HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Yumurtalık Lagünü Milli Park olamaz"

danıştay, Yumurtalık Lagünü'nün statüsünün "Milli Park" olarak değiştirilmesi kararını durdurdu.

ANKARA (A.A) - 17.11.2009 - Danıştay, su kuşlarının önemli uğrak yeri Yumurtalık Lagünü'nün, "Tabiatı Koruma Alanı" statüsünü, yöre halkının alandaki ekonomik faaliyetlerini sürdürülebilmesi için "Milli Park" olarak değiştiren Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

İskenderun Çevre Koruma Derneği ile Yumurtalık Balıkçıları Kalkındırma Yaşatma, Yumurtalık Doğa Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği'nin, Yumurtalık Lagünü'nün tabiatı koruma alanı statüsünün kaldırılmasına ve yeni statüsünün "Milli Park" olarak belirlenmesine ilişkin 6 Ağustos 2008 tarihli Bakanlar Kurulu Kararının iptali ile yürütülmesinin durdurulması istemiyle açtığı davanın ilk incelemesi tamamlandı.

İlk incelemeyi tamamlayan Danıştay 10 ve 6. Daireleri ortak heyeti, oybirliğiyle aldığı durdurma kararında, "Tabiatı Koruma Alanı" statüsünün Yumurtalık Lagünü'ne "kesin koruma" getirirken, "Milli Park" statüsü ile turistik amaçlı bina ve tesis yapımına izin verilebilecek alan kapsamına alınacağı ifadesiyle, "Dolayısıyla, dava konusu Bakanlar Kurulu Kararının, Yumurtalık Lagünü'nün koruma düzeyinin düşürülmesine yönelik olduğunda duraksama bulunmamaktadır" denildi.

Kararda, Adana'nın Yumurtalık ilçesi sınırları içindeki Yumurtalık Lagünü'nün, göl lagünleri, kıyı kumulları, bitki ve hayvan türleri ile oluşturduğu kompleks yapısının, su kuşları açısından büyük öneme haiz olması nedeniyle 1994 yılında Tabiatı Koruma Alanı ilan edildiği ve Türkiye tarafından imzalanan Ramsar Sözleşmesi kapsamında belirlenen, "Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Listesi"ne 2005'te dahil edildiği bilgisine de yer verildi.

Davalı Başbakanlık ile Çevre ve Orman Bakanlığının savunmalarında yer verildiği gibi, Yumurtalık Lagününün tabiatı koruma alanı niteliğini yitirdiğine ilişkin herhangi bir bilgi ve belge bulunmadığına işaret edilen kararda şöyle denildi:

"Buna rağmen, lagünün aynı statüde korunması ve korumaya yönelik önlemlerin alınması, kamulaştırma işlemlerinin yapılması yasal bir zorunluluk iken, bu husus gözetilmeksizin, salt yöre halkının uyuşmazlık konusu alandaki ekonomik faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için tesis olunan dava konusu Bakanlar Kurulu Kararında sebep ve amaç yönleriyle hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Anılan Kararın yürütülmesi halinde ise telafisi güç veya imkansız zararların meydana geleceği açıktır."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler