HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çocukta nefessiz kalma ve tıkanmaya dikkat!

Çocukların yaklaşık % 10’unda horlama; % 2’sinde ise uykuda tıkanma yani uyku apnesi görülür.

Çocukta nefessiz kalma ve tıkanmaya dikkat!

Çocukta horlama burun tıkanıklığı yapan nedenler sonucunda gelişir. Burun tıkanıklığı nedeniyle ağızdan nefes almaya çalışan çocukta boğaz bölgesi yapıların titreşimi sonucu horlama sesi oluşur. Boğaz da bulunan yapılar zaman zaman kendi üzerine kapanarak çocukta nefes almayı durdurur. Çocuklarda bu uykudaki tıkanıklığı yani uyku apnesini ilk anne babalar fark eder. Uykusunda yatakta dönen, huzursuz, horlayan, iç çeken çocuğun kısa aralıklarla nefes almaya ara verdiği ve nefesinin kesildiği fark edilir. Bu nefes te durmalar on saniyeden başlayıp daha uzun saniyeye uzayabilir. Bu tıkanma sürelerinde vücut oksijensiz kalır. Bu süreçler gece boyunca defalarca tekrarlanır.

Çocuğun diş ve yüz yapısı kalp ve akciğer hastalıklarının yanı sıra, burun tıkanıklığından kulaklarda etkilenebilir. Bu durum işitme ve konuşma gelişimini engelleyebilir. Bebeklerde yaşamlarının ilk birkaç ayı içinde müdahale edilmediğinde beslenme bozukluklarına ve yaşamı tehdit eden sorunlara neden olabilir.

Çocuğun uyku kalitesi bozulur. Sabahları uykudan uyanması zordur ve baş ağrısı ile uyanır. Uykusunu alamadığı için gündüz uykulu, halsiz ve yorgun olur. Okulla ilgili, gün içinde dikkat dağınıklığı mevcuttur ve derslerine konsantre olamaz, okul başarısı düşer. Etrafına karşı davranış bozuklukları sergiler. Hiperaktiftir. Bu durum birçok kez hiperaktivite, dikkat eksikliği bozukluğu tanısıyla tedavi edilir. Anne babalar çocuklarının gece aşırı terlediğinden şikayet eder. Terleme vücudun oksijensiz kalma dönemlerinden kaynaklanır. Genlikle iştahsızlık baş gösterir. Uyku apnesi, çocukta gece altını ıslatma problemlerini de başlatabilir. Daha önce idrarını tutabilen çocuk gece altını ıslatmaya başlayınca; davranış bozuklukları da göz önüne alınıp psikolojik açıdan takibe alınır. Ancak ana sorun burun tıkanıklığıdır.

Horlamaya ve tıkanıklığa sebep olan burun kaynaklı nedenleri:

Çocuklarda horlama ve uyku apnesinin nedeni burun tıkanıklığıdır. Burun tıkanıklığının birçok farklı nedeni vardır. Doğumda (konjenital), ya da daha sonrası ilerleyen yaşlarda meydana gelen hastalıklarla tıkanıklık olabilmektedir:

Geniz etleri, alerji, sinüzit, burun iltihapları, soğuk algınlıkları, düşmelerle oluşan burun kıkırdak kemik yapısında darlık yaratan eğrilik ve sapmalar, konka adı verilen burun etlerinin irileşmesi. Burunda ekstra polip adı verilen et oluşumları, burun içine sokulan yabancı cisimler

Doğuştan olan sebepler; Burun gelişimi içinde burun deliklerinden biri veya ikisinin gelişemeyip kapalı olması (koanal atrezi), baş yüz gelişim anormallikleri, tümörler, kistler

Horlamaya ve tıkanıklığa sebep olan boğaz kaynaklı nedenler:

İri bademcikler ve geniz etleri, iri dil boğazda tıkanıklık yapabilen en büyük sebepler arasındadır.

Tedavi: Horlama ve uykuda tıkanıklığı ( uyku apnesi) olan çocuklarda geniz eti ve bademcikler operasyonla alındığında problem tamamen düzelmektedir. Burnu açılan çocuğun uyku kalitesi düzelecektir. Uyku kalitesi düzelen çocuğun okul başarısı yükselecek, gece uykuda büyüme hormonu salgısı artacağından büyümesi ve gelişimi hızlanacak, iştahı yerine gelecektir. Üst solunum yolu hastalıklarına, grip nezle sinüzit gibi sık yakalanmayacaktır. Çene yüz ve diş gelişimi bozuklukları Akciğer, kalp hastalıkları gibi risklerde beklenmeyecektir.

Özet olarak, çocuklarda kronik burun tıkanıklığı yaygın olup belirtileri mevcutsa dikkatli bir değerlendirme yapılarak doğru tanı ve tedavi planı gerektirir. Çocuğun ileriki yaşamında olumsuz durumlara neden olabilecek etkileri nedeniyle horlama ve uykuda tıkanıklığa neden olan sebebin düzeltilmesi ve ortadan kaldırılması önemlidir.

Soru ve görüşleriniz için: drahmetsirin@mynet.com

www.kbbestetik. com

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler