HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Biber: Faydaları nelerdir?

Biber, çok eski çağlardan beri yemeklere tat vermek için kullanıldığı gibi alternatif tıpta bazı hastalıkların tedavisi için de kullanılır. Çünkü bazı hastalıklara yakalanma oranını azaltırken birçok hastalığı tedavi eder.

Biber: Faydaları nelerdir?

Sağlık açısından çok faydalı olan biber, demir, kalsiyum ve magnezyum başta olmak kaydıyla çok sayıda mineral içerir. İçeriğinde A vitamini ve yüksek miktarda C vitamini bulunur. Aynı zamanda potasyum, sodyum, pridoksin ve tiamin riboflavin bakımından da oldukça zengindir. Protein ve diyet lifleri bakımından zengin sayılır.

Yeşil, kırmızı, çarliston gibi birçok çeşidi vardır. Yapıları, renkleri ve tatları farklı olduğu gibi sağlık yönünden de faydalarında bazı farklılıklar görülebilir. Ancak biber çeşitlerinin ortak özelliği genel itibariyle; hafif olan baş ağrılarını geçirir, sindirim sistemindeki sorunları giderir, kilo vermeyi kolaylaştırır ve öksürüğe iyi gelir. Bazı kaynaklarda kansere yakalanma ihtimalini azalttığı ve kalp sağlığının korunmasında yardımcı olduğu belirtilir. Fakat biberden sağlık açısından verim alınabilmesi ve hastalıkların tedavisinde kullanılabilmesi için, tüketiminde dozuna dikkat edilmesi gerekir.

Biberin Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: 100 g (bir porsiyon)

Kalori (kcal): 39

Yağ (g): 0.2

Karbonhidrat (mg): 9

Protein (g): 2

Biberin Faydaları

İçinde bulunan A, C, P, kalsiyum ve potasyum gibi mineraller insan sağlığı açısından büyük önem taşır. Bu yüzden her yaştan insanın tüketmesi gerekir. Vücuda doğal bir enerji verir. Bu enerji sayesinde tüm vücut organları daha rahat çalışır.

1. Hafızaya iyi gelir

Biberin içeriğinde bulunan karnosik asit, hafızanın güçlenmesini sağlar. Aynı zamanda beynin sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirmesine de yardımcı olur. Ruh sağlığının korunmasında etkilidir, hatta yaşlılık nedeniyle ortaya çıkan parkinson ve unutkanlık gibi rahatsızlıklara yakalanma olasılığını azaltır.

2. Bağışıklık sistemini güçlendirir

iStock-1205199983

Bağışıklık sistemi, insan vücudunun koruyucu kalkanı işlevini yürütür. Hastalıklara karşı bünyenin daha dayanıklı olmasını sağlar. Bunun için doğal ürünleri tüketmek gerekir. Biber, antitoksin özelliği sayesinde kış aylarında daha çok görülen üşütme nedeniyle oluşan grip, nezle gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.

3. Sindirim sistemini güçlendirir

iStock-1176735683 (1)

Sindirim sisteminin sağlıklı olarak çalışabilmesi için düzenli olarak biber tüketilmelidir. Mide bulantısı, gaz ve kabızlık gibi sindirim sistemiyle alakalı sorunların tedavisine yardımcı olur. Sindirim sistemindeki küçük sorunlara, biber çayının tüketilmesi faydalı olur. Aynı zamanda genel sağlık açısından da önemli olduğu bilinir.

4. Kalp sağlığını korur

kalp sağlığı

Vücutta fazla miktarda bulunan gereksiz sıvı, kalp sağlığı için tehlike doğurur. Vücutta fazla sıvının bulunması akciğere çok fazla basınç uygulayarak nefes alınmasını zorlaştırır. Bundan dolayı, vücutta sıvının çok fazla toplanmaması için biberin düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Aynı zamanda kanamaya karşı etkili olup damarlardaki yumuşamayı önler.

5. Solunum yolu hastalıklarını tedavi eder

Bronşit, astım ve sinüzit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda migrene de iyi gelir. Küçük bir tencereye bir miktar su ve kurutulmuş olarak konularak kaynatılır. Kaynama sırasında bir havlu yardımıyla kafa örtülerek buhar solumaya çalışılır. 15 dakika kadar bu uygulama devam ettirilerek migrenin etkileri azaltılabilir.

6. Cilde iyi gelir

iStock-1161353643

Yaşlanma etkileri, kendini en çok cilt yüzeyinde belli eder. Ciltte sarkma ve kırışıklık oluşumuna yol açar. Düzenli olarak tüketilen yeşil biberin faydaları arsında ciltte oluşan bu bozulmaları engellemek ve yaşlanmayı geciktirmek de vardır. İçerisinde bulunan A, C, E, P, K, B1, B2 ve E gibi vitaminler, ciltte oluşan deformasyonun iyileştirilmesini sağlar. Ayrıca içeriğinde bulunan antioksidanlar, insan vücudu için büyük fayda sağlar.

Cilde bir diğer faydası ise, kozmetik bir ürün olarak da kullanılabilmesidir. Ciltte hoş olmayan lekelerin yok edilmesini sağlar. Tatlı olmak koşuluyla, rendenin ince kısmıyla rendelenir. Çıkan bu püre ciltte bulunan lekelere sürülür. Rendenin dibinde kalan su, bir pamuk yardımıyla alınıp lekelerin üzerine sürülür. Temiz olan cilde sürülen bu püre, 20 dakika kadar bekletilir. Beklerken sırtüstü yatıp dinlenmek iyi gelir. Daha sonra soğuk suyla durulanır ve ardından bir nemlendirici krem sürülür. Bu yöntem, yatmadan önce her akşam uygulandığında zamanla lekeler yok olur. Bunu uygularken, her gün biberi yoğurtla karıştırıp tüketmek de daha çok fayda etmesini sağlar.

7. Hamilelikte fetus sağlığını korur

iStock-1213687410

Biberin içerisinde bulunan folasin ya da folik asit, suda çözünme özelliği olan bir vitamin olup aynı zamanda B9 vitamini olarak da bilinir. Folik asit, alzheimer hastalığını, bazı kanser türlerini engeller. Hamilelikte yeşil biberin faydaları arasında, fetusla ilgili bozulmalara karşı koruma sağlamak bulunur. Folik asitin en önemli işlevi, fetus sağlığını geliştirmesidir.

8. Zayıflamaya yardımcı olur

Yeşil biber zayıflatır mı? İnsanı tok tutmayı sağlar. Diyet programları içerisinde mutlaka kullanılır. Zayıflama sırasında tok kalınmasını sağlayıp kolay kilo vermeyi kolaylaştırır. Biber acı olursa yağ yakar, diğer durumda ise tok tutar. Genelde diyetlerde salatalara dahil edilip tüketilir.

Diyet listesinde şu şekilde tüketmeniz daha yararlı olur: Bir teflon tavaya yağ konulmadan birkaç tane biber közlenir. Diyet öğünlerine eklenen biber, zayıflamaya katkıda bulunur. Her diyette mutlaka tüketilir.

Biberin Zararları

Biberin zararları aynı zamanda sebzenin içinde bulunan biber çekirdeğinin zararları olarak da bilinir. Bunlar şu şekilde sıralanır:

  • Uzun süre yağda kızartıldığında mide rahatsızlığı yaşayanların sorunlarının daha çok artmasına sebep olur. Bundan dolayı tüketiminde aşırıya kaçılmamalı ve dozunda tüketilmelidir.
  • Midesinde yanma, tahriş ve yara gibi şikayetleri bulunanların, acı biberi çiğ olarak tüketmemeleri gerekir. Çünkü bu durum, midede bulunan bu yaranın iyileşme süresini uzattığı gibi yaranın genişlemesine ve derinleşmesine de yol açar. Bu tür hastalığı olanların, pişirerek ya da yemeklerinin içerisinde tüketmeleri sağlıkları açısından önem taşır.
  • Hemoroid hastası olanların, basur kanamalarının fazlalaşmasına yol açar. Basur memelerindeki hassasiyeti artırır. Bundan dolayı kronik hemoroid şikayeti olan kişilerin acı biberi tüketmemeleri gerekir.
  • Biberin yağda kızartılıp tüketilmesi, içinde bulunan B, C ve K vitaminlerini yok eder. Aynı zamanda kızartma yağları, mide kanserine de yol açar. Bundan dolayı, mangalda ya da tavada közlenerek tüketilmesi sağlık açısından daha faydalı olur.
  • Acı biberin içeriğindeki bitkisel enzimler, sinirliliğin artmasına yol açar. Vücutta sinirlilik hormonu noradrenalindir ve biber bunu salgılar. Biberi çok tüketenler tüketmeyenlere nazaran daha sinirli olurlar.
    Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler