HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'den ABD Temsilciler Meclisi'nin skandal tasarısına tepki

ABD Temsilciler Meclisi’nde Barış Pınarı Harekatı gerekçe gösterilerek Türkiye’ye yaptırım uygulanmasına ilişkin yasa tasarısının ve 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan yasa tasarısının kabul edilmesine Türkiye'den art arda tepkiler geldi. Öte yandan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Satterfield, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu karara ilişkin "Mutabakatların intikamını almaya çalışıyorlar" açıklamasını yaptı.

Türkiye'den ABD Temsilciler Meclisi'nin skandal tasarısına tepki

Cumhurbaşkanlığı Sözcü İbrahim Kalın, ABD Temsilciler Meclisi'nde Ermeni tasarısının kabul edilmesine ilişkin sert tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabı twitter üzerinden açıklama yapan Kalın, Amerika'nın utanç verici tarihine bakması gerektiğini söyledi.

Konuya dair açıklama Kalın, şu ifadeleri kullandı:

"Amerikan Temsilciler Meclisi’nin Ermeni tasarısı, tarihin siyasete alet edilmesinin utanç verici örneklerinden biridir. Türkiye’ye soykırım suçlamasında bulunanlar önce kendi tarihlerine ve destekledikleri Asala ve PKK terör örgütlerinin kanlı geçmişine baksınlar."

ABD'NİN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞRILDI

Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "ABD Temsilciler Meclisince 1915 Olayları ile ilgili alınmış olan tarihi ve hukuki dayanaktan yoksun karar ve Barış Pınarı Harekatı ile bağlantılı olarak ülkemize yaptırımlar uygulanmasını öngören yasa tasarısı ile ilgili olarak ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştır." denildi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: İNTİKAM ALMAYA ÇALIŞIYORLAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu alınan karar ile ilgili "Külliyen reddettik. Yok hükmünde bir karar. Bağlayıcılığı yok. Sebebi Suriye'deki oyunu bozmamız. Mutabakatların intikamını almaya çalışıyorlar. Büyükelçiyi çağırdık, tepkimizi koyduk." diye konuştu.

'MUTABAKAT RUHUNA AYKIRIDIR'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ABD Temsilciler Meclisi kararlarıyla ilgili, "Hukuka, ABD ile Suriye konusunda vardığımız mutabakatın ruhuna aykırıdır." dedi.

'İTTİFAK RUHUNA AYKIRI'

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, karara ilişkin "İttifak ruhuna aykırı bir hareket!" açıklamasında bulundu.

ADALET BAKANI GÜL: YOK HÜKÜMÜNDEDİR

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ABD Temsilciler Meclisi'nde alınan karar için, "Dün çıkan karar bizim için yok hükmündedir. Soykırımdan bahsedenler önce dönüp kendi tarihlerine baksınlar" dedi.

İLETİŞİM BAŞKANI FAHRETTİN ALTUN'DAN AÇIKLAMA

Fahrettin Altun ise, Türkiye'ye yaptırım uygulanmasına ilişkin yasa tasarısının kabul edilmesine dair şunları kaydetti:

“ABD Temsilciler Meclisi’nin Türkiye’ye yaptırım uygulamakla tehdit eden yasa tasarısı stratejik müttefiklik ruhuna doğrudan ters düşmektedir.

Tasarının, ABD yönetimi ile Türkiye’nin 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı hedeflediği bir zamana denk gelmesi, ABD hükümetinin bir politikasının da ihlalidir.

Terör örgütünü korumak için NATO müttefikine yaptırım uygulamaya kalkmak ancak ve ancak stratejik bir vizyonsuzluk ve sahadaki gerçeklerden kopuş olarak tanımlanabilir.

Bu yasa tasarısı, Türkiye’nin terör örgütleriyle mücadele etmedeki kararlılığını engelleyemez, yalnızca ikili ilişkilerimizin geleceğini tehdit altına alır ve bu ilişkilere zarar verir.

İlişkilerimize zarar vermeye yönelik bu girişimlerin, mevcut ikili iş birliğimizin birçok alanında uzun vadede zararlı sonuçları olacaktır.

Bütün uluslararası platformlarda meşru güvenlik endişelerimizi dile getirmeye, uluslararası güvenlik ve bölgemizde barış için terörün bütün türleriyle mücadele etmeye devam edeceğiz.”

DIŞİŞLERİ'NDEN DE AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Açıklamada, "ABD Temsilciler Meclisi'nce bugün kabul edilen 'Ermeni Soykırımı konusunda ABD'nin Tutumunu Teyit' başlıklı, Temsilciler Meclisi'nin hissiyatını yansıtan H.Res.296 sayılı kararı reddediyoruz. İç politika saikleriyle alınmış olan bu kararın tarihi ve hukuki dayanağı bulunmamaktadır." ifadelerine yer verildi.

"HİÇBİR GEÇERLİLİĞİ YOK"

Barış Pınarı Harekatı'nı engelleyemeyerek hüsrana uğrayanların, Türkiye'den bu yolla intikam almaya çalışmalarının yanılgı olduğu belirtilen açıklamada, "Bu kararın Türk Hükümeti ve halkı nezdinde hiçbir geçerliliği ve hükmü bulunmamaktadır." değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, kararın yasal bağlayıcılığının bulunmadığına vurgu yapılarak, "ABD'deki Ermeni lobisi ve Türkiye aleyhtarı çevreleri memnun etmeye yönelik siyasi bir adım olmanın ötesinde bir anlam da taşımamaktadır. Tarihin meclislerin siyasi hissiyatına göre şekillendirilmeye çalışılmasından daha vahim bir yanılgı olamaz." denildi.

"SİYASETİN DEĞİL TARİH BİLİMİNİN ALANIDIR"

Kararın, 1948 tarihli Soykırımın Önlenmesi Sözleşmesi hükümleriyle bağdaşmayacak şekilde soykırım isnadında bulunması hasebiyle ABD hukukuna ve uluslararası hukuka da aykırı olduğu belirtilen açıklamada, "Uluslararası hukukta 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımlayan bir karar bulunmamaktadır. Aksine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu konunun meşru bir tartışma konusu olduğunu hükme bağlamıştır. Söz konusu dönemde vuku bulan gelişmeler siyasetin değil tarih biliminin alanıdır." ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin "Ortak Tarih Komisyonu" kurulması yönünde 2005 yılında yapmış olduğu önerinin Ermenistan tarafından reddedildiği hatırlatılan açıklamada, şunlara işaret edildi:

"Uluslararası ve bölgesel güvenlik bakımından fevkalade hassas bir dönemde alınan, Türkiye ve ABD ilişkilerini zora sokmaya yönelik bu kararın ABD'nin ulusal çıkarlarına verdiği ve vereceği zararların takdiri Amerikalı siyasetçi ve yöneticiler ile ABD halkınındır. Öte yandan, ABD Yönetimi'nin 1915 olayları konusundaki tutumunda bir değişiklik olmaması da not edilmiştir. Şüphesiz bu karar ABD Temsilciler Meclisi'nin saygınlığına gölge düşürdüğü gibi, Türkiye kamuoyundaki ABD algısına da olumsuz yansıyacaktır. Türkiye ve ABD arasındaki müttefiklik bağının ve dostane ilişkilerin devamına destek veren Amerikalı dostlarımızın bu vahim hatayı sorgulayacaklarına ve sorumlularının ABD halkının vicdanında yargılanacağına inanıyoruz."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler