YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Canan Karatay diyeti: Aç kalmadan zayıflamak isteyenler bu listeyi uyguluyor

    Türkiye’nin en popüler doktorlarından olan Prof. Dr. Canan Karatay, açıklamalarıyla kimilerini şaşırtıp kızdırırken kimilerinden de övgü alan bir kalp ve iç hastalıkları profesörü. Hastalıklardan korunmak ve sağlıklı beslenmek adına çeşitli açıklamalarda bulunan Karatay, son zamanlarda kendi ismini taşıyan bir beslenme modeli ile de sıklıkla gündeme geliyor: Canan Karatay diyeti. Sağlıklı zayıflama vadeden Canan Karatay diyeti nasıl yapılır diyorsanız, detayları yazımızda okuyabilirsiniz.

    Son zamanların popüler sağlıklı zayıflama diyeti olan Karatay diyeti ile formunuzu doğal yollarla koruyabilirsiniz. Canan Karatay diyeti nedir, kilo verdiren Karatay diyeti nasıl yapılır, diyette nasıl kahvaltı yapılmalı? Sağlıklı ve hızlı zayıflatan Canan Karatay diyetiyle ilgili soruların cevaplarını sizler için detaylı bir şekilde ele aldık, buyursunlar.

    CANAN KARATAY DİYETİ DETAYLARI

    Sağlıklı ve doğal beslenme denince ilk akla gelen isimlerden olan Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kendi ismini verdiği beslenme modeli ile sağlık vadediyor. Vücudun enerji düzeyinden sorumlu olan leptin hormonunu kontrol altına almayı hedefleyen Canan Karatay diyeti, bir yandan göbek bölgesindeki yağ artışını engellerken diğer yandan da karaciğer yağlanmasının önüne geçmeyi ve insülin direncini kırmayı hedefliyor.

    Canan Karatay tarafından tavsiye edilen yiyeceklerin bir araya gelmesinden meydana gelen bir diyet olan Canan Karatay diyetinde, düşük kalorili ve yüksek besin değerine sahip yiyecekler bulunur. Kahvaltının oldukça büyük bir önem arz ettiği bu diyet, protein ve kalori açısından yüksek besinlerden oluşmaktadır.

    CANAN KARATAY DİYETİ NASIL YAPILIR?

    Her diyette olduğu gibi Canan Karatay diyetinin de belli başlı kuralları bulunuyor. Canan Karatay diyeti 3 ana öğünden oluşmaktadır. Alıştığımız diğer diyet modelleri gibi ara öğünler bu diyette tavsiye edilmez. Diyetin en temel özelliği ise tok kalarak zayıflatmadır.

    Canan Karatay diyeti yaparken öğünlerin arasından 4,5 5 saat kadar bir boşluk bırakılmalıdır. Diyetteki en önemli öğün ise kahvaltıdır. Kahvaltıda protein ağırlıklı beslenilir akşam yemeğinde ise buğulama, ızgara pişirme şeklinden faydalanılır.

    CANAN KARATAY DİYETİNDE KAHVALTIDA NELER YENİLEBİLİR?

    Kahvaltıda doğal yumurta yenmesini tavsiye eden Canan Karatay, yumurta ile birlikte yeşil veya siyah zeytin, peynir, şekersiz bitki çayı, ceviz içi ve kuru kayısının yenebileceğini söylemektedir.

    Kahvaltı örneği:

    Bir adet haşlanmış yumurta veya menemen veya 2 yumurtalı omlet

    Domates, salatalık, yeşillik

    1-2 dilim beyaz peynir

    8 10 adet zeytinyağı

    Bir fincan ceviz içi veya çiğ fındık / bir iki adet olmak şartıyla gün kurusu ya da incir

    ÖĞLE YEMEĞİNDE NELER YENİLEBİLİR?

    Dana söğüş, bol salata ve fasulye yenmesini öneren Karatay, yemeğin yanında bir bardak tuzsuz ayran ya da bitki çayı veya su içilmesini önermektedir.

    Öğle yemeği örneği:

    Zeytinyağlı sebze yemeği

    Mevsim salatası (Zeytinyağı ile servis)

    Bir bardak ayran

    AKŞAM YEMEĞİNDE NELER YENEBİLİR?

    Balık ile birlikte yeşil soğan, roka ve turp yenmesi tavsiyesinde bulunan Canan Karatay, akşam saat 19.00'dan itibaren meyve de dahil olmak üzere hiçbir şeyin yenmemesi konusunda uyarıda bulunmaktadır. Akşam yemeğinde ızgara ve buğulama yöntemiyle yemeklerin hazırlanmasını öneren Canan Karatay diyeti kurallarında uyulduğunda sağlıklı bir şekilde kilo verilmesi vadedilir.

    Akşam yemeği örneği:

    Izgara ya da buğulama şeklinde pişirilmiş bir porsiyon balık

    Mevsim sebzelerinden hazırlanmış salata. Üzerine keten tohumu eklenerek servis edilebilir.

    CANAN KARATAY DİYETİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

    Canan Karatay diyeti ile zayıflayanlar bu beslenme kurallarını hayatlarında uyguluyorlar. Eğer siz de diyeti yapacaksanız uygulamanız gereken beslenme modeli şu şekilde;

    Diyet boyunca kahvaltı atlanmamalıdır. Canan Karatay diyetinde simit, açma, poğaça gibi yağlı hamur işlerinden uzak durulmalı, protein ağırlıklı beslenilmeli.

    Ara öğün çok yapmak isterseniz bu zamanlarda şekersiz Türk kahvesi ya da bitki çayları tüketebilirsiniz.

    Şeker ve tuz diyetin yasaklılarındandır. Beslenmenizden yavaş yavaş bu iki ürünü çıkarmanız tavsiye edilir.

    Diyette günlük su tüketimi 2-3 litre arasında olmalıdır.

    Asitli içeceklerin tüketimi kesinlikle yasaktır.

    Alkollü içeceklerin de tüketimi yasaklar arasındadır.

    Beyaz un, makarna, pirinç gibi karbonhidratlı yiyecekler tüketilmemeli.

    Sebzelerden ise patates diyet menüsü arasında yer almamalı.

    İşlenmiş et ürünleri, hazır kahveler, mısır özlü yağlar, hazır meyveli yoğurtlar diyet listesinde olmaması gerekenler arasında yerini alıyor.

    Glisemik indeksi yüksek olan yiyeceklerden uzak durulmalıdır. (meyveler de dahil)

    Mevsimine uygun sebze ve meyveler yenmeli.

    CANAN KARATAY DİYETİ PÜF NOKTALARI NELERDİR?

    Her gün mutlaka 40 ile 60 dakika arasında yürüyüş önerilen bu diyette yine her gün 8 ile 10 bardak arasında su içilmelidir. Diyet içerisinde hazırlanılan yemekler düşük ısıda ve uzun süre pişirilirken salatalara zeytinyağı, sirke ve limon suyu katılmalıdır.

    Alkollü ve gazlı içecekler ile birlikte hazır meyve sularının yasak olduğu Canan Karatay diyetinde ekmek, yapay tatlandırıcılar, pirinç ve patates gibi karbonhidratların tüketilmesi kesinlikle yasaktır.

    Bunların yerine badem, fıstık, fındık veya ceviz gibi kuru yemişler alternatif olarak tüketilebilir. Pirinç ve makarnanın da kesinlikle yasak olduğu diyette günde bir porsiyon meyve tüketilebilir. Yemek yapılırken ay çiçek yağı ile mısır özü yağlarının yerine sızma zeytinyağı ve tereyağının kullanımı tavsiye edilirken, yiyecekler zeytin, zeytinyağı ve kekik ile nane gibi ürünlerin yer aldığı bir kapta yenebilir.

    UYARI: Canan Karatay diyetine başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışıp onay almalısınız. Her ne kadar bir doktorun elinden çıkan diyet de olsa, direkt uygulamaya başlanmamalıdır. Olası bir ihtimale karşı önce tahlillerinizi yaptırmalı, doktorunuz onay veriyorsa diyete başlamalısınız. Bu durum sadece Canan Karatay diyeti için değil, yapmak istediğiniz tüm diyetler için geçerlidir. Her bünyenin vereceği tepkiler farklılık göstermektedir. Bu yüzden doktor gözetiminde, kontrolünde diyete başlamak sağlığınız için oldukça değerlidir. Özellikle alerjisi olanlar, kronik rahatsızlıkları olanlar ağır diyetlerden kaçınmalıdırlar.

    CANAN KARATAY KİMDİR?

    Canan Efendigil Karatay, Türk hekim, Kalp ve İç Hastalıkları Profesörüdür. Lise eğitimini Üskürdar Amerikan Lisesi’nde tamamlayan Prof. Dr. Karatay, 1967 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği’nde iç hastalıkları uzmanlık eğitimini tamamlayan Prof. Dr. Canan Karatay, Liverpool Regional Cardiac Center'da kardiyoloji alanında uzmanlık eğitimini tamamladı.

    Prof. Dr. Canan Karatay’ın ilk kitabı Karatay Diyeti’dir. Kitap Nisan 2011 yılında piyasaya çıkmıştır. Bir sonraki kitabı ise Kasım 2011 yılında piyasaya çıkan Karatay Diyetiyle Yaşam Boyu Sağlık’tır.

    Mayıs 2012 yılında Karatay Mutfağı, Şubat 2013 yılında aratay Diyetiyle Obezite ve Diyabete Çözüm Var! Kitabı yayımlanmıştır.

    Son kitabı olan Karatay Diyetiyle Beslenme Tuzaklarından Kurtuluş Rehberi ise Ekim 2013 yılında yayımlanmıştır.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler