HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Guatrı basite almayın! Kansere yol açabiliyor

'Tiroid bezinin büyümesi' anlamında kullanılan basit guatrın, hastalığın küçümsenmesi ve tedavisinde ihmalkar davranılması sebebiyle cerrahi tedaviyi gerektiren bir hal aldığı, bazı tiroid yumrularının kanserleştiği veya zehirli guatr (hipertiroidi) haline dönüşebildiği bildirildi.

Guatrı basite almayın! Kansere yol açabiliyor

Türkiye Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ahmet F. Yağcı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, genelde tiroid bezinin her türlü büyümesine 'Guatr' denilmesinin adet olduğunu, gerçekte guatr denince, tiroid bezinin iltihabi olmayan, normal fonksiyonlu (normal miktarda hormon salgılaması) ve habis olmayan büyümelerinin kastedildiğini belirterek, "Bu tarif, yurdumuzda basit guatr olarak da ifade edilmektedir. Fakat bu 'basit' kelimesi, birçok hekimde ve hastalarda, hastalığın önemi konusunda yanlış intiba uyandırarak hastalığın küçümsenmesine ve tedavisinde ihmallere ve gecikmelere yol açmaktadır. Böylece, ilaç tedavisiyle iyileşmesi mümkün olan bir guatr, giderek büyümekte, cerrahi tedaviyi gerektiren bir hal almakta, bazı tiroid yumruları kanserleşmekte veya zehirli guatr (hipertiroidi) haline dönüşmektedir" dedi.

Artık bu haberi dinlemek de mümkün. Şimdi uygulamayı indir!

ZEHİRLİ GUATR BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dr. Ahmet Yağcı, zehirli guatr da denilen 'Hipertiroidizm'de (Tiroid bezinin aşırı çalışması) şu belirtilerin ortaya çıktığını söyledi:

"İştah artışına rağmen kilo kaybı, sinirlilik, acelecilik, çabuk yorulma, terleme, sıcağa tahammülsüzlük, çarpıntı, yüksek kan basıncı, sık ve cıvık dışkılama, kas güçsüzlüğü, ellerde titreme, bakışlarda şaşkınlık veya korku ifadesi, göz kapağının yukarıya doğru gerilmesi ve göz kapağında şişme, göz kürelerinin öne doğru belirginleşmesi."

'Tiroid bezinin normalden daha az çalışması' durumuna ise 'Hipotiroidizm' denildiğini vurgulayan Dr. Yağcı, bu hastalığın belirtilerini ise şöyle sıraladı:

"Halsizlik, çabuk yorulma, hareketlerde yavaşlama, kalp atışlarının yavaşlaması, uyku eğiliminin artması, soğuğa dayanıksızlık, ses kalınlaşması, yavaş ve kısık sesle konuşma, deride kalınlaşma, kuruluk, saç dökülmesi, kabızlık, terleme azlığı, yüzde ve göz kapaklarında şişkinlik."

40-60 YAŞ ARALIĞINDA RASTLANIYOR

Uzm. Dr. Ahmet F. Yağcı, tiroid kanserlerinin ise, genellikle 40-60 yaşları arasında rastlandığını, kadınlarda daha sık olduğunu kaydederek, "Tiroid kanserli hastalarda genellikle etrafına yapışık olup, baskı yapan, fakat iltihabi belirtileri olmayan sert kıvamda, yaygın veya kısmi bir büyüme gösteren guatr vardır. Tiroid bezinde ağrı, hafif veya ileri derecede yutma güçlüğü, nefes darlığı veya ses kısıklığı başlıca klinik belirtilerdir. Teşhiste tiroid sintigrafisi, iğne biyopsisi faydalı olabilir. Şüpheli vakalarda cerrahi müdahale tercih edilmelidir. Tedavide asıl metod, cerrahi olarak tiroidin çıkarılmasıdır. Radyoaktif iyot tedavisi ancak foliküler adenokarsinomlarda faydalı olmaktadır. Tiroid hormonu, bütün tiroid kanserli vakalara verilmektedir" diye konuştu.

(İHA)

En Çok Aranan Haberler