HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akdeniz anemisinden korunmada eğitimin rolü

Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Serdar Mercan, talasemi (Akdeniz Anemisi) hastalığında korunmada, eğitim, taşıyıcıların taranması, genetik danışma ve doğum öncesi tanının çok önemli olduğunu söyledi.

Akdeniz anemisinden korunmada eğitimin rolü

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü dolayısıyla Adana Hekimevi'nde hasta ve taşıyıcı vatandaşların da hazır bulunduğu törende konuşan Mercan, kalıtsal bir kan hastalığı olan Akdeniz Anemisi'nin Sağlık Bakanlığı'nın da kapsamlı çalışmaları sonucu artık korkulacak bir tür olmaktan çıktığını ifade etti. Hastalığın üç tipinin bulunduğunu belirten Mercan, "Bunlar taşıyıcı, hafif hastalık ve hasta tipleridir. Taşıyıcı tiplerde kişi bunu ömür boyu taşır. Kişinin sağlığını etkilemez, hastalığa dönüşmez. Bu tiplerde kişinin taşıyıcı olmasını bilmesi önemlidir. Çünkü bir taşıyıcı başka bir taşıyıcı ile evlenirse hasta tipli çocuklar doğar. Taşıyıcı anne ve babanın evlenmesinden doğan hasta çocuklar ise gerekli olan hemoglobini yapamazlar. Belirtileri 3-4 aylık iken başlayan sürekli kan nakli gerektiren ciddi bir hastalıktır. Bu çocuklar iştahsız, huzursuz ve yüzleri solgundur. Karaciğer ve dalak büyümesi sonucu karın şişliği, gelişme geriliği görülebilir" dedi.

Hastalığın genellikle Çukurova, Akdeniz kıyı şeridi, Ege ve Marmara bölgelerinde görüldüğünü belirten Mercan, Türkiye'de 1 milyon 300 bin taşıyıcı ve 4 bin 313 hasta olduğunun bilindiğini, Adana'da da 1998 yılından beri 101 bin 991 tarama yapıldığını ve 4 bin 620 taşıyıcının tespit edildiğini söyledi.

Adana'da Devlet Hastanesi bünyesinde Kalıtsal Kan Hastalıkları Tanı Merkezi'nin yanısıra Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya-Kadın Hastalıkları-Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı Tarama Merkezi'nin de çalışmalara destek verdiğini kaydeden Mercan, "Bu tür hastalıklardan korunmada toplum eğitimi, taşıyıcıların taranması, genetik danışma ve doğum öncesi tanı çok önemlidir" diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler