HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

HDP: Ermenek’te denetimsizlik ve kar hırsı madencilerin üzerine çöktü

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, ''Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı artık istifa etmelidir" dedi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, Ermenek'te denetimsizlik ve kar hırsının, madencilerin üzerine çöktüğünü belirterek, "En hafif deyimle, madencilerin ölümünü seyreden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı artık istifa etmelidir" dedi.

Kubilay, yaptığı açıklamada, Karaman'ın Ermenek ilçesi Pamuklu köyü yakınlarındaki Has Şeker Madencilik'e ait kömür ocağında su baskını nedeniyle göçük meydana geldiğini ve 18 madencinin yerin 350 metre altında kaldığını kaydetti. Madenin çalıştırılmasının güvensiz olduğuna dair var olan ve Bakanlığa sunulmuş raporların dikkate alınmadığı gibi, güncel denetimlerde de görülen eksikler tamamlanmadan üretimin sürdürülmesine göz yumulduğunu vurgulayan Kubilay, şunları ifade etti:

"Yaşananlar iş cinayetidir. Ancak görüyoruz ki, AKP'nin adalet saraylarında 'bilinçli taksir' ya da 'olası kast' suçundan açılması gereken davalar en hafif şekilde geçiştiriliyor. İş cinayetleri sıradanlaştırılıyor, doğallaştırılıyor. Bu şekilde işçi katliamlarına sebep olanlar kayırılıyor, hak ettikleri cezai yaptırımlarla karşılaşmıyor. Devlet eliyle iş cinayetlerine karşı cezasızlık politikası izlenmesi sonucunda, iş cinayetlerinin failleri ellerini kollarını sallayarak dolaşıyor, yaşamını yitiren işçiler neredeyse suçlu ilan ediliyor. Bu anlayışla iş cinayetleri önlenemez. İş cinayetlerinin birinci dereceden politik sorumlusu, gerekli önlemleri almayan patronların sırtını sıvazlayan, gerekli yasal düzenlemeleri ve denetimleri yapmayan AKP Hükümeti'dir. En hafif deyimle, madencilerin ölümünü seyreden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı artık istifa etmelidir. İş cinayetlerinde cezasızlık politikasından vazgeçilmeli, her düzeydeki sorumlular yargılanmalıdır. İşsizlik tehdidi ile kötü çalışma koşullarına mahkum edilen işçilere yönelik örgütlenme ve sendikasını seçmeye yönelik siyasi baskılara derhal son verilmelidir. Sendika barajı ve örgütlenme önündeki fiili ve yasal engeller kaldırılmalıdır."

(ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler