HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Anayasa değişikliği teklifi oylaması: '8 Hayır' kimin?

Anayasa değişikliği teklifinin ilk oylamasında MHP ya da AK Parti'den gelen 8 'Hayır' oyu daha var. Peki bu 8 hayır oyu kimin?

Anayasa değişikliği teklifinin ilk oylamasında ortaya çıkan tablo, oylamadan önce 340-345 aralığında tahminlerin yapıldığı AK Parti-MHP ittifakının 338'de kalmasıyla sonuçlandı.

Al Jazeera Türk'ten Didem Özel Tümer'in haberine göre, AK Parti kulislerinde ilk oyalamada çıkan 338 "Evet" oyunun moralleri bozmasa da, sınıra çok yakın olduğu için işi daha sıkı tutmayı gerektiren bir sonuç olduğu konuşuluyor. HDP'nin katılmadığı, CHP'den 7 milletvekilinin olmadığı anayasa değişikliği teklifinin ilk oylamasında MHP ya da AK Parti'den gelen 8 'Hayır' oyu daha var. Buna çekimser, boş ve geçersizler de eklendiğinde MHP'de bilinenden fazla ya da AK Parti'de bilinmeyen fire olduğu sonucu çıkıyor.

PARTİLERİN SANDALYE DAĞILIMI

AK Parti: 316 + 1
CHP: 133
HDP: 59
MHP: 39
Bağımsız: 2

TEKLİFİN MADDELERİNE GEÇİLMESİ OYLAMA SONUCU

Oylamaya katılan: 480
Kabul: 338
Ret: 134
Çekimser: 2
Boş: 5
Geçersiz: 1

Haberde yer alan detaylara göre, oylamaları analiz ederken yukarıdaki 2 tablonun akılda tutulması gerekiyor.

AK PARTİ'NİN OYU 316 ÜZERİNDEN HESAPLANMALI

Partilerin sandalye dağılımını gösteren tablonun açılımı şöyle:

AK Parti'nin 317 milletvekili var. Ama Meclis Başkanı AK Parti'den ve oy kullanamıyor. Bu durumda sayısı 316'ya düşüyor. Bu yüzden iktidar partisinin oyu 316 üzerinden hesaplanmalı.

AK PARTİ 2 EKSİK: 314 AK PARTİLİ VEKİL OY KULLANDI

Pazartesi günü ise 314 AK Partili milletvekili oy kullandı. Çünkü 1 milletvekili Meclis Başkanı rahatsız olduğu için oturumu yönetti ve oy kullanamadı, 1 milletvekili de hava muhalefeti nedeniyle Umre'den dönemedi. Dolayısıyla AK Parti 2 eksikti.

MHP'DEN SADECE 1 İSİM OYLAMAYA KATILAMADI

MHP'nin 39 milletvekili var, sadece 1 isim oylamaya katılamadı. Sayı 38'e düştü. 5 ismin ise "Hayır"cı olduğu biliniyor. Bu durumda 33 milletvekilinin hesaplamalarda "Evet" cephesinde olması gerektiği düşünülüyor.

Bu durumda, AK Parti-MHP ittifakının ulaşması gereken oy sayısı 347.

Ama Pazartesi günü yapılan oylamada çıkan "Evet" sayısı 338.

Aradaki fark 9.

HDP'NİN İLK OYLAMADA HİÇBİR HESABA KATILMAMASI GEREKİYOR

HDP'nin milletvekili sayısı 59. Bunlardan 11'i tutuklu, 2'si uzun süredir yurtdışında. Dolayısıyla 43 milletvekili var. Ancak, HDP'nin ilk oylamada hiçbir hesaba katılmaması gerekiyor. Çünkü protesto ederek oylamaya katılmadılar.

126 CHP'Lİ HAYIR DEDİ

CHP'nin ise 133 milletvekili var. Pazartesi günü Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte 7 milletvekili mazeret bildirerek oylamaya katılmadı. Bu durumda 126 CHP'li "Hayır" dedi. Ama oylama sonucuna göre "Hayır" sayısı 134. Yani 8 kişi daha anayasa değişikliğine "Hayır" dedi.

BİLİNENLER VE BİLİNMEYENLER

MHP’den muhalif kanatta yer alan 5 isim "Hayır" oyu vereceklerini açıklamıştı. Bunlara partiden ihraç edilen ve şu anda bağımsız olan Ümit Özdağ da eklendiğinde bilinen "Hayır"cı sayısı 6. Yine bağımsız olan ve CHP'den ihraç edilen Aylin Nazlı Aka'nın da "Hayır"cı olduğu biliniyor. Bu durumda da sayı 7'ye yükseliyor.

8 "Hayır"cı kim dedik. "Hesap neredeyse tutuyor, birisi daha "Hayır" vermiştir, 8 bulunur" denilebilir.

Ama ortada, tüm hesabı karıştıran ve dikkate alınması gereken bir başka unsur var: 2 çekimser, 5 boş ve 1 geçersiz oy. Buradaki toplam 8. Peki, bunlar hangi partiye mensup olanların oyları?

Kulislerde konuşulan senaryo şu: MHP'li bilinen "Hayır"cılar, kırmızı pul vermiş olmalılar. Yani onlar, CHP ile birlikte "Hayır" diyenler. Boş, geçersiz ve çekimserler AK Parti'den olabilir. Ya da onlar da MHP'li. Hangi olasılık doğru olursa olsun, ortaya çıkan sonuç şu: Ya, MHP'de bilinenden daha fazla rahatsız var ya da, "Bizde fire olmaz, teklifin altında 316 milletvekilimizin imzası var" diyen AK Parti'de teklifi içine sindiremeyen ve bunu henüz ifade etmeyen isimler var.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler