.))

· Resulullah (SAV), Ramazan bayramında, sayıca tek olan birkaç hurma yemedikçe namaza gitmezdi. (Ravi : Enes (R.A.))

· Resulullah (SAV) yanımıza girdi. Biz kendilerine tereyağı ve hurma ikram ettik. Aleyhissalatu vesselam yağla hurmayı severdi. (Ravi : Büsr es-Sülemi`nin iki oğlu (R.A.))

· "Bazı aylar olurdu, hiç ateş yakmazdık, yiyip içtiğimiz sadece hurma ve su olurdu. Ancak, bize bir parçacık et getirilirse o hariç." (Diğer bir rivayette: "Resulullah ölünceye kadar Muhammed ailesi buğday ekmeğini üst üste üç gün doyuncaya kadar yememiştir." denmiştir. Bir diğer rivayette: "Muhammed (as) bir günde iki sefer yedi ise, biri mutlaka hurma idi." denmiştir) (Ravi : Aişe (R.A))

· Aişe (R.A) : Annem, Resulullah (SAV)`la evleneceğim zaman beni şişmanlatmak istedi. Ancak bana hurma ile birlikte salatalık yedirinceye kadar arzu ettiği diğer şeylerden (ilaçlardan) hiçbirine icabet edemedim. O ikisinden (muntazaman yemeye devam edince) güzel bir şişmanlık kazandım.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler