HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fistül hakkında sık sorulan sorular

Fistül; makat etrafında, akıntıya yol açan, cilt ile bağırsak arasındaki bir tünel oluşumudur.

Fistül hakkında sık sorulan sorular

Fistül teşhisi oldukça kolaydır. Sadece muayene bile yeterlidir. Akıntının kesildiği zamanlarda veya fistül deliğinin makatın içinde kaldığı hastalarda bazı görüntüleme tetkikleri yapmak gerekebilir.

Hangi tetkikleri yaptırmak gerekir?

Hastalığın yaygınlığı, fistül yolunun nereye gittiği, içerde bir apse odağı olup olmadığı ya da başka bir hastalık sebebiyle fistül olup olmadığını belirlemek için MR ve kolonoskopi gibi bazı tetkikler yapılabilir.

Anal apse boşaltıldıktan sonra fistül gelişir mi?

Apsesi olan hastanın hekime geç başvurması, apsenin yetersiz tedavisi ve apsenin yerleşim yeri fistül oluşum riski açısından önemlidir. Anal apsesi olan hastaların %30'unda fistül oluşumu görülür.

Anal fistül hangi hastalıklarla karıştırılır?

Makat çevresinde benzer şikayetlere yol açan diğer hastalıklarla karışabilir. Hastalar çoğunlukla hemoroid olduğunu düşünerek başvururlar. Eğer benzer belirtileriniz varsa en kısa zamanda doktorunuza başvurmalısınız.

Anal fistül tekrarlarsa ne yapılır?

Anal fistül tekrarlarsa, uygulanacak tedavi yine cerrahidir. Ancak fazla sayıda cerrahi girişim, makat kaslarının daha fazla zarar görmesi demek olacağından, tekrarlama ihtimaline karşı bilinçli olmalı ve muayenelerinizi aksatmamalısınız.

Anal fistülün ameliyattan başka tedavisi yok mu?

Maalesef anal fistülün medikal yöntemlerle tedavisi mümkün değildir. Anal fistülün tedavisi tamamen cerrahidir.

Anal fistül ameliyatından sonra gaz ve dışkı kaçırma görülür mü?

Anal fistül ameliyatında makat kasları az ya da çok zarar görebileceği için ameliyat sonrası dışkı ve gaz kaçırma durumu görülebilir. Bu inkontinansın derecesi, hastalığın ne şekilde geliştiğine ve hekimin ameliyat tecrübesine bağlıdır. Böyle bir risk varsa ameliyat öncesi hekiminiz sizinle görüşecek ve sizin de beklentilerinizi göz önüne alarak uygun bir tedavi planı belirleyecektir.

Anal fistül hastalığının kanserleşme riski var mıdır?

Düşük bir oranla fistül hastalığı sonucu kanser görülebilir. Çok uzun yıllar (yaklaşık 8-10 yıldan fazla) süren fistül hastalığı sonucu makat bölgesinde oluşan tahriş ve tahribat sonucu kanser gelişebilir.

Bu nedenle de olsa erken teşhis için makat fistülü şüphesi olan her hasta öncelikle bir hekime muayene olup, anal fistül tanısı konulduktan sonra ameliyat olması gerekir. Kulaktan dolma bilgilerle ilaç tedavisi, eczaneden doktora danışmadan ilaç alınıp kullanılması zaman kaybına neden olmaktadır.

Fistül ameliyatı yapılmazsa ne olur?

Hastalık devam eder, akıntılar ve cilt tahrişleri ilerler. Nadiren, uzun yıllar tedavisiz bırakılan fistüller kanserleşebilir.

Oysaki hastalar Ameliyatsız Fistül Tedavisi sayesinde…

Narkoz riski ve ameliyat stresini yaşamadan gerçekleştirilen 10-15 dakikalık işlemden sonra aynı gün işine dönebilir ve fistül şikayetlerinden kurtulur.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler