Yusuf Özkan
Lahey, Hollanda
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, mülteci krizinin çözümü için pazarlıkla Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik koşullarının yumuşatılmayacağı konusunda parlamentoya güvence verdi.
Rutte, mülteci krizi ve AB'nin genişlemesinin farklı konular olduğunu vurguladı ve muhalafetin, "Türkiye'ye taviz verileceği" endişesini kesin bir dille reddetti.
Hollanda muhalefeti, Türkiye'de demokratik koşullar ve insan haklarının giderek kötüleştiğini savunuyor. Bu nedenle, AB'ye üyelik konusunun pazarlık malzemesi yapılamaması gerektiğini belirtiyordu.
Hollanda Parlamentosu'nun mülteci krizi gündemiyle toplanan Perşembe günkü oturumunda konuşan Rutte, Ankara ile mültecilerin Türkiye'de kurulacak kamplarda barındırılması ve Avrupa'ya gelişlerine izin verilmemesi konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
Rutte'ye göre AB bu konuda önemli ölçüde maddi destek vermeye hazır. Türk vatandaşlarına vize kolaylığı sağlanması da yine bu çerçevede görüşme masasında.
Ancak Rutte, vize kolaylığı ve ekonomik destek dışında, AB'ye üyelik kriterlerine ilişkin herhangi bir tavizin de söz konusu olmadığını vurguladı.
'İlerleme Raporu'nun ertelenmesi önemli bir tavizdi'Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri, İlerleme Raporu'nun yayın tarihinin ertelenmesini eleştiriyor.
AB, insan hakları ve demokratik koşullara ilişkin eleştiriler içerdiği belirtilen Türkiye ilerleme raporunun açıklanmasını 1 Kasım seçimleri sonrasına ertelemişti.
Bu karar Hollanda'daki siyasi partiler tarafından, "mülteci sorununa karşılık Türkiye'ye taviz" olarak değerlendirilmişti.
İktidar ortağı İşçi Partisi (PvdA) Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili ve Türkiye Raportörü Kati Piri ile Demokratlar 66 partisinden AP üyesi Marietje Schaake'nın girişimiyle bu konuda bir uyarı mektubu yayımlanmıştı.
Hollanda hükümeti ise mülteci krizinin çözümü için "güçlü ortak gerektiği" gerekçesiyle Türkiye'deki seçim sonuçlarından memnun.
Ancak muhalefet, özellikle hak ve özgürlüklerin daha fazla kısıtlandığı gerekçesiyle Türkiye'ye tepkili.
'Ankara'yı artık ortak olarak görmeyin'Hollanda basınında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sert eleştiriler yapılıyor.
Aynı endişe ve tepki basında da hakim. Geçmişte AKP iktidarının reformlarına olumlu gözle bakan köşe yazarlarından biri olan tanınmış hukuk profesörü Afshin Ellian, oldukça sert bir yazı kaleme aldı.
Ellian, haftalık haber dergisi Elsevier'deki yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, "korku yaymakla ve klasik bir diktatör gibi davranmakla" eleştirdi.
Seçimlerin adil bir ortamda yapılmadığını savunan Ellian, Erdoğan'ın amacının "sonsuza dek iktidarda kalmak" olduğunu savundu.
Afshin Ellian, seçim sonuçlarını "demokrasiye suikast" diye değerlendirdi. Hollandalı yazar, Hollanda ve AB yönetimine, "Ankara'yı artık ortak olarak görmeyin. Türkiye'nin NATO üyeliğini yeniden gözden geçirin" çağrısı yaptı.
Sosyalist Parti, Demokratlar 66, Hıristiayn Demokratlar, Hıristiyan Birliği ve Toplumcu Reform Partisi, Türkiye'ye tavizler verildiği konusunda kaygılarını dile getiren siyasi oluşumlar.
Muhalefet partileri, Türkiye'de demokratik koşullar ve insan haklarının daha da kötüleştiğine işaret ediyor. Böyle bir süreçte, AB'ye üyelik koşullarının yumuşatılmasına karşı çıkıyor.
Aşırı sağcı Özgürlük Partisi ise, Türkiye'nin AB üyeliğine bütünüyle karşı çıkıyor. Kamuoyu yoklamalarına göre birinci durumdaki PVV, "Türkiye'nin Avrupa'da yeri yok" görüşünü savunuyor.