LONDRA(ANKA)– Türkiye'deki türban sorunu ve AKP'yi kapatma davası, yabancı basını meşgul etmeyi sürdürüyor. Financial Times gazetesi, "Laik gerginlikler" başlıklı analizinde ufukta hükümetin işlerini felce uğratabilecek, AB müzakerelerini karmaşıklaştırabilecek bir "yasal mücadele"nin bulunduğunu savunurken "Ekonomi, şimdiden yavaşlamaya başladı, küresel kredi daralmasının etkisine kırılgandır" yorumunu yaptı.
Financial Times gazetesi, Vincent Boland ve John Thornhill imzalı "Laik Gerginlikler" başlıklı analizinde Türkiye'de türban sorunu ve AKP hakkındaki kapatma davası gibi laiklik konusuna ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi.
Türbanın Türkiye'de "Ordunun en önemli unsuru olduğu laik elit ile yeni bir kuşak muhafazakar ve dindar Türkler arasındaki yeni bir güç mücadelesinin sembolü haline geldiği" yorumunu yaptı.
Anayasa Mahkemesi'nin de, birçok yorumcunun "yargı darbesi" olarak gördüğü AKP hakkındaki kapatma talebini incelemeye hazırlandığını kaydeden İngiliz gazetesi, şöyle devam etti:
"Ufukta 2008 yılının çoğunu alabilecek, hükümet işlerini felce uğratma ve Türkiye'nin Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerini karmaşıklaştırma potansiyeli olan yasal bir mücadele var. Türkiye'nin görünümüne büyük bir belirsizlik unsuru ilave ediyor. Ekonomi, şimdiden yavaşlamaya başladı ve ülke, cari işlemleri açığını finanse edecek yabancı sermayeye olan ihtiyacı nedeniyle küresel kredi daralmasının etkisine kırılgandır."
-"AKP DAVASI ÜLKEYİ POLARİZE ETTİ"
AKP hakkındaki davanın Türkiye'yi polarize ettiğini savunan gazete, Türkiye'nin demokratikleştikçe Müslüman toplumu niteliğinin, siyasi kültürüne şekil vermesinin kaçınılmaz olduğunu belirterek "Buradaki soru, AKP'nin bu olguyu alevlendiriyor mu ya da sadece yansıtıyor mu" diye yazdı.
Financial Times, ülkenin cumhuriyetin kuruluşundan bu yana çok değişmesine karşın devletin esas olarak aynı olmayı sürdürdüğünü savunarak "AKP ile laikler arasındaki çatışma, bu gerilimi somutlaştırıyor" yorumunu yaptı.
"Doğru ya da yanlış, laikliğin Orta Anadolu'da yükselen kentlerdeki birçok insan tarafından türban kullanan kadınlara karşı saf bir ayrımcılık olarak görüldüğü" değerlendirmesine yer veren gazete, türban yasağını kaldırma kararının Yargıtay Başsavcısı'nın harekete geçmesine neden olduğunu yazdı.
İngiliz gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın zaman zaman, bu karardan "pişman olduğu" işaretlerini verdiğini öne sürerken de kararın, özellikle en liberal destekçiler arasında birçok Türkün, AKP'nin, birinci hükümet dönemimdeki AB reform politikalarını terkederek dindar muhafazakar tabanına çekici gelecek bir gündeme yöneldiği kuşkularını doğrulattığı yorumunu da yaptı.
AKP'nin reform sürdürme vizyonu ve kararlılığının iddianameden önce sorgulandığına işaret edilen analizde "İvme kaybolurken Türkiye'deki ekonomik patlamanın sona erdiğine ilişkin artan bir hissiyat da var" denildi.
-"301 DEĞİŞİKLİĞİ KOZMETİK"
Financial Times, kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un, bu ay ülkenin görünümünü negatife indirdiğini anımsatarak kararın hükümet için bir "şok" olduğunu öne sürdü. Yavaşlayan ekonominin daha fazla ve daha derin yapısal reformlara olan ihtiyaca vurgu yaptığı savunulan analizde AB'nin 301. maddenin değiştirilmesi veya kaldırılmasını talep ettiğini ancak milliyetçi tepkilerden çekinen hükümetin "kozmetik" bir değişiklik önerdiğini yazdı.
Ekonomi gazetesi, bazı gözlemcilerin, iddianame öncesi AKP'nin, prestijinin azalmaya başladığını, merkez parti imajının zedelendiğini, dar bir gündeme dönüş yaptığı görüntüsünü verdiğini belirterek iddianame olmasa Erdoğan'ın gelecek seçimlerini kaybetmiş olabileceğini söylediklerini de aktardı.