Çocuğunuzun hırçın olmasını önleyebilirsiniz ancak işe önce kendinizden başlayın!
1- Anne-baba çocuğa olumlu davranışlarıyla model olmalı.
2- Öfkeli olmadığı anlarda ya da zor bir durumla baş edebildiği anlarda çocuğun bu davranışını tanımlayarak ödüllendirmeli.
3- Çocuğun anne-babasıyla karşılıklı sevgi ve saygıya dayanan olumlu bir özdeşim kurması desteklenmeli.
4- Çocuğa seçme olanağı vererek gereksinimlerini çekinmeden söyleyebileceği bir ortam yaratılmalı.
5- Saldırgan davranışlara tölerans gösterilmemeli. Çocuğun istekleri bu tip davranışlarıyla yerine getiriliyorsa, çocuk isteklerini yapmakta saldırganlığı araç olarak görmeye başlar. Bu yolla istekleri yerine getirilmemeli.
6- Çocuğa bu tür davranışlarının dezavantajları gösterilmeli. Saldrıgan davranışları ile isteklerini elde edemeyeceğini, istediği şeyleri kaybettiğini görmesi sağlanmalı ve sonuçlarını yaşamalı.
7- Saldırgan davranışları cezalandırılmaktan kaçınılmalı. Ceza çocukta düşmanca duygu geliştirir.
8- Saldırgan davranışlar orataya çıktığında yetişkinler sakin davranmalı, anormal duygusal tepkiler yerine ben dilini kullanmalı. Örneğin; "Böyle davrandığın için çok üzüldüm."
9- Çocuk gergin ve sinirliyken onunla tartışmamalı, sakinleşmesini beklemeli, davranışı ile ilgili daha sonra konuşulmalı.
10- Çocuğa sosyal olgunluğa uygun çeşitli sorumluluklar verilmeli, bşarabileceği kadarıyla birçok şeyleri başlatıp bitirmesi sağlanmalı. Çocuk başarma duygusunu yaşamalı.
11- Aile içi disiplin uygulamalarında ve ev kurallarında tutarlı olunmalı.
12- Çocuğun televizyon ya da diğer kitle iletişim araçlarında şiddet ve saldırganlık içeren görüntüleri izlemesi engellenmeli ve bunları model almasına izin verilmemeli.
13- Çocukların içlerindeki enerjiyi boşaltabilecekleri ya da saldırganlıklarını yöneltebilecekleri uygun ortamlar hazırlanmalı. Parkta koşma, çeşitli sporlarla uğraşma, oyuncak tahtalara çivi takma gibi.
14- Çocuk bu tür davranışlarının öğrenildiği ya da yapılmasının normal karşılandığı ortamlardan uzak tutulmalı.
15- Anne-babanın saldırgan ya da saldırgandiye nitelendirilebilecek davranışlarını gözden geçirmesi ve bunları kontrol altına alması gerekir. Saldırganlık deyince sadece fiziksel değil, sözlü saldırganlığın da önlenmesi gerekir. Çocuğa hakaret etmenin, bağırıp çağırmanın da bi tür saldırganlık olduğu unutulmamalıdır.